Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Naar het toilet met een gps-chip’

Conny merkt dat gps-chips een inbreuk op de privacy zijn.
gps.jpg
Foto: Fotolia

De laatste jaren zie ik steeds meer cliënten met beginnende en gevorderde dementie. Omdat men tegenwoordig langer thuis moet wonen komen de nieuwe zorgvragers met zzp 4 bij ons op het WoonZorgCentrum. Het werken met bewoners met psychogeriatrisch problematiek brengt nu eenmaal een zeer intensieve verzorging met zich mee. Het gaat dan niet meer alleen om lichamelijk verzorging en/of verpleging: het geestelijk aspect maakt het complexer in allerlei opzichten. Ook de omgeving waarin deze groep cliënten leeft vraagt een aangepaste vorm.

Onze afdeling is er niet echt op ingericht en dus maken wij regelmatig gebruik van bewegingsmelders. Handig voor de nachtdienst, er zijn een aantal cliënten waar het zijn nut heeft bij nachtelijke dwalen. Maar ondanks dat het ingezet wordt met wederzijdse toestemming, doet het wel een inbreuk op iemands privacy. Soms zegt een cliënt op een helder moment dat hij niet eens ongestoord een plas kan doen, omdat de nachtdienst even komt checken of alles in orde is.

Wij hadden ook een cliënt die het onzin vond om met een gps-chip rond te lopen. Toch heeft het meerdere malen zijn dienst bewezen als de cliënt weer eens buiten de instelling verdwaald was. Verder heeft de familie vaak de illusie om te denken dat het wonen in een instelling compleet veilig is. En dat er maatwerk toegepast wordt op de specifieke problemen van de cliënt. Maar helaas is er weinig tot geen tijd om één op één begeleiding aan te bieden in de vorm van activiteiten. Onze afdeling is toch vooral gericht op zorgvragers die zelfstandiger zijn…

Lees ook de vorige blog van Conny: ‘Mijn cliënt kwam verwilderd uit het ziekenhuis’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.