Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Marion: ‘Normaal moet ik neutraal zijn, nu werd duidelijk mijn mening gevraagd’

Als je ergens heel lang werkt, denk je alles wel over de organisatie te weten.
Blog Marion: 'Normaal moet ik neutraal zijn

Toen de vacature van ambtelijk secretaris van de cliëntenraad voorbij kwam, dacht ik: dit is de kans om mijn horizon te verbreden en de patiëntenzorg vanuit een andere invalshoek te gaan benaderen. Vaak roept een cliëntenraad enige scepsis op binnen een grote organisatie. De leden moeten zaken signaleren die anders onopgemerkt blijven en dat is niet altijd eenvoudig.

Ex-patiënten

Inmiddels ben ik een half jaar aan de slag als ambtelijk secretaris en ik ben aangenaam verrast. De inzet en de motivatie in de groep werken aanstekelijk.  Er wordt op een respectvolle wijze gestreden voor de belangen van de cliënten. De leden zijn voor een deel  ex-patiënten die als geen ander weten waar de schoen wringt. In de vergaderingen wordt pittig gediscussieerd, zonder elkaar af te vallen. Ieder mag zijn standpunt delen en besluiten worden democratisch genomen.

Laatst werd er een verzwaard advies gevraagd over de invulling van de geestelijk verzorging. Tijdens de vergadering bleek dit een heikel punt te zijn en de meningen waren divers.  Het advies behelsde de vraag of er een geestelijk verzorger in vaste dienst moest worden genomen of dat het inhuren van een ‘dienst’ een betere optie was.  Aan de ene kant werd er gepleit voor een vaste medewerker die het gezicht van de geestelijke verzorging vertegenwoordigt en aan de andere kant was iedereen het erover eens dat het geloof een andere rol heeft gekregen binnen onze multiculturele maatschappij, waardoor het een positieve ontwikkeling is als een dienst kan worden ingehuurd op basis van, ongeacht welke, geloofsovertuiging. Het uiteindelijke advies luidde dat het inhuren van diensten een goede zaak is, maar dat, vanwege de laagdrempeligheid, een aanspreekpunt voor de cliënten op een of meer dagdelen aan te bevelen is.

Als ambtelijk secretaris word je geacht neutraal te blijven omdat je alleen een ondersteunende rol hebt. In dit geval werd een uitzondering gemaakt omdat ik vanuit de rol als medisch secretaresse goed kan inschatten of en hoe de vraag is naar ondersteuning van een geestelijk verzorger. Zo kon ik op twee fronten een aandeel leveren in de patiëntenzorg. De toegevoegde waarde voor mij is, dat de patiëntenzorg meerdere dimensies heeft en dat ik veel meer op de hoogte ben van alles wat er in de organisatie speelt. Ik geniet van de combinatie van beide functies  en doe dit met veel toewijding.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.