Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Nannie: ‘Nederlandse verpleegkundige in België herdacht’

Rosa Vecht is, voor zover bekend, de enige Nederlandse verpleegkundige die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het Belgische front omkwam. Morgen wordt ze herdacht in het Belgische Ieper.
De joodse verpleegkundige Rosa Vecht kwam precies 100 jaar geleden om het leven.
De joodse verpleegkundige Rosa Vecht kwam precies 100 jaar geleden om het leven. - Foto: FNI

Over onze verpleegkundigen zijn we vaak lovend, en dat moet ook. Kom niet aan onze zorgmensen, het zijn onze helden. Ze zijn de steunpilaren van de  gezondheid, in ziekenhuizen, in de zorg thuis en op tal van andere plekken. In dat leger van helden, dat al sinds 1880 voor de samenleving klaar staat, zijn er met enige regelmaat verpleegkundigen geweest die hun hoofd boven het maaiveld durfden uit te steken. Moedige meiden, die er vanuit hun verpleegkundige professie voor kozen zich te mengen in brandhaarden en geweldsconflicten. Soms lieten ze zich leiden door de hang naar avontuur, soms was hun motivatie puur het verplegen van gewonde soldaten. Omdat Nederland geen lange traditie van oorlogvoering heeft, zochten deze verpleegsters het front op in het buitenland. Ver van huis mengden ze zich in het strijdgewoel en verpleegden gewonden. Zo’n verpleegster was ook Rosa Vecht.  Geboren in 1881 in Elburg in een Joods gezin koos ze voor het beroep van verpleegster. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in ziekenhuizen in Amsterdam en Rotterdam brak in 1914 de Eerste Wereldoorlog uit. Hoewel Nederland neutraal bleef, pakte Rosa , Roosje voor intimi, haar spullen en vertrok naar het front in België. Daar verpleegde ze gewonde soldaten in barre omstandigheden. Op 23 januari 1915 werd Roosje getroffen door een Duitse granaat en raakte ze zwaar gewond. Een dag later, op 24 januari, overleed ze  aan haar verwondingen. Het Florence Nightingale Instituut zal op 24 januari 2015, haar 100ste sterfdag, Roosje publiekelijk gedenken. Dit doen we in het Belgische Ieper. In deze plaats wordt sinds 1928 iedere avond om 20.00 uur de Last Post geblazen, om de oorlogsslachtoffers te herdenken. Wij leggen er die avond speciaal voor Roosje een krans en laten dan ook ons volkslied spelen. Hiermee eren wij Roosje Vecht en alle andere dappere Nederlandse verpleegkundigen die in oorlogen omkwamen.

Bekijk ook deze aflevering van de serie ’14-18 Dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog’ over verpleegsters aan het front.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.