Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Jos: ‘Vakantie voor terminaal zieken’

Jos stelt voor om een bootreis aan te bieden aan terminaal zieke patiënten.
Blog Jos: 'Vakantie voor terminaal zieken'

Vakantie! Het is voor ons heel gewoon dat we vakantie krijgen. We vinden dat we er recht op hebben. Dat klopt ook wel. Want bij de wet is geregeld dat we bij een voltijds arbeidscontract recht hebben op twintig vakantiedagen. Daarop komen nog eens de bovenwettelijke dagen zoals die in de CAO geregeld zijn. Da’s mooi!

Vakantie is feitelijk tijd zonder verplichtingen. Tijd die je kunt besteden door op reis te gaan of gewoon thuis te blijven. Maar er is een steeds grotere groep die wel op vakantie wil, maar niet op vakantie kan. En dan heb ik het niet eens over de mensen die van een minimumloon of een uitkering rond moeten komen. Nee, dan heb ik het over de ernstig zieken, maar vooral ook zij die terminaal ziek zijn. Je zit midden in een periode waarin je zorg nodig hebt, en dan kun je dat op drie plekken krijgen: thuis, intramuraal in verpleeg- of ziekenhuis, of in een hospice.

Wat zou het toch mooi zijn als juist ook voor de groep terminaal zieken (als je een levensverwachting van drie maanden of minder hebt) een vakantie kan worden geregeld. Tijdens mijn werkvakantie met de Zonnebloem kwam de scheepsarts met het idee om een reis voor deze doelgroep te organiseren. ‘Het moet toch mogelijk zijn om voor deze groep een bootreis te kunnen regelen. Deskundige hulp aan boord, partner of familielid mee, en elke dag bekijken wat de mogelijkheden zijn om iets te ondernemen.’

Hij heeft helemaal gelijk. Als we naar dat idee kijken met het oog gericht op de mogelijkheden en niet naar de beren op de weg, dan is dat gewoon te realiseren. Het zou zelf deels bekostigd kunnen worden uit de Indicatie Palliatief Terminale Zorg.

Maar ja, we willen in Nederland heel veel aan regeltjes en banden leggen, dus de vraag of dit idee ook inderdaad zal worden uitgewerkt: ik weet het niet! Maar ik hoop het van harte, en ik zal een van de eersten zijn die zich zal aanmelden als vrijwilliger!

Wil je reageren? Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

 


3 REACTIES

  1. Leuk idee….maar wat vinden terminaal zieken er zelf van? Willen zij geconfronteerd worden met veel anderen die ook terminaal ziek zijn?
    Mijn ervaring in een hospicevoorziening is dat mensen veelal meer dan genoeg aan zichzelf hebben…en niet wachten op verhaal/confrontatie van/met anderen.
    Daarbij, er wordt voor hen al heel veel extra geregeld, zie bovenstaande reactie.
    Laten we de focus verleggen naar de chronisch zieke, zonder een elegante ziekte waar veel extra geld voor apart gezet wordt. Zij worden nu al extra gekort op van alles en nog wat. Hen gun ik het zeer!

  2. Lees alle reacties
  3. Weer een moie blog Jos en het zou mooi zijn als zo’n bootreis georganiseerd zou kunnen worden, maar andere vakanties zijn er al heel lang voor terminaal zieken. Ik denk niet dat ik hier reclame mag maken, maar google maar eens op ’terminaal ziek vakantie’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.