Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ecologisch logisch

Eet jij thuis graag biologisch, scheidt je zorgvuldig al je papier, glas, plastic en chemisch afval? Dikke kans dat je dat ook op je werk doet. Dikke kans ook dat je dat niet doet. Verspilling van medicijnen, incontinentiemateriaal en verbandmiddelen binnen zorginstellingen komt op grote schaal voor.

Daarbij drukken energieverbruik door medische apparaten, te veel onrecyclebaar afval en gevaarlijke pvc-houdende medische hulpmiddelen op het ecosysteem. Dat tonen ook de cijfers van het Milieuplatform aan, een organisatie die inzicht geeft in milieuprestaties en -kosten van instellingen. Hoe milieubewust zijn wij verpleegkundigen eigenlijk?

Eerlijk gezegd, niet zo. Blijkt ook uit de reacties op de blog van Nursing-blogger Jos Kaldenhoven. Veel verpleegkundigen ergeren zich aan de verspilling van materialen. En terecht. In Vlaanderen wordt de jaarlijkse hoeveelheid ziekenhuisafval geschat op zo’n 17.500 ton. ‘Milieuzorg in een ziekenhuis is nog altijd ondergeschikt aan patiëntenzorg, maar daarom niet van ondergeschikt belang’, meent Norbert Fraeyman, milieucoördinator in het Universitair Ziekenhuis (UZ) Gent. En dat zijn wij met hem eens.

Gelukkig zijn verpleegkundigen wel te porren voor allerlei initiatieven om het milieu te sparen. Mits er een lekkere taart voor de afdeling tegenover staat. Dat dan weer wel. Maar ook kleine dingen kunnen het verschil maken. Probeer bijvoorbeeld eens wat minder handdoeken te gebruiken of wat zuiniger te doen met shampoos en zeep. Neem zelfs een keer je eigen uniform onder de loep. Organisch katoen is net zo goed als polyester/katoen, maar wordt wel op een duurzame manier gefabriceerd.

Ook wij hebben nog eens kritisch naar ons eigen product gekeken. En daarom is deze laatste Nursing van het jaar 2011 speciaal gedrukt op papier met het FSC keurmerk (zie het logo op de cover). FSC is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. En zo proberen wij ook ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. Een ecologisch verantwoorde Nursing dus. Eigenlijk heel logisch.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.