Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jantine: ‘Creatief omgaan met ongewenst gedrag’

Na 10 weken is er alweer een einde gekomen aan Jantines stage op de pg-afdeling van een verpleeghuis. Wat ging de tijd snel voorbij! ‘Ik heb dingen meegemaakt die ik niet snel zal vergeten.’
Kibbeling_001.JPG
Foto: Wikimedia

Zo denk ik terug aan die keer dat ik samen met een andere stagiaire naar de markt ging met twee bewoners. Samen hadden we besloten een bak kibbeling te halen. Het duurde een tijdje voordat de kibbeling klaar was. Meneer Everts wilde ondertussen uit zijn rolstoel, maar ik probeerde hem erin te houden. Ik wist namelijk dat meneer niet het vermogen had om zelfstandig over de markt te lopen. Toch stapte hij dapper uit zijn rolstoel en wankelde de markt over, langs de marktkramen.

Toen de kibbeling klaar was, kreeg ik meneer Everts niet terug in zijn rolstoel. Dat leverde wat geworstel op, dat niet onopgemerkt bleef door andere bezoekers van de markt. Gelukkig lukte het ons om meneer toch te overtuigen om weer te gaan zitten, zodat we weer konden teruggaan naar de instelling. Wat voelde ik me opgelaten, omdat er zoveel mensen stonden te kijken. Aan de andere kant ben ik trots dat het ons wel gelukt is om mét meneer Everts terug te keren!

Wil je meer verdieping over de ouderenzorg, kom dan naar Het Verpleeghuis Congres, op 12 oktober in Ede. Met extra aandacht voor kwetsbare ouderen >>>

Een ander moment dat me bij is gebleven, vond plaats op mijn laatste stagedag. Ik kreeg de taak om mevrouw Dijkstra uit bed te halen. Mevrouw was de afgelopen nacht aan het spoken geweest. Rond negen uur ging ik haar uit bed halen, maar dat was eigenlijk te vroeg. Mevrouw mopperde dat het nog nacht was. Ik deed er alles aan om ervoor te zorgen dat mevrouw Dijkstra het idee kreeg dat het dag was: ik deed de gordijnen open en pakte de spullen voor het wassen en aankleden. Maar mevrouw Dijkstra snapte het nog steeds niet. Terwijl ik haar probeerde te helpen, trapte en sloeg ze alle kanten uit. Met de belofte dat ik koffie en ontbijt voor haar zou klaarmaken, kreeg ik mevrouw toch uit bed. Het kostte me flink wat inspanning, maar het was gelukt!

Deze momenten hebben mij geleerd dat je op een creatieve manier met onverwachte gebeurtenissen om moet gaan. Ik vond het spannend en voelde me soms opgelaten, maar achteraf ben ik trots op het resultaat. Natuurlijk heb ik veel meer dingen meegemaakt, maar ik kan ze jullie niet allemaal vertellen! Elke dag was vol gebeurtenissen, de ene dag was enerverender dan de andere. Toch was elk moment uniek en leerzaam. Ondanks dat de zorg voor mensen met dementie niet mijn uiteindelijke doel is, heb ik veel van hen geleerd.

In haar vorige blog gaat Jantine in op de vraag die veel mensen haar stellen: hoe bevalt je eerste stage tussen de pg-bewoners? Hier staat ‘ie >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.