Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Rob: ‘Verpleegkundige, gebruik alle hulpmiddelen in de palliatieve zorg’

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen beschikbaar in de palliatieve zorgverlening. Helaas liggen veel daarvan in een bureaula te verstoffen. Rob Bruntink hoopt dat verpleegkundigen en verzorgenden zelf op zoek gaan naar antwoorden.
zee en vogels
Zorgverleners worden nog vaak verrast door de dood. (Foto: Frank Mckenna)

Vorige week kon je op de website van Nursing lezen over de i-Harp. Dat is een hulpmiddel om de palliatieve zorgbehoeften bij patiënten met hartfalen eerder te herkennen.

Op zich een mooi initiatief. Maar wat mij opvalt, is dat het in de palliatieve zorg barst van de instrumenten die ‘de palliatieve fase markeren’ of ‘de palliatieve patiënt identificeren’.

Google maar op ‘surprise question’, ‘SPICT’, en ‘RADPAC’. Of check mijn ‘Flowchart Communicatie Palliatieve Zorg’. Blijkbaar is het niet makkelijk voor zorgverleners om een palliatieve fase of palliatieve patiënt te herkennen en zijn daar hulpmiddelen voor nodig. Hoewel de dood al best lang bestaat, kan de dood blijkbaar nog steeds verrassen, en dat zegt meer over de zorgprofessional dan over de dood.

Toch is het natuurlijk geweldig nieuws dat er een specifiek hulpmiddel voor patiënten met hartfalen is gemaakt. Want die groep patiënten wordt nauwelijks geassocieerd met palliatieve zorg. Wat op zich best wel vreemd is, gezien het feit dat hartfalen in de top vijf van doodsoorzaken staat.

Het probleem van al deze geweldige hulpmiddelen is echter dat ze de doelgroep nauwelijks bereiken. Rondom de i-Harp is er weliswaar een e-learning en een implementatieronde, maar dit alles houdt op zodra het project stopt. En dat is volgend jaar al.

De i-Harp is geboren dankzij een onderzoeksproject dat gesubsidieerd is vanuit het programma Palliantie. Dit programma, waarin afgelopen jaren 51 miljoen euro is gestoken, heeft vele tientallen hulpmiddelen, tools, screeningslijsten, protocollen, handreikingen, e-healthtoepassingen, en brochures opgeleverd. Het probleem is evenwel dat een groot deel daarvan smacht naar implementatie en borging in de praktijk. Zal dat ooit gebeuren?

Er bestaat hoe dan ook een schat aan nauwelijks gebruikte materialen. Materialen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de palliatieve zorgverlening.

Wat zou het geweldig zijn als verpleegkundigen en verzorgenden zelfstandig op zoek gingen naar mogelijke verbeteringen in de palliatieve zorg. En op die manier zelf konden bijdragen aan een betere wereld voor palliatieve patiënten.

Dit is de laatste blog van Rob Bruntink voor Nursing. Je kunt Rob blijven volgen via zijn site Bureaumorbidee. Dank je wel Rob!

2 REACTIES

 1. ‘Hoewel de dood al best lang bestaat, kan de dood blijkbaar nog steeds verrassen, en dat zegt meer over de zorgprofessional dan over de dood.’

  Wat een gedurfde uitspraak. Enerzijds kan ik mij er in vinden, anderzijds is 1 ding bij mij ook wel overduidelijk. De dood, de weg er heen, is nooit hetzelfde en dus kan het me soms letterlijk verrassen. In de wijkzorg althans.
  Het hangt af van zo veel factoren.

  De dood is zwart- wit, maar de weg naar de dood zelf kent vele verrassingen.

 2. Lees alle reacties
 3. Al die hulpmiddelen die ontwikkeld worden zijn meestal geweldig. Bijna alle verpleegkundigen werken .op een gespecialiseerde afdeling en kennen en kunnen hun werk goed. De meeste patiënten blijven niet echt lang opgenomen, daardoor komt de verpleegkundige vaak niet toe om buiten haar eigen specialisatie veel hulpmiddelen zich eigen te maken.
  Wellicht is het een idee om vast te stellen welke algemene verplegingsonderdelen elke verpleegkundige behoort te kunnen toepassen en welke specifiek voor de specialisatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.