Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliniclowns

Niet alleen kinderen zijn dol op de clini- clowns. Ook dementerenden waarderen hun humor. Verzorgende Conny wil graag weten of er collega's zijn die ervaring hebben met clowns op hun afdeling.

Er wordt in onze instelling veel aandacht besteed aan verschillende activiteiten voor de bewoners. Ze zijn altijd enthousiast en kijken er naar uit. Onze ouderen genieten bijvoorbeeld van muzikanten, die met regelmaat optreden. Natuurlijk is zo’n muziekuitvoering niet zo geschikt voor dementerenden. Het stilzitten en alleen maar luisteren is bijna niet op te brengen voor hen.

 

Ervaringen

Maar er is een alternatief en wie kent ze niet: de cliniclowns. Het nut van de cliniclowns heeft zich allang bewezen voor zieke kinderen. In verschillende landen treden ze op in ziekenhuizen, maar ook in verpleeg- en verzorgingshuizen is de cliniclown vooral populair bij demente ouderen. In Nederland wordt volgens mij nog niet zoveel gebruik gemaakt van cliniclowns in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Het zou een goed idee zijn om het een keer te proberen. Misschien dat er al ervaringen van collega’s bekend zijn?

 

Prikkelen

Het lijkt mij een uitdaging om op deze manier contact te maken met dementerenden. Zij zijn meestal moeilijk te benaderen. Niet iedereen voelt zich geroepen om met deze doelgroep te werken. Daarnaast is het niet gemakkelijk om in de huid van een cliniclown te kruipen. Je kunt het niet zomaar ‘even’ doen. Het vergt veel oefenen en geduld om een goede clown te worden. Maar het geeft veel voldoening als je ziet dat men genoten heeft. En daar gaat het om, het kleine beetje wat een dementerende nog aan besef heeft, te prikkelen op een grappige manier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.