Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Nicole: ‘Wijkverpleegkundige, houd je hoofd koel!’

Na een half jaar hervormen in de thuiszorg maakt Nicole de balans op. 'Ik snap echt dat er bezuinigd moet worden. Maar probeer in de vakantietijd je hoofd koel te houden, en éventjes niet te denken aan geld.'
fraude in de thuiszorg
Foto: ANP XTRA

Begin dit jaar werd uitgebreid gesproken over het inzetten van mantelzorg bij een cliënt aan huis. Mantelzorgers moesten meer gaan doen. Enig idee hoe zwaar mantelzorgen is? Stel je voor dat je iedere dag voor werktijd eerst je moeder moet wassen. Daarnaast heb je je werk, gezin en een huishouden.

In mijn vorige blogs schreef ik over de bezuinigingen. Een wijkverpleegkundige moet 10 procent minder zorg inzetten door haar indicatie strak af te geven. Ik heb inmiddels meer dan honderd indicaties gedaan. Natuurlijk houd ik rekening met het bezuinigen maar ik kijk vanuit mijn verpleegkundige blik naar een cliënt, niet vanuit een portemonnee.

Uiteraard is er ook zorg afgebouwd. Natuurlijk zijn er minuten teruggezet. En er is geprobeerd mantelzorg iets te laten doen. In de praktijk is dit vaker een echtgenoot of echtgenote dan een zoon of dochter. Maar vaak hebben ook de partners te kampen met gezondheidsklachten vanwege hun hoge leeftijd. Het gebeurt zeer regelmatig dat een partner zwaar overbelast raakt, zoals je een eerdere blog van me las. Het bieden van mantelzorg is dag en nacht werk. Het is loodzwaar. Je kunt de buurvrouw vragen. Maar gaat zij de buurvrouw naast haar iedere dag helpen met wassen en aankleden? Ik schets het behoorlijk zwart-wit maar dit is wel waar ik tegenaan loop in de praktijk.

Familie of cliënten vragen me vaak of ik een vrijwilliger kan regelen zodat moeder af en toe een rondje buiten kan rijden in de rolstoel. Ik probeer het iedere keer weer: het lukt me niet. De vrijwilligers zijn er niet of al ingezet. De huishoudelijke zorg vanuit de WMO (gemeente), daar is flink op bezuinigd. Op zich logisch. Maar ik kom bij ouderen die nog maar één uur huishoudelijke zorg per week hebben. Zij kunnen hun huishouden niet meer zelfstandig verzorgen. De mensen met wat meer geld gaan particulier iemand zoeken maar hoeveel mensen kunnen niet net rondkomen van hun AOW? Of zijn we soms verwend?

Ik snap echt dat er bezuinigd moet worden. Ik doe mijn uiterste best om daar ook naar te kijken en aan mee te doen. Maar geloof me, ik doe dat niet ten koste van een cliënt. De vakantietijd betekent een hoge werkdruk, en dat met die warme dagen zoals we die laatst hadden…Laten we proberen ons hoofd koel te houden en niet te denken aan geld. Misschien alleen aan het uitgeven van vakantiegeld. Fijne vakantie allemaal.

1 REACTIE

  1. Goed weergegeven Nicole, je gevoel voor je clïenten is bijzonder. Tegelijk ook een punt van aandacht naar onszelf toe, want we gaan mee met de emotionele omstandigheden van de mensen, zoals we met eigen ouders // grootouders omgaan. Dat betekend dat we het niet loslaten als we naar huis gaan. Gisteren avond een echtpaar waarvan de man zonder inco rondliep, wist niet waar de nieuwe lagen, totaal van het ‘patje af’. En zijn vrouw stond een ontbijtje klaar te maken, om 22 uur. En begreep niet wat ik kwam doen. (we komen meerdere keren per dag). Ik heb ze beide als kleine kinderen naar bed gebracht. Wat gebeurd daar de verdere nacht, ik ben er bang voor. Maar van de kinderen geen begrip, die zien//accepteren niet hoe serieus dit is. sterkte zuster Nicole.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.