Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Broeder in de zusterpost

Volgens mijn coach/mentor wordt het beroep verpleegkundige voor 15 procent vertegenwoordigd door mannen. Zullen de verpleeghuisbewoners op stage mij dan wel accepteren als mannelijke verpleegkundige?

Misschien is dit beroep alleen maar voor vrouwen weggelegd. Snel duik ik achter mijn laptop en ga googelen. Ik typ ‘mannen verplegers’, ‘mannelijke verpleegkundige’ enzovoort. Al gauw vind ik op diverse fora uitgebreide discussies over de vraag of mannelijke verpleegkundigen vaak homo zijn of niet.

Uit de gevonden artikelen, blogs en zelfs een filmpje van de NOS blijkt dat er een stijgende lijn is. Er zijn steeds meer mannelijke studenten die zich aanmelden voor de opleiding. En op andere forums zie ik dat veel ‘zusters’ het prettig vinden als er mannen op de afdeling werken.

Maar toch ben ik tijdens mijn eerste stagedag in het verpleeghuis een beetje bang dat ze het vreemd zullen vinden, zo’n mannelijke verpleegkundige. En dat klopt wel een beetje, tenminste, de bewoners spreken mij de eerste dagen voornamelijk aan met dokter of chirurg. Ik loop namelijk stage op een afdeling voor dementerenden.

Zodra ik uitleg dat ik verpleegkunde studeer en waarom, hebben de bewoners veel sympathie voor mijn opleiding en vinden ze dat het goed bij mij past. Zo!

Dus Quinten de mannelijke verpleegkundige:
Geschikt  [x]            Ongeschikt [  ]

20 REACTIES

 1. Hey iedereen!
  Ik ben van Antwerpen hé, en begin met mijn opleiding HBO-5 Verpleegkunde. Ik lees hier positieve maar soms ook negatieve dingen? Ik ben nogal snel op mijn tenen getrapt. hopelijk wordt dit geapprecieerd dat er een man in het ziekenhuis komt werken! Ik heb volgende maand 4 weken stage.. hopelijk geen lastige zusters met domme opmerkingen 🙂 wish me luck !

 2. Lees alle reacties
 3. In het jaar 1977 ben ik gestart met mijn A opleiding in het toenmalige Bergwegziekenhuis te Rotterdam. Ik voel nog steeds mijn verbazing dat ongeveer de helft van mijn groep uit mannen bestond. Later bleek ook dat mijn groep daar niet uniek in was. “We” waren met veel.
  En op één of andere manier voelde dat heel vanzelf-sprekend. Na de opleiding waaierden we uit. Veelal naar of de psychatrie, IC en/of CCU. Een enkeling ging de kaderopleiding doen en als je echt aan de weg timmerde eventueel de VO.
  Nu zijn we 33 jaar verder. De inservice opleiding bestaat niet meer. Het vak verpleegkunde is, ondanks een leerstoel Verplegingswetenschap, in toemande mate aan kenniserosie onderhevig. De langdurig aan een afdeling verbonden zuster is inmiddels ook verdwenen; employability is helemaal hip. Maar nog steeds zie ik in de kliniek waar ik nu werk veel ervaren mannen en beginnende beroepsbeoefenaars, ondanks alle negatieve berichtgeving met veel plezier hun werk doen!

 4. Leuke blog! Ik zou ook meer broeders willen zien. Ze zijn vaak rustiger en nuchterder. Ook heb je eens een ander praatje. Dames praten vaak over winkelen en lijnen. Patiënten zijn ook vaal helemaal weg van een broeder. Petje-af voor broeders die het aandurven om zo’n mooi vak te gaan leren.

 5. Mijn ervaring is dat collega’s het vaak prettig vinden als er een man is in het team/afdeling. Vaak komt de reactie dat het een andere sfeer in het team brengt. Verder heb ik nooit echt problemen gehad met patienten die niet geholpen wilden worden door een man. Sommige patienten wel, maar dit was dan ivm. geloofovertuiging. En ik vind het belachelijk dat er wordt gezegd dat alle mannelijke verpleegkundigen homo zijn. Een fabeltje vind ik het! Er mag wel wat meer aandacht worden besteed aan jongens die een beroepskeuze moeten maken als ze van het VMBO of Havo komen. Heel veel jongens denken er niet eens overna om verpleegkunde te gaan studeren. Ik denk dat het er mee te maken heeft, dat de meeste jongens niet weten wat het inhoudt om verpleegkunde te studeren.

 6. Quinten,
  Toen ik 40 jaar geleden de verpleging inging was het niet zo gewoon om als man de verpleging in te gaan,er waren patienten die niet door een man geholpen wilden worden (zijn er soms nog wel maar weinig),er waren hoofdzusters die geen man op de afdeling wilden,dat was 40 jaar geleden.
  Het is nu heel gewoon soms wordt er door de collegas gezegd waren er maar meer mannen.
  Trouwens verpleegkundige is en mooi beroep en dat kan ik na 40 jaar gerust zeggen.

 7. Broeder in de zorg. de zusters stellen zich dan anders op (is mijn ervaring) Clienten in de thuiszorg wordt gevraagd of ze het vervelend vinden als een man hun komt wassen. het is thuis vaak een op een is toch anders als in een ziekenhuis of verzorging in een andere instelling. Vaak vinden de clienten het juist leuk. Broeders bekijken het soms van een andere kant dit komt de zorg ten goede. In de thuiszorg werken geen 15 % broeders. In de huishoudelijke hulp kom je ze steeds meer tegn, hier moeten de clienten meer aan wennen.
  Succes met je studie
  Lia Buurtzorg Rijswijk

 8. is die niet allang afgeschaft? bij ons heet het tenminste gewoon teamkamer…
  Ik vind het juist leuk dat er ook mannen in de zorg werken. Het maakt toch niet uit of je nou man of vrouw bent als je maar je hard in de zorg heb. Dat is naar mijn mening het belangrijkste…

 9. En weer een mooie blogpost door Quinten. Je hebt talent en schijnbaar een drang om zaken uit te zoeken: goede combi! Het is vrij lastig om precieze cijfers over de verhouding mannen:vrouwen in de verpleegkunde te vinden. Ik heb ze althans (nog) niet kunnen vinden. Persoonlijk heb ik voornamelijk positieve ervaringen wat betreft mijn XY configuratie. Een keer heb ik een ‘Ik heb me altijd afgevraagd wat mannen in de zorg zoeken’ gehoord van een collega (leuk begin van een stage), maar verder geen direct negatieve dingen met collega’s. Waar ik me wel eens aan kan ergeren: als cliënten door mij geleverde zorg als positief ervaren wordt dat door collega’s wel eens onder het tapijt van de uitzondering geveegd: ’t is ook weer eens heel wat anders’, ‘mensen onthouden je snel’, etc. Heel soms (echt een minderheid) zijn mensen ‘bang’ om door een mannelijke zorgverlener gewassen te worden. Ik vraag dat, als ik cliënten niet ken altijd, maar meestal zie je genoeg aan de blik in de ogen. Soms kan je een cliënt dan toch overhalen: ik heb nog nooit meegemaakt dat ik daarna niet meer mocht terugkomen. Mantelzorgers kunnen echter ook roet in het eten gooien: zo ben ik eens uit een kamer gescholden: een man én lang haar, dat ging toch even mooi zijn vrouw niet wassen. En ja, ‘dokter’ zal je regelmatig horen. In de ervaringen van Kees kan ik mij, afgezien van enkele herkenningspunten niet vinden. Gelukkig heb ik vnl. ervaring met collega’s die volledig open staan voor mijn mening en is het zagen aan ‘oude gebruiken’ voor zowel mannen als vrouwen sowieso een probleem. Fantastische poster trouwens Annemiek!

 10. Hey Quinten,
  Je hebt het leukste vak van de wereld uitgekozen, gefeliciteerd!! Als man in de zorg heb je inderdaad een uitzonderingspositie maar in hoeverre je daar iets van merkt heb je zelf voor een groot deel in de hand. Zorg dat je gewoon jezelf blijft en je zult merken dat dat verschil tussen man en vrouw in de zorg voor jou steeds kleiner wordt. En inderdaad, je zult regelmatig “dokter” genoemd worden, afgelopen week was ik in een kwartier tijd broeder, dokter en pastoor….geweldig toch?
  Maak je geen zorgen, áls je dit al vervelend vindt, het weegt niet op tegen al dat mooie dat een vak in de zorg je te bieden heeft.
  Heel veel succes met je studie,
  Paul.

 11. Hallo Quinten,
  het is en blijft een hardnekkig vooroordeel dat veel mannelijke ‘zusters’ homo zijn. Dat is iets waar je niet mee moet zitten, het zijn ook gewoon maar mensen die werken voor hun geld ;-)En bovendien plezier in het werk hebben, niet geheel onbelangrijk toch?
  Wens je alle goeds voor tijdens je opleiding 🙂
  Groetjes Joe

 12. Beste broeder
  De “Zusters” zullen inderdaad in beginsel pretenderen mannenlijke verpleegkundigen te eren. Echter na enkele weken/maanden zullen ze zich massaal gaan keren tegen de wijze waarop mannen werken en vooral overkomen. In principe zijn alle vrouwen “op de hoede” voor mannen, ze worden nog steeds gezien als de “Betweters” en macho’s. Je mening in brengen is gevoelig, omdat vrouwen vanuit hun “zorg’ perspectief het toch altijd beter weten (Zie opvoeding, kinderen , school etc)
  Deze lijn trekt zich ook door in de zorg. Met name in de verpleeghuizen worden mannen weg gevaagd door groepen dame’s die hun domein probeert te verdedigen. Echter zijn ze daar nog steeds van de oude stempel en vinden ze dat de “Man” daar inderdaad Dokter of Chirurg moet zijn.
  Tijdens mijn eerste dag in het verpleeghuis als student werd mij gezegt wat ik hier doe? ik als man moet toch in het ziekenhuis werken werd me verteld!
  Omdat ik naast Verpleger ook een man ben in alle opzichten, word dit toch al gauw als “ongewenst” gezien. Een vreemde vogel, ook al pretenderen ze van niet. Het typische oude beppen cultuur heerst er nog steeds, je maakt simpelweg geen indruk, dit klinkt hard maar ik hoor het vaak. Ik wil je niet afschrikken en heb respect voor je keuze. Echter maken we soms in ons leven keuze’s die we achteraf willen terugdraaien.
  Groet, Kees

 13. He Kees, Nu is er een man die juist positief in de zorg komt te staan na twijfel. Ga jij jouw negatieve ervaring spuien (2e keer dat ik iets negatiefs lees wat door jou is geschreven) Hoe lang is dat van jou geleden vraag ik me af? De frustratie zit namelijk nogal hoog volgens mij. Als het zo negatief wordt ervaren ligt dat dan aan de vrouwen? of aan je eigen opstelling? Je hebt het over keuzes die je achteraf wilt terug draaien. Bedoel je dat je spijt hebt dat je in de zorg werkt? Als dat zo is, waarom ben je dan niet wat anders gaan doen?
  Binnen de organisatie waar ik werk wordt er geen onderscheidt gemaakt tussen man en vrouw als collega. Oke een man in de buurt is wel lekker makkelijk bij handelingen zoals met z’n 2en even iemand hoger in bed leggen, beter in de stoel zetten. Dus tja Quinten bereidt je armspieren maar goed voor!! De sportschool is daar niet meer voor nodig!!Quinten Top dat je ons vakgebied hebt gekozen. Zolang je de mensen en de emoties van hun niet uit het oog verliest is het een heel mooi vak. Ontzettend veel succes met de studie. Negatieve verhalen zul je altijd blijven horen, maar volg je gevoel!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.