Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

De mbo-v degradeert

Collega Hugo blogde er al over, maar over VenV2020 zijn we zeker nog niet uitgesproken! Ik schrok toen ik laatst de titel van de Nursing nieuwsbrief voorbij zag komen: 'Mbo-verpleegkundige gaat zorgkundige heten.' Zorgkundige?! Dit moet een grap zijn.

 

Gelijk schoot mijn

Mbo’ers zijn niet dom
-blog me te binnen, een blog waarin ik het een en ander rechtzette over het mbo, en de negatieve beeldvorming tegensprak. Maar ja, mijn betoog mocht niet baten want de degradatie zal over acht jaar plaatsvinden.

Het voelt voor mij, als mbo-verpleegkundige in opleiding, als een degradatie: uit het tuchtrecht van de Wet BIG, en de titel gestolen. Ook al geldt het pas vanaf 2020, ik ben echt niet anders dan mijn collega-zorgkundige die in 2020 aan de slag gaat. Officieel zijn we wel anders, althans qua titel en BIG-registratie, maar niet in ons werk van de directe patiëntenzorg (en daar draait het toch allemaal om?!).

Ik heb het gevoel dat mijn generatie mbo-v’ers maar ook de toekomstige mbo’ers belazerd worden. Wij lijden eronder dat er verschillende niveaus op de werkvloer zijn die niet goed tot uiting komen. Ik ben het echter niet eens met de nieuwe beroepsprofielen! Ze werden gepresenteerd door V&VN, een beroepsverening waarvan ik mij afvraag of zij wel representief zijn voor mbo-verpleegkundigen. Mbo-v’ers zijn tenslotte in de meerderheid.

Maar als puntje bij paaltje komt gaat het om de kunde van het verplegen, een domein waar de mbo-v zich heeft bewezen. Het is in ieder geval een pittige discussie die nog zeker niet klaar is, gezien de vele reacties op Nursing. Tot aan het schelden toe, het is oorlog. In de reacties zie je twee kampen: Het hbo-kamp en het kamp van de mbo’ers. Ik wil er nog een kamp bij toevoegen: Het studentenkamp!

Want wat vinden wij? Wij zijn tenslotte de toekomstige verpleegkundigen/zorgkundigen. Zou jij aan de mbo-v zijn begonnen als je daarmee zorgkundige werd?

Quinten doet mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.

9 REACTIES

 1. Ik ben bang dat er straks een nog groter tekort aan verpleegkundigen komt wanneer we zorgkundige gaan heten. de meeste vrouwen zijn zorgkundig en iedere moeder is zorgkundig maar ze zijn nog lang geen verpleegkundige.Laten ze de opleiding weer breed en diep maken zoals wij vroeger hadden. Toen had je heel wat streepjes voor in het buitenland als je je opleiding in nederland had gedaan. Dat is helaas niet meer.Ik heb de in-service nog gedaan in een academisch ziekenhuis en kan me met vele meten.

 2. Lees alle reacties
 3. Mbo-v is al gedegradeerd. Dat is een proces wat nu nog verder lijkt te gaan. Mijn mbo opleiding uit 1981, waar we meer leerden dan in de inservice opleiding en waarmee ik toegang had tot alle opleidingen voor verpleegkundigespecialisaties, blijkt anno 2012 niet meer voldoende voor specialisaties die ík al jaren geleden met mijn mbo basiskennis heb behaald. Het verschil met nu komt doordat de huidige generatie mbo-v ers minder kennis tijdens hun opleiding krijgt aangereikt over basisvakken als anatomie, fysiologie, chemie, farmacologie en pathologie, maar wel leert waar je alles kan opzoeken. Daarmee degradeer je de kennis. De ‘verse’mbo verpleegkundige van nu kan/doet wat een ziekenverzorgende jaren gelden deed en mocht in een ziekenhuis. Dat geeft het niveau verschil al aan.Dat verschil met ‘vroeger’is schrijnend. Ik ben nu met de hbo-v bezig, om het hiaat tussen mijn mbo opleiding en mijn “post hbo” specialistaies op te vullen.Zodat ik kan blijven werken op het (specialistische)niveau waraop ik al jaren werk. En wat blijkt? Het enige wat ik bijleer is schrijven (artikelen, kritische beschouwingen, verslagen, onderzoeks en implementatieplannen en een boel bla bla en reflecties).Ik leer wb kennis niet meer bij, jammer.
  Mij lijkt het niet onverstandig om de 6 niveaus binnen de verpleging en verzorging weer terug te brengen naar verzorging (1 niveau en geen 2,3,4), verpleging(1 niveau en geen 4 en/of 5) en specialisten in verpleging oid (1 nivau en geen 3 : gesp vpk, VS en (PA))laten we het eenvoudig houden.

 4. Ik denk dat het meer te maken heeft met het bezuinigen op salarissen. Bij sommige instellingen (Amsterdam-uit ervaring) wordt nu de VIG in FWG 35 (VVT of gehandicaptenzorg) betaald, en de Contactverzorgende IG in FWG 40. De Wijkziekenverzorgende vaak weer in 40, behalve in de instellingen die meer met verzorgingshuiszorg bezig zijn. Althans dat willen ze proberen bij de starters (lager inschalen).Het is dus heel belangrijk om regelmatig van baan te switchen om gevarieeerde ervaring op te doen en meer te verdienen. Tussen instellingen onderling in de Thuiszorg is ook nogal een verschil in werkzaamheden (verzorgingshuiszorg of verpleeghuiszorg).
  Mijn ervaring in de VVT is wel dat er een ik-ben-net-weer-even-beter cultuur heerst. Uiteindelijk is iedereen hard nodig. Dat blijkt wel uit de tekorten in de zorg c.q. verpleging.

 5. Het gaat echt niet lukken, het is destijds met verpleegster/verpleger ook niet gelukt.
  Er is maar één oplossing: één MBOV+ opleiding en alle uitstroomprofielen op HBO niveau. De uitstroomprofielen kunnen dan varieren van de bijscholing kinderverpleegkunde tot kwaliteit en onderzoek of critical care. Maar de scholen gaan hier niet aan meewerken, preken teveel voor eigen parochie.

 6. Quinten,
  Ik ben het volledig met je eens. Ik ben zelf ook een MBO-V’er al ben ik sinds 3 jaar niet meer werkzaam als verpleegkundige.
  “Wij lijden eronder dat er verschillende niveaus op de werkvloer zijn die niet goed tot uiting komen.”
  We moeten ervoor waken dat er in een ziekenhuis niet hetzelfde gebeurd als in de thuiszorg. De VERPLEEGkundige komt langs voor de (specifieke) wondzorg, infusie, etc.. en de ZORGkundige helpt bij de basiszorg, dient medicatie toe, doet basis wondzorg, etc..

 7. goede insteek Manuel! studenten moeten zich laten horen. En MBO-v’ers moeten zich verenigen. Het is natuurlijk heel makkelijk om op nursing.nl te gaan schelden (wat echt veel en veel te ver gaat), maar waarom zijn ze bijvoorbeeld niet reeds aangesloten bij V&VN?
  Maar, ik denk dat het scheiden van titels en nog beter omschreven beroepsprofielen voor HBO en MBO geen kwalijke zaak is. Ik denk echter dat V&VN zich vantevoren niet goed gerealiseerd heeft wat voor sentimenteel woord ‘verpleegkundige’ eigenlijk is.
  Ik zou er dan ook voor willen pleiten beiden niveau’s van naam te laten veranderen. En verpleegkundige de geschiedenis in te laten verdwijnen als een woord dat twee beroepsgroepen onder één noemer probeerde te verenigen maar ze daarmee uiteindelijk alleen verder uiteen dreef.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.