Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Sandra: ‘Verpleegkundige met macht’

Verpleegkundigen staan er nou niet echt om bekend dat ze hun werk voor het geld doen. Of dat ze strijden; laat staan voor zichzelf. Sandra is dan ook heel trots op collega's die ORT over vakantie terugeisen van hun werkgevers.

Verpleegkundigen spannen rechtszaken aan tegen hun werkgevers. Om geld! Prachtig! Verpleegkundigen staan er nou niet echt om bekend dat ze hun werk voor het geld doen. Of dat ze strijden; laat staan voor zichzelf. Dus dat er berichten doorkomen via Nursing dat er flink wat verpleegkundigen slag leveren voor de misgelopen ORT-vakantiecenten, bezorgt mij kriebels in mijn buik: Hoera voor de verpleegkundigen van nu!

En bij de vlinders in mijn buik, hoort nog een complicatie; ik krijg dollartekens in mijn ogen. Heb ik daar ook recht op? Om hoeveel geld zou het gaan? Je kan tot vijf jaar terugvragen. En de meesten krijgen het via de rechter ook gewoon voor elkaar. De meesten? Wie niet dan? Nou ja…Maar als iedere verpleegkundige en verzorgende er recht op heeft, waarom regelt de politiek dan niet gewoon dat we allemaal een nabetaling krijgen? Moeten we echt afzonderlijk van elkaar naar de rechtbank? Of kunnen we dat ook met z’n allen regelen? Kan de vakbond dat niet voor ons doen? Gewoon per instelling, per provincie? 

Online geeft Nursing aanwijzingen.
Het is niet zo moeilijk, maar enig juridisch advies kan wel handig zijn. Hebt u niet een juridische rechtsbijstandverzekering, toevallig? Of anders wandelt u even naar een juridisch loket. Dat kost allemaal niks. Ja, een beetje van uw tijd. Maar dat vergoedt uw baas dan wel weer, later, toch? U kunt ook bij een advocaat advies vragen. Een eerste gesprek kost niks en dan mag u een half uur vragen stellen. Ja, ik zit een beetje in de advocaten. Dat wil zeggen, ik ben ooit gescheiden. ‘Advocaten’, ‘notarissen’, ‘hypotheken’, dat waren altijd woorden waar ik voor wilde wegrennen. Nu ik een grote, zelfstandige (en dus gescheiden) meid ben, weet ik dat er geen woord te groot is voor mij.

Op de Nursing Experience vertelt Rolf de Wilde van NU’91 hoe het nou precies werkt, dat ORT terugvragen over je vakantieuren. Meer informatie>>>

Alles is een stuk minder griezelig en onbereikbaar, als je je er even in verdiept.
Maar als die verzorgende laatst duizenden euro’s kreeg over vijf jaar, dan heb ik vast ook nog recht op extra ‘vakantiegeld’. En nee, verplegen gaat meestal niet over geld. Maar vandaag dus wel. Vandaag gaat iedereen die dit leest en die zin heeft in extra geld (dat moet toch minimaal honderden euro’s zijn?) een telefoontje of mailtje wagen. Nursing geeft u online de hele routebeschrijving, langs de regenboog, naar uw eigen potje goud. Laten wij werkgevers laten zien dat verpleegkundigen en verzorgenden voor zichzelf op kunnen komen. Het gaat ons niet om geld, maar om recht.

Laten we laten zien dat wij ons kunnen organiseren en redden in een wereld vol leidinggevenden, mensen in pak, met advocaten en dure woorden.Wij gaan ons recht halen. En als we dat hebben ontvangen, gaan we een plan maken voor het volgende. Want ik kan u vertellen – na het winnen van een rechtszaak of twee – dat dat smaakt naar meer. Of je nou wint van een ex-partner die je tot dan toe de baas was of van je werkgever, winnen maakt je machtig. En een machtige verpleegkundige is tot heel veel in staat!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.