Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Aan ons de taak om het sekstaboe te doorbreken’

Senioren in Australië krijgen korting bij bordelen. Een grappig bericht, maar ondertussen blijft seksualiteit een moeilijk onderwerp voor verzorgenden.

 

Een opmerkelijk bericht in het AD: Prostituees in Australië bieden korting aan senioren in het kader van de nationale seniorenweek. Kan men niet naar het bordeel komen, geen nood, men komt ook naar het verpleeg- of verzorgingshuis.
Er zal best animo zijn voor deze actie, zo stelt de eigenaresse van een van de vele bordelen die de korting verlenen. Volgens haar is het merendeel van haar klantenbestand ouder dan 60 jaar.

 

Taboesfeer
Seksualiteit en intimiteit zijn moeilijke items in de zorgverlening. Er ligt nog altijd een taboesfeer rondom het thema. Terwijl het toch een zeer belangrijk onderwerp is. Elk mens heeft in zijn leven ermee te maken. Een heel enkele keer komt het tijdens een koffiepauze ter sprake onder de collega’s. Meestal in een grappige context en kunnen wij er hartelijk om lachen. Maar als je je erin verdiept is het schrijnend te noemen dat er niet echt openlijk over gesproken wordt. Van de vele formulieren die wij rijk zijn, is er geen één te vinden met de woorden seksualiteit en intimiteit. Het kan een serieus probleem zijn voor een cliënt. Als deze zich hierin niet kan uiten, dan schiet de zorgverlening te kort. Ook is het verbonden aan het gevoel van eenzaamheid.

 

Voor ons zorgverleners ligt de schone taak om een rol te willen spelen in het doorbreken van deze taboes. Natuurlijk kunnen wij niet alle problemen oplossen. Maar je er bewust zijn van het feit dat onze bewoners ook hun behoeftes hebben, kan misschien opening voor een gesprek bieden.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.