Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Blog Nicole: ‘Hoe kunnen we mantelzorgers helpen het hoofd boven water te houden?’

Mantelzorgers: ik maak me zorgen over hun toenemende zorgdruk. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat juist zij de draagkracht behouden om hun chronisch zieke partner/familielid thuis te kunnen houden? En nee, ik verwacht niet dat de buurvrouw van 90 jaar daar een rol in gaat spelen!
Blog Nicole: 'Hoe kunnen we mantelzorgers helpen het hoofd boven water te houden?'
Foto: ANP

Helaas zie ik het in de praktijk te vaak gebeuren: mantelzorgers die het aan het verliezen zijn. Zij zorgen al meerdere jaren 24/7 voor hun partner. Hun constante gevecht om overeind te blijven en voor hun chronische zieke partner of familielid te zorgen, gaat ten koste van hun eigen lichamelijke en geestelijke toestand. Zij verliezen hun gevecht. Overspannenheid ligt op de loer. Zij kampen met lichamelijke en psychische problemen omdat ze jaar in, jaar uit er alleen voor hebben gestaan. Het netwerk is er niet meer, vrienden en kennissen zijn verdwenen. Vaak komt hulp te laat omdat de hulpvraag niet gesignaleerd wordt en/of de mantelzorger zelf te laat aan de bel trekt.

Het allerbelangrijkste is dat de overbelasting op tijd wordt gesignaleerd. Stap 1 dus. Een huisarts heeft hier mogelijk de belangrijkste rol in. Uiteraard hoop ik dat wanneer de huisarts signalen krijgt, hij dit direct doorgeeft aan de wijkverpleegkundige, zodat er met spoed een huisbezoek kan plaatsvinden. Ben je op tijd om overbelasting tegen te gaan, dan blijft de schade beperkt.

Aandoenlijk filmpje

Mantelzorg kan uiteraard ook goed gaan. Mevrouw Toet doet het al 61 jaar met alle plezier voor haar blinde man. Kijk maar >>>

Er kan vervolgens zorg ingezet worden volgens het stepped care principe: zodra de mantelzorger alles weer overziet en ontlast is, kan de zorg weer iets afgebouwd worden. Met enige steun van zorg aan huis kan de mantelzorger vaak beter leren omgaan met de situatie. Het vertrouwen in de eigen kracht is dan weer terug. Natuurlijk wordt er breed naar de cliënt zelf gekeken. Wat kan de cliënt nog zelf? Welke hulpmiddelen kunnen er extra ingezet worden, is een bezoek van een ergotherapeut/fysiotherapeut wenselijk?

Laatst heb ik een spoedopname moeten regelen omdat de mantelzorger zo zwaar overspannen was, dat er totaal geen draagkracht meer over was. De rek was er gewoon uit. Een opname was de enige optie om te zorgen dat het thuis kon herstellen. Met de mantelzorger ging het uiteindelijk weer beter, maar de partner kon niet goed omgaan met de opname en ging daardoor lichamelijk achteruit. Een horror scenario.

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we de mantelzorgers op tijd kunnen ondersteunen, we er met zijn allen voor kunnen zorgen dat ook de cliënt langer thuis kan blijven wonen. Je kunt ondersteuning bieden op alle mogelijke manieren. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van het eigen netwerk, het inzetten van vaste vrijwilligers, het bieden van ontspanning in de vorm van activiteiten, het inzetten van zorg aan huis, het aanmelden van de mantelzorger bij een mantelzorgondersteunpunt. Kortom je maakt samen met de mantelzorger en cliënt een plan met doelen en interventies. Je luistert naar de problemen. Je bent er voor ze en dat is stap 2. Laten we deze stappen met zijn allen maken. Wees op tijd en voorkom overbelasting.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Niets lastiger dan dit! Mantelzorgers staan voor zulke moeilijke beslissingen. Aan de ene kant willen ze de huiselijkheid bewaren door geen grote hulpmiddelen te accepteren in hun huis en aan de andere kant raken ze lichamelijk totaal overbelast. En zo zijn er vele dilemma’s. Mijn ervaring is dat als mantelzorgers eenmaal hulp hebben geaccepteerd van de thuiszorg, ze alleen maar meer zorg overdragen. Zoiets als zorg afbouwen wanneer een mantelzorger al eens overbelast is geweest is erg moeilijk met een bepaald model te realiseren denk ik. Nog een keer overbelast raken is geen aantrekkelijk scenario en vaak wordt zorg alleen maar zwaarder. Per situatie kijken en hopen dat het in de toekomst mogelijk blijft om gewoon de beste ondersteuning te bieden. Ook al wil ik heel graag geloven in zelfredzaamheid en het netwerk van mensen, het lukt me vaak niet!

 3. mooie blog, ik hoop dat (zeker de oudere generatie) ook durft te vragen. Dat zie ik nu nog te vaak in de thuis situatie. Bijvoorbeeld een dame die aan mij vroeg of ik wel eens bij de action kom en dan misschien een shirt voor haar wilde halen die in de aanbieding was. Ik heb uitgelegd dat ik dat niet kan doen voor haar maar dat ze daar beter haar zoon of dochter voor kan bellen, maar dat wilde ze niet, ze wilde hen daar niet mee belasten…..en dat is maar een klein voorbeeld. En geloof me ik heb uitgelegd de veranderende rol van mantelzorg en de veranderingen in de maatschappij en onze grenzen etc etc……

 4. Helemaal mee eens. In mijn ogen is en zijn er nog geen kant en klare oplossingen voor de problemen die er zijn. Kan het netwerk wel ingezet worden? Niet altijd denk ik.
  Stepped care & zelfregie stimuleren de eigen kracht: men moet zelf nadenken over oplossingen. Leuke reacties!

 5. Mooi positief bericht maar een beetje te utopisch in mijn beleving. De hulp die nodig is kan wellicht niet uit netwerk gehaald worden. Die werken zelf, eigen gezin en raken zelf al snel overbelast.
  Mijn inziens door het scheef trekken van de overheid, trekt de samenleving scheef. Dit herstel je niet zo maar even 1,2,3.
  Er is structureel wel iets nodig om dit in goede banen te leiden.
  Dit vergt tijd en bewustzijnsverandering.

 6. Mooi, dat je in je blog aandacht vraagt voor (overbelaste) mantelzorgers. Dat is belangrijk, maar ik zou graag willen benadrukken dat je vooral als professional niet te snel oplossingen aandraagt, maar in plaats daarvan vooral mensen bij hun eigen oplossingen brengt. Help hen naar de kansen en mogelijkheden in de eigen situatie te kijken en ook hoe ze deze kunnen oppakken. Zo ontdek je de vraag achter de vraag, je stimuleert eigen regie en verantwoordelijkheid en komt bij goedpassende en acceptabele keuzes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.