Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Nannie: ‘Weg van de sleur’

Onze Nederlandse verpleegkundigen zijn gewild in het buitenland. Tegenwoordig kun je goed geld verdienen in Abu Dhabi, rond 1900 was het vetpot in de Zwitserse bergen.
Davos_011754-01-Davos.jpg
Nederlandse verpleegkundigen waren wel in voor een avontuur in de bergen - Foto: Florence Nightingale Instituut

Onlangs vond in Houten de Emigratiebeurs voor ‘Healthcare Jobs Abroad’ plaats. Buitenlandse ziekenhuizen en gespecialiseerde wervingsbureaus lokten daar met mooie beloftes Nederlandse verpleegkundigen naar een baan elders. En ze zijn gewild, onze goed opgeleide en altijd Engelssprekende zorgmedewerkers.

Goedbetaald verzetje

Voor verpleegkundigen die wel eens wat anders willen, is een jaartje werken in de Verenigde Arabische Emiraten aantrekkelijk. Wie in zo’n hypermodern ziekenhuis werkt, ziet iets van de wereld en kan tegelijkertijd lekker sparen. Verhalen gaan dat een verpleegkundige maandelijks al gauw 5000 euro schoon in het handje overhoudt. Reis- en verblijfkosten worden vergoed, evenals een paar keer per jaar terug naar het vaderland. Zeg nou zelf, wie wil dat nu niet?

Een Hollands huis in Davos

Alles achter je laten en het avontuur aangaan om in het buitenland je vak uit te oefenen, is van alle tijden. Begin 20e eeuw ontliepen Nederlandse verpleegkundigen de sleur van alledag door in het Zwitserse Davos te gaan werken. Sinds 1897 was daar het Nederlandsch Sanatorium gevestigd. Dit Volkssanatorium bood Nederlandse tuberculoselijders kans op genezing. De frisse berglucht was een methode om longtuberculose te bestrijden.

Verplegen in de bergen

Toen ik een paar jaar geleden archiefonderzoek deed in Davos kreeg ik de originele sollicitatiebrieven van Nederlandse verpleegkundigen in handen. De eerste advertentie voor verpleegkundig personeel om in Davos te komen werken, verscheen in het Maandblad voor Ziekenverpleging in juni 1897. Om het sanatorium in september te kunnen openen, had men met spoed een directrice nodig.

Kost en inwoning en méér

Vanaf dat moment groeide de behoefte aan Nederlandse verpleegkundigen. Zo adverteerde de directie in 1898 met spoed voor een ‘bekwame verpleegster met sterke gezondheid’. De verbintenis met het sanatorium was voor maximaal een jaar en een diploma was niet vereist. Het salaris was hoger dan in Nederland en bovendien kreeg je reiskostenvergoeding, kost en inwoning, gratis geneeskundige hulp, en werd kleding en beddengoed voor je gewassen (‘bewassing’).

Onze nieuwe blogger Wouter zocht het verpleegkundige avontuur op in Ghana. Al op dag één komt hij erachter dat het er daar heel anders aan toe gaat. Lees meer >> 

Bergavontuur

Een jaartje werken in de Zwitserse bergen bracht afwisseling en avontuur. Meestal kwamen de zusters met twee tegelijk aan en reisden ze samen. Hoewel ze in hun sollicitatiebrief niet hoefden te motiveren waarom ze in Davos wilden werken, valt op dat vooral verpleegkundigen uit psychiatrische instellingen en particuliere verpleegkundigen solliciteerden. En dat waren nu precies de banen waar je in Nederland het minst verdiende.

Spaarpotje

Zou een beter salaris dan toch, net als nu, de doorslag hebben gegeven voor die reislustige zusters? Waarschijnlijk wel. Het viel me namelijk op dat er vooral een enorme stapel brieven uit het jaar 1900 in het archief lag. Ik was benieuwd wat hier de reden voor was. Het napluizen van de geplaatste personeelsadvertenties bracht de oplossing van het raadsel: in de advertentie uit 1900 werd per ongeluk een bijna 3 x zo hoog salaris geboden dan normaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.