Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

De computer als pijnmeetinstrument

'Wacht niet tot u pijn heeft, maar neem uit voorzorg uw pijnstillers in'.

Het SMS-je van het ziekenhuis eindigt met ‘wij wensen u een goede nachtrust!’ En dat is gelukt.

Afgelopen dinsdag heb ik een bursa olecrani chirurgisch laten verwijderen. De forse zwelling zat bij mij op op de onderarm net iets voorbij de elleboog en is door diverse artsen ook anders genoemd. De huisarts begon met lipoom. Bij een volgend bezoek twijfelde hij hier aan, en vond het verstandiger om me door te sturen naar de chirurg. De eerste chirurg die ik bezocht noemde het een hygroom, en dinsdag bleek ik toch als ‘eigenaar’ van een ontstoken bursa olecrani op de operatielijst te staan. Tja, behalve wat ongemak had ik verder geen enkel symptoom van een ontstoken bursa, maar goed…

Het is toch apart
om als werker in de zorg  aan de ontvangende kant van die zorg te staan. Nu was mijn ingreep rechttoe-rechtaan, kreeg ik keurig bij mijn premedicatie alvast een forse pijnstiller en kreeg ik nauwgezet te horen wat me te wachten stond.

Het operatiehemd sloot goed (ik kan me uit mijn periode op de afdeling chirurgie van het ziekenhuis vooral slechtzittende hemden herinneren). Gelukkig mag je onderbroek aan blijven, maar waarom je sokken uit moeten?! De zuster kan het me niet uitleggen, terwijl het toch behoorlijk fris is op de operatiekamer.

Ik heb gekozen voor plaatselijke verdoving door middel van een supraclaviculaire blokkade. Die werkte prima, maar tot diep in de nacht heeft mijn linkerarm er als een wees bij gehangen. ‘Ik voel hem niet, en het is net alsof die arm niet van mij is’. Zo heb ik het aan mijn vrouw Marion proberen uit te leggen.
De postoperatieve drain was een verrassing, maar die mag er gelukkig vandaag weer uit.

Dinsdagavond om 20.00 uur kreeg ik het eerste telefoontje van het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft een computersysteem voor telefonische pijnmeting waarbij ik vier keer per dag mijn pijnscore kan doorgeven. Mocht mijn pijn boven de te verwachten score uit komen, dan word ik door de verpleegkundige gebeld en kan aan de hand van een vragenlijst de oorzaak worden opgespoord en behandeld.
En het SMS-je voor het slapen gaan was een welkome herinnering aan de pijnstiller die ik kon innemen.

Zo heb ik toch een beetje het gevoel dat het ziekenhuis me in de gaten houdt.

Hoe gaan jullie in het ziekenhus om met postoperatieve pijnmeting?

2 REACTIES

  1. We werken ook met de VAS-score. Hierbij viel me op gegeven moment op, dat het voor een patient vaak moeilijk blijkt om een cijfer aan te geven en dat die vaak hoger ligt dan wanneer je echt met de VAS meetlat werkt: het is tenslotte een “Visuele Analgesie Score”. Ik heb dus nu het meetlatje altijd op zak. Hiermee lijkt ook de uitleg van de VAS score en postoperative pijnstilling beter begrijpelijk voor patienten. De gezichtjes op de lat zijn kennlijk grijpbaarder dan cijfers in het hoofd.
    Verder hebben we een “acute pijn-service” in het ziekenhuis: een gespecialiseerd team van nurse practitioners. Die zijn – tenminste overdag – vrijwel altijd bereikbaar en hebben vaak nog hele goede oplossingen voor patienten, die boven een VAS 4 komen te zitten. Ik schakel ze heel graag in, hun begrip voor pijn is gewoon anders. Want onbegrip voor pijn zijdens artsen en VPK lijkt mij ook vaak nog een probleem.
    Voorbeeld: De patient geeft VAS 7 aan en valt uiteindelijk in slaap, dan hoor je vaak “zie je wel, zo erg kan de pijn toch niet zijn!” Waarop ik uit eigen ervaring met een gerust hart kan zeggen: slapen betekend niet, dat je geen pijn hebt! Op gegeven moment ben je gewoon uitgeput en komt de slaap toch.

  2. Lees alle reacties
  3. Het begint inderdaad al vóór de operatie. Paracetamolletje van tevoren. En uitleg over pijnscore. De meeste patiënten krijgen patient controlled pijnstilling. Een ruggeprik of via het infuus. Daar moet de patiënt vaak wel aan herinnert worden… Niet via sms, maar bij een pijnlijke blik of een hoge pijnscore wijs ik op de knop die boven hun bed bungelt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.