Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Chaos in de thuiszorg?!

Als we de berichten mogen geloven, gaan we in 2011 de grote chaos in de technische thuiszorg tegemoet…

Nu zullen cynici al snel zeggen: hoezo chaos tegemoet?! Is het al niet een zootje?! Maar eerlijk gezegd vind ik dat voor de werkvloer nog wel meevallen. Toegegeven: ik hoor wel eens hoe het er administratief bij ons aan toe gaat, en eigenlijk wil ik dat niet weten. De formulierenstroom houdt maar niet op!

Nee, de chaos in 2011 gaat komen door een nieuwe financieringsvorm van de MSVT (medisch specialistische verpleging thuis).Tenminste, bij twee van de zorgverzekeraars.

Even snel opfrissen van deze vorm van financiering: in 2010 werd MSVT betaald vanuit de Zorgverzekeringswet oftewel door de verzekeraars. Elke thuiszorgorganisatie die deze vorm van zorg aanbiedt, heeft daarvoor afspraken gemaakt met de verzekeraars. Met ingang van 2011 vinden CZ en Uvit dat MSVT alleen nog door de ziekenhuizen mag worden ‘geleverd’. Het is aan de ziekenhuizen om uit te maken of zij die zorg zelf gaan leveren of dat ze die vorm van zorg inkopen bij de thuiszorg.

Ik maak me tegenwoordig niet meer over zoveel zaken kwaad, maar nu heb ik het toch even helemaal gehad met de bureaucratie! Hoe denkt een kantoormens van de zorgverzekeraar dat de kwaliteit van de MSVT de afgelopen jaren tot stand is gekomen? Echt niet door de bereidwilligheid van de zorgverzekeraar….

Nee, door de inzet van sterk gemotiveerde medewerkers van de thuiszorg, die bereid zijn zich bij te laten scholen. Die bereid zijn het gebrek aan inzicht van ziekenhuizen hoe het er thuis bij cliënten aan toe gaat, te compenseren door wel na te denken over wat je allemaal thuis nodig hebt.

Die bij nacht en ontij bereid zijn om het probleem van een piepende VAC-pomp op te lossen, drie keer per 24 uur een antibioticuminfuus komen aansluiten, gammaglobuline intraveneus thuis toedienen, bloedtransfusies verzorgen en ga zo maar door! En nu wordt de verantwoordelijkheid voor de MSVT gelegd bij de ziekenhuizen?!

We hebben allemaal de mond vol over kwaliteit van zorg. En door de beslissing van twee zorgverzekeraars ligt er nu weer een grote dreiging onder die kwaliteit.

CZ en Uvit, u wordt bedankt voor deze onrust, en de ‘weldoordachte wijze’ van omgaan met dit probleem!

Een vraag die bij me opborrelt: er zijn 43 verzekeraars in Nederland die zorgpolissen aanbieden. Wat doen de andere 41 maatschappijen met MSVT vanaf 2011?

5 REACTIES

  1. Hoeveel mensen zetten deze verzekeraars in om deze ontwikkeling te regelen. En wie moeten deze mensen betalen? Dus…. waar begint alle rompslomp? Volgens mij blijft de uitvoering gelijk, maar de papieren/regels eromheen moeten weer net even anders.

  2. Lees alle reacties
  3. Patienten liggen langer in het ziekenhuis, de SEH’s kunnen hun op te nemen patienten niet kwijt in hun eigen ziekenhuis en patienten zullen worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen, de ambulances zullen dan meer moeten rijden, wie gaat dat betalen? Verpleegkundigen in de ziekenhuizen stand by om de patienten thuis medicijnen te gaan toedienen? Dag en nacht? Wat je ook verzint, het is goed geregeld nu met de specialistische thuiszorgteams en als we met zijn allen niet zo moeilijk doen over DBC’s,kunnen mensen bijvoorbeeld gewoon vijf dagen aan een stuk thuis gammaglobubulines krijgen toegediend ipv vijf dagen in een ziekenhuis te moeten liggen enz enz enz. Ziekenhuis verplaatste zorg is de zorg van de toekomst, thuiszorg verpleegkundigen specialisten op dit gebied. Laat dat zo.

  4. Beste mensen, als de mensen weer langer in de ziekenhuizen moeten liggen, omdat de zorg niet geleverd kan worden door het ziekenhuis thuis!!!! Ons team is up-to date!! bijgeschoold tot vandaag, dus kom maar op met de ziekenhuisklanten!!!!!!!De Thuiszorg heeft vele specialistische teams die hier garant voor willen staan!!Dan kunnen de ziekenhuis kosten binnen de perken blijven!!

  5. De apothekers zullen helemaal blij zijn, zij hebben nogal eens problemen met het leveren van de juiste spullen.
    En ik maar denken dat het goedkoper is om specialistische thuiszorg te krijgen ipv een ziekenhuisbed vast te houden, dom,dom,dom………..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.