Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Theo: ‘Mindfulness in de verpleging’

Mindfulness, wat is dat eigenlijk? En wat kun je ermee binnen de verpleging? Docent Theo Niessen gelooft in het nut van mindfulness in de zorg en legt in 5 blogs uit waarom en hoe. Vandaag blog 1.
mindfulness
Fotolia

In een blogserie zal ik uitleg geven over het nut van mindfulness voor de verpleegkundige. Verder wil ik graag het gesprek over dit onderwerp binnen de verpleegkundige beroepsgroep op gang helpen. Spreek je dus uit! Dat kan onder deze blog.

In deze eerste blog staat de vraag centraal: wat is mindfulness? Kijk eerst even naar dit filmpje >>>

In het filmpje valt je misschien op dat de collega’s er verschillend over praten. Hieruit volgt dat ‘de’ definitie van mindfulness niet bestaat. Je vraagt je misschien af als er al niet een definitie van de term te geven is, waarom je er dan aandacht aan zou schenken? Terechte vraag. Hoewel de definitie niet bestaat zijn er belangrijke elementen te benoemen die houvast geven.

Mindfulness is een vorm van oplettend zijn voor wat er in jezelf en om je heen gebeurt. Dit doe je op een speelse manier waarbij dat wat je opmerkt – wat het ook is – niet wordt weggeduwd of juist wordt aangetrokken (door er over te gaan piekeren). Alles wat je opmerkt mag er dus zijn.

Als basishouding is deze oplettende (mindful) houding dus een houding die ruimte biedt en ruimte toelaat. Op basis van die ervaren ruimte neem je een besluit wat te doen. Dat lijkt lang – ‘en besluit je wat te doen.’ Vaak gaat dit proces echter in een seconde. Het lastige is om die ruimte te vinden in iets wat zich vaak automatisch lijkt af te spelen in dat korte moment voordat je handelt.

Meer balans
Wil je meer balans in je werk? Bezoek het congres Zorgprofessional in balans. Theo Niessen is de dagvoorzitter. Lees meer>>

Zoals je hebt kunnen zien en horen in het filmpje is mindfulness een houding waarin je – zo nu en dan afstemt op jezelf om zo ruimte te kunnen maken voor de ander. Een houding van ruimte maken en acceptatie vooronderstelt ook een houding van niet-automatisch oordelen.

Is dat mogelijk dan?
Of je helemaal niet kunt oordelen is de vraag. Wel is het mogelijk om je hier meer van bewust te worden en je oordeel (steeds vaker) uit te stellen. Dus wellicht wel oordelen maar toch ook – direct daarna – de ruimte voelen om uit te stellen.

Wat patiënten merken van een verpleegkundige die oplettend in haar werk staat, is dat ze met volle aandacht bejegend worden. Daardoor voelen ze zich beter gehoord. Luister de komende week eens met iets meer dan gemiddelde aandacht naar de patiënten die je verpleegt en merk ook in jezelf wanneer je afdwaalt. Gebeurt het vaak dat je afdwaalt? Waarnaar dwaal je af? Lukt het je om je aandacht terug te brengen naar het gesprek?

Mindfulness gaat niet om geloven maar om ervaren. Of het ook voor jou zo werkt, zul je merken als je gaat oefenen. Volgende week komt mindfulness in de verpleegkundige praktijk aan bod. Hopelijk doe je mee met de oefeningen die dan aan bod komen.

2 REACTIES

  1. Oei Doilamma, wat een vervelende situatie en wat een moeilijk dilemma. Je wordt je steeds meer bewust van de situatie lees ik en wat dat met je doet. Dat kan pijnlijk zijn! Mindfulness maakt zaken niet perce minder pijnlijk. Wel duidelijker zoals dat ook voor jou geldt. Vanuit deze helderheid verschijnen er wellicht oplossingsrichtingen die vanuit een automatische reactie verborgen blijven. Heel veel succes!

  2. Lees alle reacties
  3. Laatst was er een familielid en die gedroeg zich dagelijks negatief en zat er de hele dag en avond over in.Al jaren was dit zo. s" Avonds zat je gewoon in een zeer nare sfeer over wat er die dag was gebeurd. Je had het gevoel dat je op eieren moest lopen en er viel niet bij te zijn. Ik deed niets goed en wat ik ook deed. Je werd er naar van iedere dag weer met iemand in de omgeving die zich op je afreageert met nare opmerkingen en beledigingen. Toen kwam ik er achter dat mijn zus een pervert en morbide fatalistisch is ingesteld en agressief dominante trekken had.Er viel bijna niet bij te verkeren. Ik had het gevoel op de vlucht te moeten maar dan had ik geen huis meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.