Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Nicole: ‘Lang leve het nieuwe indiceren’

Wijk- en wondverpleegkundige Nicole Gardenier is voor een jaar gekoppeld aan een docent hbo-Verpleegkunde. Ze roept collega's op te stoppen met het ouderwetse denken. 'Het nieuwe denken is zo leuk.'
1 intuitivmedia-handshake-1511539.jpg

Ik heb al eerder kort geschreven over het Twinningproject. Hiervoor ben ik gekoppeld aan Yvonne Becqué, docent aan de Hogeschool Rotterdam en wijkverpleegkundige. Samen schrijven wij dit blog. Als twinpartners hebben wij vaak leuke gesprekken gehad en hiervan willen we graag iets met jullie delen. 

Verder kijken
Yvonne ontmoet een student van de opleiding HBO-verpleegkunde. De student vertelt dat ze de afgelopen periode geleerd heeft om de problemen of de vraag achter het probleem te bekijken, door gebruik te maken van NANDA. Aan het begin van de opleiding keek ze naar een klant met een wond en had alleen oog voor de wondverzorging. Nu kijkt ze verder dan de wond en breder naar de zorgvraag.

Volle slaapkamer
Zo valt het haar op dat de slaapkamer van haar klant wel erg vol staat en nu blijkt dat de klant haar been gestoten heeft. Ook komt zij er in het gesprek met de klant achter dat mevrouw een oogaandoening heeft waardoor haar zicht afneemt. Mevrouw ziet dus slecht en haar slaapkamer staat te vol, waardoor een wond is ontstaan. De student gaat nu met interventies aan de slag om de slaapkamer leger te maken. Het vallen of stoten kan wellicht in de toekomst voorkomen worden. En dit allemaal door de theorie van NANDA, de PES-structuur en NIC en NOC. 

Wil je ook geïnspireerd worden door collega’s uit de thuiszorg? Bezoek dan de Grote Thuiszorgdag op 28 juni 2016. Lees meer >>

Anders kijken
We worden door de huidige wijzigingen in de zorg gedwongen anders te kijken. We moeten echt met onze kennis aan de slag. We mogen onze verpleegkundige diagnoses stellen want ze doen er daadwerkelijk toe. Met je diagnoses kun je de zorg onderbouwen en werken aan doelen die bijvoorbeeld leiden naar meer zelfredzaamheid en minder zorg. Maar het nieuwe denken valt niet mee. Voor veel medewerkers in de zorg is dit toch echt nog heel nieuw. We gaan allemaal weer leren.

Luxe
Tijdens de keren dat Yvonne meeliep in de praktijk werden casussen soms heel lang nabesproken. Deze luxe hebben we binnen het Twinningproject. Dit gaf ons ook de mogelijkheid om goed en breed na te denken over alle ethische dilemma’s en de vraag achter de problemen te bespreken. Dit leverde goede resultaten: het nieuwe denken, breder zoeken naar oplossingen. Zo was ik in een casus al praktisch en oplossingsgericht bezig. Een stap te ver dus. Yvonne daagde mij uit om heel breed te kijken naar het probleem. Daardoor werd de situatie vanuit alle oogpunten bekeken en kon de cliënt beter ondersteund worden. De client, mantelzorger en gehele omgeving werden in kaart gebracht.

Doelgericht
Dus lang leve het nieuwe indiceren waardoor het nieuwe diagnosticeren er weer is. We denken weer na over het probleem en de samenhangende factoren. Die samenhangende factoren zijn namelijk het aangrijppunt voor onze interventies. Hierdoor kunnen we doelgericht werken aan zorg en preventie. Onze boodschap is: verpleegkundigen en studenten uit de wijk, word wakker. Diagnosticeren is de kern van ons beroep! Stop met het ouderwetse denken want het nieuwe denken is zo leuk. Neem een twin of zoek een maatje om mee te sparren: je leert zoveel van elkaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.