Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Kim: ‘Hoezo “maar” een helpende?’

Tijdens haar opleiding voor Helpende zorg & welzijn, voelde ze zich vaak minderwaardig ten opzichte van haar verpleegkundige collega's. Nu ze zelf verpleegkundige wordt, waardeert Kim helpenden meer dan ooit.
Helpenden hebben meer tijd om een praatje te maken met de patiënt (Foto: Arno Massee, de verpleegkundige op de foto is niet Kim zelf, maar een model)

Een aantal jaar geleden deed ik de opleiding tot Helpende zorg & welzijn. Als helpende ondersteunde ik de patiënt bij de persoonlijke verzorging, hielp ze bij activiteiten en bij het huishouden. Ik had een stuk minder taken en verantwoordelijkheden in vergelijking met een verpleegkundige.

Tijdens die opleiding vond ik het niet zo leuk wanneer me gevraagd werd welke opleiding ik volgde. Want dan moest ik zeggen dat ik ‘maar’ een niveau 2 opleiding volgde. Veel mensen in mijn omgeving volgden een niveau 4 opleiding of zaten op het hbo. Dat maakte dat ik mijzelf wel eens minderwaardig voelde. Daarbij kwam nog dat kranten en nieuwssites bol stonden van berichten waaruit bleek dat het financieel niet uit kon om helpenden nog langer in dienst te houden. Oftewel, steeds meer instellingen bezuinigden door helpenden te ontslaan.

Alles bij elkaar had ik geen positief en hoopvol gevoel over de functie Helpende zorg & welzijn. Naast dat ik sowieso al de ambitie had verpleegkundige te worden, speelde dit ook zeker mee in mijn keuze om door te studeren.

Tot ik in het derde leerjaar van mijn huidige opleiding (mbo-v) stage liep op een leerafdeling in het ziekenhuis. Wat mij meteen opviel was dat hier veel helpenden werkten. Zij ondersteunden bijvoorbeeld in de ADL, organiseerden een middaglunch voor alle patiënten, vulden voorraden aan of namen patiënten die dat wilden (en konden) even mee naar buiten voor een wandelingetje. De afdeling chirurgie waar ik stage liep was hectisch en de patiënten waren erg ziek. Als (student) verpleegkundige had ik het druk met het begeleiden van patiënten rond een behandeling, het uitvoeren van de artsenvisite en alle antibiotica’s op tijd toedienen. Wat is het dan geweldig dat daar de helpenden zijn! Zij konden de patiënt net wat extra aandacht geven.

Aan de tijd die helpenden kunnen nemen voor de patiënten, ontbreekt het ons vaak als verpleegkundige. Denk aan; even met een patiënt in het restaurant een kop koffie drinken zodat hij/zij ook nog eens van zaal afkomt. Of even de nagels lakken van een patiënt. Dat kan nou net de dag van een patiënt maken! Een helpende heeft misschien weinig verantwoordelijkheden in vergelijking met een verpleegkundige, maar één ding hebben we gemeen: we zorgen met veel liefde voor de patiënten.

Tijdens deze stage werd ik mij bewust van het feit hoe belangrijk het is om de helpenden op de werkvloer te houden. Ik vond het geweldig om te zien met hoeveel passie zij dit doen, en hoe goed het de patiënt deed om wat extra aandacht te krijgen.

Dus minister van VWS, wat mij betreft zetten we de helpenden weer volledig in. Want zij zijn naar mijn idee net zo nodig als een verpleegkundige of een arts. Lieve helpenden: jullie zorgen met zóveel liefde voor de patiënten. En dat is waar het volgens mij uiteindelijk om draait. Jullie maken het verschil en zijn onmisbaar in de zorg!

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.