Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Evelyn: ‘Alles zelf oplossen, dat werkt niet meer’

Als wijkverpleegkundige merkt Evelyn hoe belangrijk samenwerken in de wijk is. Veel wijkverpleegkundigen zijn doeners en denken vaak: ik doe het zelf wel, dan gaat het sneller. Maar dat is niet altijd efficiënter en effectiever.
thuiszorg samenwerking
Samenwerking over alle organisatiestructuren heen (foto: Pixabay)

Toen ik als verpleegkundige in de wijk begon, was ik ook een verpleegkundige die dacht dat ik het zelf allemaal moest en kon dragen. Nu de complexiteit in de wijk steeds meer toeneemt en er dus ook meer professionals bij een cliënt betrokken zijn, merk ik dat deze werkwijze niet past. We kunnen niet op ons eigen eilandje blijven staan.

We moeten bruggen bouwen. Inmiddels heb ik binnen mijn wijk een groot netwerk opgebouwd. Ik ben van mening dat je altijd handelt naar bevoegdheid en bekwaamheid. Wanneer ik merk dat ik te weinig weet over een onderwerp ga ik binnen mijn netwerk op zoek naar iemand die die kennis en ervaring wel paraat heeft.

Zo is sinds kort meneer Poppelaars bij mij in de wijk komen wonen. De geestelijke gezondheidszorg begeleidt meneer al jaren rond zijn psychische kwetsbaarheid. Maar de laatste tijd is meneer meermaals in het ziekenhuis opgenomen voor exacerbaties vanuit zijn COPD. Mijn netwerkpartner vraagt of ik eens wil meekijken of zij iets over het hoofd ziet en of we dit kunnen voorkomen. Meneer blijkt niet goed te begrijpen welke medicatie waarvoor hij moet gebruiken waardoor hij de therapie niet goed volgt. Dan blijkt ook dat de nieuwe woning voor nieuwe problemen zorgt. Er moet nog veel geklust worden en meneer kan zich binnen- en buitenshuis niet verplaatsen met zijn huidige hulpmiddelen.

Samen met de begeleider en de cliënt stellen we een gezamenlijk doel op. Een nieuwe ziekenhuisopname wordt voorkomen, meneer kan zich veilig in en rondom zijn woning verplaatsen en meneer behoudt een stabiele geestelijke gezondheid. We kijken wie ons hierbij kan helpen. Vrijwilligers schakelen we in om wat meubels te verschuiven en de woning te verbouwen. De huishoudelijke hulp kan dan de woning ook stofvrij houden. De gemeente kijkt mee naar mogelijke woning aanpassingen, zodat meneer zich met de hulpmiddelen in en rondom huis zelfstandig kan verplaatsen. Een ergotherapeut kijkt mee naar mogelijke aanpassingen van de hulpmiddelen wat dit misschien ook kan behalen. Samen met de longverpleegkundige en huisarts passen we de medicatie aan en bied ik begeleiding rondom de voorgeschreven behandeling, zodat meneer dit weer zelf kan oppakken.

Deze samenwerking gaat over alle organisatiestructuren heen. Professionals die de kennis en ervaring hebben worden betrokken. Eén professional houdt de regie. Goede samenwerkingsafspraken willen managers en beleidsadviseurs vaak vastleggen in kaders en richtlijnen. Maar elke situatie vraagt om andere afspraken. Als professionals onderling kunnen wij die afspraken prima maken. Het is gebaseerd op vertrouwen.

Samenwerken is meer dan een brug bouwen. Het is behalen van synergie. Een samenwerking is dan effectiever dan wanneer ieder voor zich zou werken. De beginselen van samenwerken is dat je niet meteen zaken moet willen doen. Zoek naar datgene wat jullie bindt: het beste voor de patiënt, want vanuit dat uitgangspunt kom je altijd tot samenwerking.

Evelyn Naalden (26) is wijkverpleegkundige en ambassadeur voor wijkverpleging van V&VN. Ze blogt over wat de wijkverpleging van nu betekent voor verpleegkundigen en cliënten. Bekijk hier het overzicht van al haar blogs tot nu toe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.