Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De oude rotten in het vak

Ons team bestaat uit jonge mensen. De gemiddelde leeftijd ligt ergens in de dertig denk ik, of misschien nog wel eronder.

Variërend van meiden met de leeftijd van een jaar of 20, net uit de HBO schoolbanken, tot een enkele oude rot met megaveel ervaring en kennis.

De oude rotten in het vak. Wij hebben er enkelen op de afdeling; mensen met een ontzettend breed scala aan ervaring en kennis, bij wie je altijd terecht kan voor vragen (of voor het delen van ervaringen).

Voor de meesten van hen is het werken in de gezondheidszorg niet altijd prettig. Het dagelijkse gebruik van computers, methodiek en SOAP kost soms kracht. Zij, die niet met de methodiek zijn opgeleid, hebben het soms zwaar. De deskundigheid moet bevorderd en er wordt misschien wel meer verwacht. De oude manier is niet altijd de beste, dingen veranderen en ze worden geacht om daarin mee te gaan.

Des te groter wordt mijn bewondering dan ook voor deze collega’s. Want behalve dat het lichamelijk een zwaar beroep is, is het werken op een kinderafdeling vaak psychisch ook zwaar (naar mijn evaring zwaarder dan op een volwassen afdeling). En ze doen het wel tot hun OBU, of soms nog langer. Een verrijking voor het team. Er is niet altijd iets mis met ‘gewoon zo doorgaan’, al is het nooit verkeerd om het eens door de EBP bril te bekijken.

Een verrijking voor het team, zeker in deze tijden van bezuiniging, waarin ook onze sector niet ongeschonden blijft. Vacatures worden niet opgevuld, de verbouwing werd na drie kamers gestopt… Juist in deze moeilijke tijden kunnen we bij hen te rade gaan voor verhalen. Hoe ging dat dan vroeger. En dan komen de verhalen over de hoofdzuster en de dokter die stipt om negen uur visite kwam lopen, voor welke tijd jij geacht werd iedereen gewassen en gestreken te hebben… Ach we hebben het zo slecht nog niet.

3 REACTIES

  1. De ‘oude’ rotten in het vak worden vaak in een hokje geduwd terwijl ik de ervaring heb dat dit niet altijd zo is. Zelf ben ik nog bezig met de opleiding HBO-V en merk ik ook het verschil tussen de jonge en oude collega’s. Ik heb enorm veel respect voor de ‘oude rotten’ die soms wat vasthoudend zijn in hun eigen ideeen, maar deze ideeen ook goed kunnen beargumenteren op basis van hun kennis en jarenlange ervaring. Als je de ervaring hebt dat de manier waarop je dingen aanpakt, goed werkt… waarom zou je het dan anders doen? Toch denk ik dat het voor beide partijen goed is, om de ogen open te houden voor elkaar, en voor vernieuwing. Kwaliteit van zorg kan altijd beter. Toch?

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben ook een van de oude rotten, maar denk dat ik toch niet star vasthoudt aan veel van de oude dingen. Soms moet ik wel stilletjes lachen om wat nieuws wat uitgeprobeerd wordt, wat dan iets is wat we vroeger routine deden. Verder moet ik er niet aan denken dat alles maar hetzelfde bleef. Leren doen we zeker van elkaar. Met computers had ik in het begin wel moeite, maar nu helemaal niet meer.

  4. Zelf val ik ook onder de categorie “oude rotten”. Ik werk in een team waar nog een paar leeftijdgenoten zitten, maar over het algemeen toch veel jongere collega’s. En juist die combinatie maakt het tot een goed team. Onze afdeling is er één waar veel ernstig zieke patienten zijn en waar veel mensen overlijden. Dan is het goed dat er een aantal plegen rondloopt met (levens)ervaring. En ik geloof ook zeker dat de jongeren veel steun aan ons hebben en veel van ons leren. Maar andersom zou ik ook niet zonder de jongeren kunnen. En dan heb ik het niet eens alleen over hun computer-skills. De nieuwe inzichten die ze meebrengen, en die je tot nadenken aanzetten, hun idealisme en vuur als je zelf een beetje dreigt in te dutten.
    Soms vraag ik me wel eens af wie nou het meest van wie leert.
    En de verhalen van vroeger blijven leuk om te horen én te vertellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.