Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jantine: ‘Dementie blijkt heel wat anders in de praktijk’

Jantine heeft op school wel over dementie geleerd, maar in de praktijk is het toch wel een ander verhaal.
vruchtensap.jpg

Na twee blokken naar school te zijn geweest, is het tijd voor mijn eerste stage in een verpleeghuis. De afdeling waarop ik stage loop telt zeven pg-bewoners. Deze manier van wonen wordt ook wel een woongroep genoemd. Het is eigenlijk een woonhuis met een gemoedelijke, gezamenlijke huiskamer en eigen zit-slaapkamers voor de bewoners. De bewoners hebben dementie, in allerlei vormen, ernst en stadia. Zo heeft de ene bewoner alzheimer en een andere fronto-temporale dementie.

Ondanks de algemene kennis over dementie die ik had is dementie toch iets wat je moet meemaken. Voordat ik aan deze stagedag begon, had ik nog nooit van dichtbij mensen met dementie meegemaakt. Daarom vond ik het ook erg spannend om hen te benaderen. Wel heb ik vanuit de theorie geleerd dat er verschillende benaderingswijzen zijn voor dementerenden. Voorbeelden van benaderingswijzen zijn: reminiscentie, validation en realiteits- en oriëntatiebenadering.

Wil jij betere dementiezorg leveren? Schrijf je dan snel in voor het Dementie Congres. je leert o.a. over het demente brein, palliatieve zorg bij dementie en kijken door de ogen van de demente cliënt. 

Pas op de eerste stagedag merkte ik hoe deze verschillende benaderingswijzen toegepast kunnen worden. Zo kun je op sommige momenten beter meegaan in het verhaal van de mensen en ze op andere momenten de waarheid vertellen. Er was een bewoner die zelf ook verpleegkundige is geweest. Op sommige momenten denkt hij dat wij zijn collega’s zijn en dat houden we ook maar zo. Een ander moment riep een bewoner om zijn moeder, waarop ik niet wist hoe ik moest reageren. Een collega van mij hoorde dat ook en zei tegen hem dat zijn moeder al gestorven was. Dat vond ik confronterend voor de bewoner.

Wat me nog meer opviel, was hoe onrustig pg-bewoners kunnen zijn. Er is een bewoner die ’s nachts aan de wandel gaat, waardoor hij overdag zijn nachtrust bijtankt. Daardoor loopt zijn biologische klok in de war. Hij krijgt ’s nachts trek, omdat hij overdag te weinig eet. De vraag is of hij dan ’s nachts eten mag of dat hij dat gewoon overdag moet doen. Het voorstel is om hem ’s nachts wel eten te geven als hij daar om vraagt, omdat hij anders te veel afvalt. Toch blijft zijn biologische klok daardoor in de war. Ingewikkeld. Een leerzame en uitdagende casus om op te lossen.

‘Eén mevrouw kamde met een vork haar haren, terwijl ze me vrolijk aankeek.’ Ook voor Selma was het heftig om voor het eerst cliënten met dementie te verplegen. Lees meer >>

Na de eerste stagedag heb ik gemerkt hoe leerzaam én interessant het is om de theorie in de praktijk terug te zien. Sommige theorie, zoals de verschillende benaderingswijzen, kun je wel als kennis paraat hebben, maar het is toch anders om het in de praktijk toe te passen. In de komende stageperiode hoop ik dan ook te leren om de bewoners op de juiste manier én op het juiste moment te benaderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.