Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Conny: ‘Waarom we de tillift niet altijd gebruiken…’

Verzorgenden en verpleegkundigen gebruiken de tillift te weinig, las ik in het nieuws. Ik moet bekennen dat wij het gebruik van de tillift gemakshalve ook wel eens achterwege laten, met alle rugklachten van dien.
Blog Conny: 'Waarom we de tillift niet altijd gebruiken...'
Foto: Arno Massee

Ook al gebruiken we tilliften in het verzorgingshuis minder dan in het verpleeghuis, ze komen tegenwoordig steeds vaker in actie.

Meubeltjes

Het vervelende is dat de kamers van de bewoners bij ons erg klein zijn en het vaak vol staat met meubeltjes. Uiteraard is het wel de bedoeling dat wanneer er iemand met een tillift wordt geholpen de inrichting aangepast wordt. Er zal werkruimte moeten zijn, wil je met een dergelijk groot apparaat je werk kunnen doen. Vaak is dit ook een reden om het gebruik maar achterwege te laten. En soms het verplaatsen dan op de ‘ouderwetse ‘, manier gaat. Ook het feit dat bij ons met twee verzorgenden een lift bediend dient te worden kan een dilemma zijn. Je bent niet altijd met zijn tweeën.

Nieuw hulpmiddel

Maar nu we een nieuw lichtgewicht sta-op hulpmiddel gekregen op onze afdeling. Een erg prettig compact apparaat omdat deze zeer wendbaar en licht te verplaatsen is. Het is geen lift, de cliënten moeten wel nog over een sta-functie beschikken. Als de cliënt gaat staan, kun je door middel van uitklapbare zijkanten, een zitting creëren waardoor er een soort van stoel ontstaat. De licht zwenkbare wielen doen de rest. Hiermee kunnen wij de cliënten verplaatsen zonder dat het een fysieke belasting is voor ons zelf. Nu kunnen we de bewoners bijna moeiteloos verplaatsen zonder alle bezwaren die ik eerder noemde. De cliënten en verzorgenden van onze afdeling vinden het een geweldige vinding, en hopelijk zijn de rugklachten snel verleden tijd.

 

Lees ook:

Verzorgenden gebruiken tillift te weinig

 

Laat jij de tillift wel eens links liggen? Waarom? Laat je reactie hieronder achter!

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het niet gebruiken van tilliften komt bij mij niet voor. Zware clienten met twee personen tillen. Het kan ernstige rugklachten veroorzaken. De tilliften zijn er en drukte is geen excuus voor het niet gebruik van tilliften. Ik werk met veel plezier al 37 jaar in de gezondheidszorg en ik nog nooit rugklachten gehad.

  3. Wat jammer dat er zo weinig gebruikt wordt gemaakt van de tillift. Een sta-op lift biedt wel en uitkomst voor kleine kamers in zorgcentra.
    je hebt ook tilliften aan het plafond en sta-op bedden. deze zijn zeer zeker aan te raden en worden vaak door de WMO en zorgverzekeraar vergoed.
    Een ergotherapeute hoort dit te weten, want…….denk toch aan je rug.
    je hebt ook nieuwe tiltechnieken, het niet oude trek en sjorwerk meer, gewoonweg simpelweg met je vingertoppen en dat gaat geweldig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.