Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Extra VTT’ers nodig

Druk, druk, druk…. Waar halen we toch de tijd vandaan?!

Het is soms hollen of stilstaan bij ons VTT-team, maar ik heb het gevoel alsof we al maanden alleen maar hollen. Stilstaan, ho maar….

We denderen door, accepteren alle nieuwe terminale zorgvragen, en werken soms 13 uur op een dag om kwalitatief goede zorg te bieden. Afgelopen weekend had ik zelf zo’n zaterdag, waarin je dienst voor acht uur begint, en waarbij je om kwart voor tien ’s avonds (na een korte eetpauze thuis) met een zucht van verlichting de laatste administratieve handeling verricht.

Vier nieuwe aanvragen
voor morfinepompjes overdag, de nodige telefoontjes voor ongeplande zorg, een cliënt die overlijdt. Een collega die gelukkig bereid is om in plaats van vijf uur overdag, tien uur te werken. En twee collega’s die in hun vrije tijd nog zorg willen verlenen ‘omdat ze toch in de buurt zijn’. En zelf blijft mijn uurregistratie steken na 13 uur en 21 minuten. Tja, de werkdruk is hoog.

Wat doen we verkeerd? Hebben we meer verpleegkundigen nodig binnen het team? Je zou het wel zeggen. Maar waar vind je op korte termijn goed ingewerkte verpleegkundigen die zelfstandig alle zorg kunnen bieden binnen ons werkgebied?
Ik heb er zelf toch wel meer dan een jaar voor nodig gehad om alle ins and outs te beheersen van het VTT-werk.

Moeten we dan maar zorgvragen gaan weigeren, zoals dat regelmatig bij de reguliere wijkteams wel gebeurt? ‘Sorry mevrouw, maar wij kunnen de palliatieve sedatie zoals de arts die wilt inzetten bij uw man, niet uitvoeren, want we hebben er het personeel niet voor?’ Of: ‘Beste transferverpleegkundige, die mevrouw met zes weken intraveneuze antibioticumtherapie; die moet nog maar een paar weekjes in het ziekenhuis blijven, want bij ons kan die zorg er niet in?!’

Hoe gaan jullie daar eigenlijk mee om?

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit is zo herkenbaar. Wij (MTH, Tilburg,Breda e.o.) worden steeds maar drukker. Clienten weigeren is zelden en optie, want je wilt wel werk blijven houden. Dan maar meer collega’s aannemen. Van de 3 nieuwe mag je blij zijn als er een overblijft, want het is, als je dit werk nog nooit gedaan hebt, moeilijk in te schatten wat werken bij en MTH-team precies inhoudt.Sinds kort werken we met meer mensen, maar weer lopen we achter de feiten aan en moeten er weer diensten bijkomen. We hebben nu 4 dagdiensten die rondrijden, een kantoordienst die zn de oproepen doet, maar eigenlijk genoeg werk heeft op kantoor en er is een fulltime secretaresse. Dan hebben we ook nog 3 volledige avonddiensten en ’s nachts werken ook twee mensen, waarvan een verzorgende. Eigenlijk moet er weer een halve dagdienst bijkomen. Wij zien gemiddeld 60-80 clienten overdag en ’s avonds. Ik denk niet dat we iets verkeerd doen en dat dit wel de toekomst is. Steeds meer mensen komen sneller thuis met complexe zorgvraag.

  3. Heeft mijnheer Rutten dit artikel al ontvangen? Hij is degene die de kraan overal dichtdraait. Toen mijn man in december in het ziekenhuis lag heb ik gezegd ” als de moeder van premier Rutten in een ziekenhuis beland en hij ziet dit is volgende maand het hele zorgstelsel verbeterd” want je moet het eerst zelf ondergaan wil je beseffen welk verkeerd beleid er wordt in gezet op de gezondheidszorg.

  4. Bij onze organisatie, Rivas thuiszorg, werken wijkverpleegkundigen samen met het verpleegkundig technisch team die werken vanuit het Beatrix ziekenhuis. Het VTT start de verpleeg technische zorg op, scholen de Wijkverpleegkundige zn weer bij, en de wijkverpleegkundige nemen de zorg over. Zo zit er meer doorstroming in en kunnen zij meer zorgvragen honoreren.

  5. Ik denk dat mijn collega’s van het team Verpl. Thuiszorg Technologie jaloers zijn op de regio waar Jos werkt: bij mijn organisatie hoor ik veelal dat ze regelmatig erg (te) weinig cliënten hebben en dat het voortbestaan van ons VTT onzeker is. Mogelijk zijn er in mijn omgeving (’t Gooi) meer (particuliere) thuiszorgaanbieders die met ons concurreren…waardoor niet alle ’technische hoogstandjes’ bij ons VTT terecht komt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.