Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Een normale stagedag

Stagelopen vergt ontzettend veel energie van je, maar hoe ziet zo'n stagedag er ongeveer uit in het ziekenhuis? Elke dag is anders, maar hier een beschrijving van een gemiddelde stagedag.
Een normale stagedag

Ikzelf loop stage in een ziekenhuis in de regio, maar omdat ik in de stad woon, moet ik ongeveer een uur reizen. In de praktijk houdt dit in dat mijn wekker om 5:15 uur afgaat, zodat ik rustig kan douchen en ontbijten. Uiteindelijk kom ik dan om 7:00 uur aan in het ziekenhuis. Ik kijk op het bord naar de verdeling en bestudeer bij welke patiënten ik sta en met welke verpleegkundige ik meeloop.

Op de afdeling trap je af met het lezen van de rapportages van de nachtdienst. Als je de dag ervoor ook gewerkt hebt, lees je de rapportages zo uit, maar na een paar dagen vrij duurt het wat langer, omdat je veel nieuwe informatie moet verwerken. Na de overdracht, zo tegen 7:45 uur, beginnen de verpleegkundigen met het medicatierondje. Omdat derdejaarsleerlingen nog geen medicatie mogen ronddelen, begin ik met de controles van mijn patiënten. Ik meet de bloeddruk, pols, temperatuur en eventueel de saturatie.

Na de controles kijk ik welke patiënten ik kan helpen met de ADL. De een is volledig zelfstandig, de ander heeft wat hulp nodig of zelfs een volledige wasbeurt op bed. De ochtend is het drukste moment van de dag, zeker als er andere dingen bijkomen zoals operaties of onderzoeken. In de praktijk wordt het niet altijd gehaald, maar om 10 uur is de koffiepauze. Het grote werk zit er dan vaak op en er is tijd om de afgelopen drukke uren even te laten bezinken. Na de koffiepauze doe je van alles. Zo schrijf ik de cijfers van de controles op in de medische map, rapporteer ik mijn bijzonderheden, ruim ik de kamers op of loop ik visite met de arts.

Ongeveer om 12:30 is er een middagpauze, je komt dan achter dat je al die uren niets hebt gedronken of gegeten. Niet goed voor de vochthuishouding dus. Na de middagpauze schrijf ik meestal mijn rapportages bij, loop bij iedereen een rondje en sta eventueel familie te woord. Even voor 15:00 uur nog het laatste rondje langs de patiënten en daarbij de katheterzakken legen. Om 15:30 draag ik mijn deel over aan de avonddienst en maak ik mij op voor een terugreis naar Groningen!

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.