Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Co-bedding

Co-bedding bij premature meerlingen. Dat was het onderwerp waarover ik mijn literatuurbespreking op de couveuse-afdeling heb gedaan.
Co-bedding

Een onderwerp dat me heel erg aanspreekt. Ik zorgde van de week voor een premature meerling van 33 wkn en ik had deze kinderen ook samen in één couve gelegd. Deze kindjes lagen allebei in een snuggle en hadden allebei monitorbewaking.

Eén kind had nog een low flow van 0,6l. Ondanks dat zuurstofbehoefte (dit kind kreeg 21% zuurstof, dus had alleen de flow nodig) een contra-indicatie is, merkte ik dat beide kinderen erg rustig werden van het co-bedden. Zo liet het kindje wat over het algemeen redelijk veel bradycardieën vertoonde, nu veel minder zien.

Het onderzoek dat ik besprak komt uit de VVKV van 2005 en is, ondanks dat het al drie jaar oud is, nog steeds wel erg actueel. Het onderzoek was evidence based en beschreef de manier van onderzoeken naar de voordelen van co-bedding.

De richting die ik op wilde met mijn literatuurbespreking was om eens kritisch te kijken naar het protocol zoals dat bij ons op de afdeling bestaat over co-bedding. Het protocol spreekt zichzelf tegen, omdat het van de ene kant verwijst naar de eventuele gevolgen zoals een stapeling van Co2 met wiegendood tot gevolg, maar anderzijds ook het voordeel beschrijft van de verbetering van vitale functies dmv co-bedding.

De collega’s die bij mijn bespreking zaten waren allemaal voor co-bedding. Superfijn natuurlijk, maar ik had juist gehoopt dat de mensen die er sceptisch tegenover staan (en helaas telt onze afdeling die ook) hun beweegredenen zouden vertellen. Is er sprake van angst, kennistekort? Zijn zij niet op de hoogte van deze evidence based literatuur?

De conclusie die ik uit mijn bespreking kan trekken is dat het team, naast een duidelijk protocol, ook de eenduidigheid van het team mist. Een onderwerp dus om eens in een teamvergadering te bespreken. Want er valt zeker veel te verbeteren mijn inziens!

Ik ben zeer geïnteresseerd in jullie ervaring met co-bedding; hoe kom je op één lijn met je team?

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ik reageer op dit bericht omdat er wel al onderzoek is gedaan op cobedding. Er is een evidence based protocol voor cobedding ontwikkeld op de NICU van het Emma kinderziekenhuis AMC te Amsterdam.In het tijdschrift voor kinderverpleekunde van de vvkv. heeft J.M Wielenga die het protocol ontwikkeld heeft dit onderwerp gepubliceerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.