Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Nicole: ‘Ik indiceer me suf!’

'Wat doe je momenteel als wijkverpleegkundige?', vraagt een collega. Ik antwoord: 'indiceren, indiceren, indiceren'. Dat is letterlijk wat ik nu iedere dag doe.
<p>'We moeten als wijkverpleging onze expertise laten zien.'</p>
'We moeten als wijkverpleging onze expertise laten zien.' - Foto: ANP

Mijn dag bestaat uit huisbezoeken doen, en daarna achter de computer alles uitwerken. Het is veel bureauwerk maar dat kan even niet anders. Het indiceren voelt als een goede aanvulling op de taken van de wijkverpleegkundige. Ik denk dat het beroep serieuzer op de kaart wordt gezet. Wie is er beter in staat om de zorg thuis in te schatten? Precies. Juist daar ligt de kracht van wijkverpleegkundigen. Laat ze hun expertise inzetten.

Op dit moment ben ik voor mijn werkgebied bezig met herindiceren. Alle cliënten dienen voor 1 mei 2015 geherindiceerd te worden. Tenminste, dat is een streefdatum.

Ik verwacht deze deadline voor mijn gebied te kunnen halen. Dat klinkt misschien optimistisch maar het lijkt er toch echt op. Ik ben er blij mee, maar weet dat veel collega’s het niet gaan redden. Om die reden ga ik de komende periode in een ander werkgebied bijspringen.

De cliënten zelf vinden het prettig dat zij samen met hun wijkverpleegkundige kijken naar de zorg. Zij is een vertrouwd gezicht, waardoor cliënten ook meer durven te vragen. Natuurlijk staan tegelijkertijd zelfregie en zelfredzaamheid voorop. De zorg wordt soms dan ook iets teruggeschroefd. Gewoon omdat de cliënt zelf ook denkt dat het mogelijk is. Soms lukt het niet om het zorgprobleem met NANDA te onderbouwen. Bijvoorbeeld een cliënt die in de middag een kopje koffie krijgt van de verzorgende. Ik kijk dan samen met de cliënt hoe de hulpvraag eventueel anders georganiseerd kan worden.

Veranderingen wijkverpleging

Praat ook mee op Nursing Connect over de veranderingen in de wijk.>>>

Tijdens een huisbezoek neem ik de tijd. Hoe beter ik nu de indicatie uitwerk des te meer tijd mij dat voor de toekomst bespaart. Ik heb dan namelijk alle gegevens al verzameld en geordend met behulp van NANDA.

Vanuit onze organisatie krijgen alle wijkverpleegkundigen een Chromebook. Daar ben ik zelf blij mee. Op die manier kan ik sneller werken en ben ik niet afhankelijk van een werkplek. Of ik de laptop ook tijdens mijn bezoek aan cliënten ga gebruiken weet ik nog niet. Ik ben bang dat ik dan steeds zit te typen zonder echt contact met de cliënt te maken. Nu maak ik tijdens huisbezoeken korte aantekeningen of schrijf ik steekwoorden op.

Hoe dan ook gaat de Chromebook bijdragen aan efficiënter werken omdat ik waar dan ook kan werken. En wellicht ga ik hem wel inzetten bij het evalueren van de zorg. Want ook bij een chronische indicatie dient de indicatie tweemaal per jaar geëvalueerd te worden. De zorgproblemen en zorgafspraken kunnen altijd weer veranderen.

Ik ben optimistisch over het verloop tot nu toe. Natuurlijk zijn er knelpunten zoals het tekort aan wijkverpleegkundigen, de hoge werkdruk om iedereen op tijd te indiceren en de tijd die je nu als wijkverpleegkundige achter een bureau doorbrengt.

Maar ik denk dat we dit gewoon de kans moeten geven. Al zal dat met veel vallen en opstaan gepaard gaan.

Laten we ervoor zorgen dat de wijkverpleegkundige weer op de kaart gezet wordt. Welteverstaan de indicerende wijkverpleegkundige!

3 REACTIES

  1. Evaluatie momenten tijdens de zorg, dat kan voor een deel, door wat aanwijzingen te geven aan de cliënt en kijken wat nodig is. Maar even overleggen met collega’s over, het onbegrip van de cliënt (omdat ze niet accepteren//begrijpen// dat hun mobiliteit//gezondheid snel achteruit gaat) lijkt me iets om even met collega’s te bespreken zonder de aanwezigheid van cliënt en zijn familie. En zo een zelfde zorgbeleid te hanteren, en dat weer terug te koppelen als dat al mogelijk is met zorgvrager.

  2. Lees alle reacties
  3. Klopt, ik vind het ook jammer dat er veel negativiteit is. Sommige meningen deel ik maar andere totaal niet. Ik ben wel van mening dat ik de herindicaties nu niet gecombineerd krijg met de dagelijkse zorgtaken in de wijk. Dat had wel gegaan als de deadline niet zo strikt was gesteld. Het is nu gewoon rennen om alles op tijd geherindiceerd te krijgen! En die tijd tikt door…
    Zodra alles op orde is valt het prima te combineren.

  4. Jammer dat er zoveel negatieve aandacht is in de media voor de wijkverpleegkundigen van grote organisaties.
    Dáár zit ‘m nu juist het probleem in. Bij Buurtzorg hebben we deze problemen totaal niet! De (wijk)verpleegkundige werkt dagelijks gewoon in de wijk bij de cliënt, samen met haar collega’s wijkziekenverzorgenden. Extra huisbezoeken zijn daarom niet nodig, regelmatig een evaluatie kan je gewoon tijdens de zorgmomenten meenemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.