Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Feestdagen

Als je in de zorg werkt, kun je er niet omheen. Werken met kerst en oud of nieuw. Voor velen hoort het erbij; het is toch ook de charme van het vak. Maar voor anderen is het een jaarlijks terugkerend drama.
Feestdagen

Vooral de roosteraars zweten peentjes om onze wensen. Discussies onder het personeel zijn het gevolg: ‘Ja, kerstavond hoort toch óók bij kerst?’ verzucht een collega… Ik voel me ze mee. Onze roosteraars zijn niet altijd heel tolerant. Maar ook dat snap ik wel. Alhoewel, met een computerprogramma als bijv. square moet het toch geen probleem meer zijn. Daar kun je zo de wensen invoeren.
En er zijn genoeg dingen om over te klagen natuurlijk, wat dat betreft blijven we Nederlanders. Klagen over zeven dagen werken achter elkaar terwijl je een 32 uur contract hebt. Of over nu alweer in de nacht. Maar de grootste klacht blijft toch die van kerst en oud en nieuw. Het lijkt of iedereen drie keer liever pasen én pinksteren wil werken, dan één van deze twee.
Ik hou van kerst. Kan er intens van genieten. Het samenzijn, de warmte van die dagen. Vorig jaar zat ik in de nacht met oud en nieuw. Ook dat was een beleving. Collega’s oud en nieuw wensen i.p.v. je geliefde, familie of vrienden. En dan naar collega’s begrijpende blikken wisselen (zucht) dat een ouder nog dúrfde te bellen, vijf voor twaalf. Of de OK die ineens een blauw infuusnaaldje nodig had. Maar iedereen was om twaalf uur terug op de plek, een patiëntenkamer ingericht als feestkamer. Waar de lichtjes van de kerstboom branden en verder het vuurwerk buiten het prachtige schouwspel was. Wij als kinderafdeling zijn gezegend met een plek op de twaalfde etage van ons ziekenhuis. Dat betekend vrij uitzicht over de hele stad. We konden precies de wijken eruit halen waar voor duizenden euro’s de lucht inging.
Maar toch bleef het natuurlijk werk. Dus ook huilende ouders die het zo erg vonden om dit hun kind in het ziekenhuis lag. Die bang waren voor de toekomst.  Huilende kinderen die nog te ziek waren om überhaupt iets van de feeststemming mee te maken. Het bleef rapportage schrijven en medicijnen geven. Maar het was ook een bijzondere nacht, met de oudejaarsprogramma’s op de televisie, die tot laat in de nacht de prachtigste concerten uitzonden, hapjes op de tafel en vooral veel gezelligheid.

Werken met Kerst en Oud en Nieuw: hoe beleef jij dit?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.