Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Wouter: ‘Tropische ziekten’

Wouter kijkt terug op vijf maanden stage in Ghana: een leerzame, gezellige en soms ook moeilijke tijd.
0_malaria.jpg
Foto: Wikimedia Commons

Na vijf maanden stage als verpleegkundige in Ghana merk ik dat ik niet alleen veel heb geleerd over werken met tekorten en met andere culturen, maar ook veel over tropische ziektebeelden. Iets waar ik toen ik net in Ghana was, bijna niets over wist. 

Zo is malaria de zogenoemde major disease in Ghana. In het droge seizoen heeft bijna veertig procent van de patiënten die naar het ziekenhuis komen malaria en in de moesson wel tachtig procent. De meeste mensen die zich melden met malaria worden echter niet opgenomen, want in maar tien procent van de gevallen gaat het om ernstige malaria en wordt de patiënt opgenomen.

Andere ziektebeelden die ik vaak tegenkom in Ghana zijn cholera, candida, dysenterie, slangenbeten en aids. Deze ziekten vormen grote problemen in het land, met veel kindersterfte als gevolg. Ziekenhuizen en andere onderdelen van de Ghana Health Service doen erg hun best om de gezondheidssituatie te verbeteren door gebruik van muskietennetten te promoten en door voorlichting te geven over soa’s en voorbehoedsmiddelen. 

‘Bent u pas nog in het buitenland geweest?’ Vooral in de zomerperiode een vraag die je de patiënt zeker moet stellen bij de anamnese. Hoe zat het ook alweer met die tropische ziekten

Voor veel mensen werkt deze voorlichting helaas niet, vaak komt dat door een gebrek aan scholing en door ongeloof. In verschillende gesprekken met patiënten komt naar voren dat ze denken dat ze hoe dan ook ziek zouden zijn geworden omdat God dat bepaalt. 

Werken met tropische ziekten betekent voor mij: veel nieuwe dingen leren over ziektebeelden en vooral ook de behandeling daarvan. Na verloop van tijd leer ik dat hoewel deze ziektebeelden de reden zijn dat patiënten worden opgenomen, ze vaak tijdens de opname niet de enige ziekte blijken. Patiënten worden bijvoorbeeld opgenomen met een voet-ulcus, maar blijken dan ook diabetes mellitus, hypertensie en aids te hebben. Iets wat de meeste patiënten maar moeilijk kunnen bevatten.

Nu ben ik terug in Nederland en kijk ik terug op vijf maanden Ghana. Ik zie een mooie, leerzame, gezellige en soms ook moeilijke tijd. Een tijd waarin ik heel veel geleerd heb over ziekten en klimaat. Over cultuur en andere talen. Over onderontwikkeling en tekorten, maar voornamelijk over armoede. Ik heb gezien en ervaren hoe een ziekenhuis dat in alles zulke grote tekorten heeft, toch weet te functioneren en de meeste patiënten toch opgeknapt naar huis kan sturen. 

1 REACTIE

  1. Mooie ervaring Wouter. Ik heb voor 6 jaar in Zimbabwe gewerkt en dus meegemaakt hoe een land die alles had, afzakte naar armoede en te korten. Waar ik zelf een beslissing moest nemen om een coma patiënt met een veel te hoge bloeddruk lasix heb gegeven via het infuus. De arts was op de ok en dit was midden in de nacht. Kreeg om 6 uur s'morgens een compliment dat ik juist heb gehandeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.