Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Fooi

Mijn broer staat achter de bar in café Harlem in Amsterdam. Hij verdient daarmee flink meer dan ik als verpleegkundige. Hoe hij dat doet? Heel simpel.

Hij flirt wat met de meisjes, zet zo nu en dan een verzoekplaatje op en heeft een nieuw biertje al getapt nog voor je het besteld hebt. Die professionele houding levert hem veel fooi op, soms zelfs meer dan zijn eigenlijke salaris.

De goede verdiensten gun ik hem van harte, maar ergens is het wel frustrerend. Ik doe namelijk ook mijn best om het verblijf van mijn patiënten in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken, maar fooi aannemen mag ik niet.

Deels hangt dat samen met de geschiedenis van ons vakgebied. Verplegen was ooit een roeping en al heeft de Heilige Maagd nooit aan mijn bed gestaan, dat sfeertje is nooit helemaal verdwenen. In dat opzicht mogen we blij zijn er überhaupt nog wat aan over te houden.

Wat ook meespeelt is wantrouwen. Het zou namelijk kunnen dat verpleegkundigen onderscheid gaan maken tussen patiënten die wel en geen fooi geven. Stel je voor zeg: het bed van mevrouw De Vries wordt twee keer zo vaak verschoond als dat van meneer Jansen en meneer Looman krijgt zijn pijnmedicatie net even eerder dan mevrouw Bos.

Misschien zit daar wel wat in, en zijn we niet helemaal te vertrouwen, maar het ontbreken van een financiële prikkel heeft ook nadelen. Het is namelijk zinloos onderscheidend bezig te zijn. Ik kan informatiever zijn dan collega’s, meer empathisch, maar ik heb daar niets aan. Wellicht ga ik meer voldaan naar huis dan mensen die de kantjes er vanaf lopen, maar met voldoening kan ik de hypotheek niet betalen.

Ondanks het verbod op fooien bestaat er in het ziekenhuis een levendig cadeautjescircuit. Ik ken een chirurg die regelmatig met Franse cognac en Cubaanse sigaren van zijn polikliniek terugkeert. Soms zit er een whisky bij die ouder is dan ik zelf. Of ik daar jaloers op ben? Zeker. Als verpleging worden we doorgaans afgescheept met een tompouce van de Hema. Doe je soms weken lang je best om het verblijf van de patiënt zo aangenaam mogelijk te maken, krijg je als dank een fabrieksproduct waarvan je aderen direct dichtslibben.

Het is allemaal goed bedoeld natuurlijk, maar het maakt wel zichtbaar hoe de samenleving tegen ons aankijkt. Wij zijn nog steeds de door God geroepen heiligen die voor de waardering en de waardering alleen ons in het zweet werken. Met als hoogtepunt, een Hema-tompouce bij de koffie.

www.hugovanderwedden.nl | Twitter @hugovdwedden

10 REACTIES

 1. in het verre verleden (eind 1970) werkte ik in een ziekenhuis waar klasse afdelingen bestonden, dus mensen betaalden extra voor wat meer zorg/aandacht en dat was iets waar ik me mateloos aan gestoord heb en waar dan ook vele mistanden voorkwamen, anno nu werk ik weer in een ziekenhuis waar patienten fooien zei het geldelijk of materialistisch willen geven, deze neem ik persoonlijk niet aan tenzij dit bedoelt is voor alle andere patienten van de afdeling/of een goed doel maar niet voor mij persoonlijk de collegae of onze instelling.
  Mocht je vinden dat je te weinig verdiend dan kun je beter overwegen om een ander werkveld te gaan zoeken waar je jouw financiele paradijs wel meent te vinden en ik kan het weten want ik heb ook tussendoor 20 jaar in de horeca gewerkt waarin sommigen inderdaad lekker kunnen verdienen maar daar staat dan ook wat tegenover want zo begon ik om o8 uur morgens en stond dan tot 24 uur in de keuken om daarna de adminstratie snel te doen zodat ik om 02 uur eindelijk in mijn bedje kon duiken, kortom een droomwereld.
  Nu sta ik sinds 2003 weer in de gezondheidszorg en doe daar weer mijn werkzaamheden en zie hoe sommige patienten menen door al vooraf of tijdens hun behandeling een vooruitzicht van beloning te bieden aan personeel, een garantie af te dwingen voor extra zorg of aandacht.
  Punt hierbij is beste Hugo…in hoeverre ben jij een betrokken proffesionele hulpverlener die zijn geldelijke inkomsten niet gaat betrekken/afwegen bij diegene waarbij je hulp verleent en die status dan ook strikt proffesioneel houd en beseft dat je hierin een duidelijke keuze moet gaan maken plus het feit dat in jouw ogen een ongezonde beloning namens de client van een Hema tompouce natuurlijk ook inhoud dat je er niet voor hoeft te kiezen, sterker nog je kan er ook voor kiezen om de patient te bedanken voor het gebaar en de reden te vermelden waarom je er verder geen gebruik van gaat maken.
  Een arts die whisky en cubaanse sigaren aanneemt vind ik zwak beargumenteerd want het wil niet zeggen dat alle artsen dit ook doen,het feit dat je dan wel eens jaloers word zegt meer over jou dan over je collegae.
  Dat de ( alle) medewerkers binnen de gezondheidszorg zowel lbo/mbo/hbo onderbetaald worden is duidelijk, vreemd is dan ook om te merken dat er in sommige commentaren door collegae hierin onderscheid word gemaakt terwijl van iedere beroepsgroep en niveau een gelijkwaardige kwalitatieve en kwantitavie inzet word gevraagt, elk op hun niveau en elk op hun discipline.
  Het is dan ook jammer dat die gedachtegang naar al die jaren nog steeds bestaat onder diverse discipline’s en daarmee het vertrouwen onder elkaar en het wantrouwen tussen elkaar nog steeds voed.
  met vriendelijke groet,
  Rinie.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik denk niet dat het aannemen van fooien ervoor zal zorgen dat een verpleegkundige klantvriendelijker zal zijn aan bed. En dan nog, die fooi is over het algemeen bedoelt voor de geheel ontvangen zorg van de patient, de receptionist, de poli-assistent, de (co)assistent, het OK personeel en ga zo maar door. Zo’n gezamelijke pot voor al het ziekenhuis personeel vind ik helemaal geen slecht idee.
  En dat het loon te laag ligt in vergelijking met andere HBO functies, daar kan ik mij helemaal niet in vinden. Zolang het ziekenhuis op de werkvloer geen onderscheid maakt tussen MBO en HBO, functioneer je nog altijd als MBO’er en ligt je loon ivm met andere MBO functies helemaal niet laag, maar met je onregelmatigheidstoeslag eerder hoog. Dus taak als HBO’er je te onderscheiden, zorg ervoor dat je andere taken in je pakket krijg, innoveer, verbeter en ontwikkel en laat zien wat je hebt geleerd als HBO’er . Verwacht niet dat het ziekenhuis dat onderscheid aan bed gaat maken, waar de gemiddelde HBO’er hetzelfde presteert als een MBO’er. Succes ermee!

 4. Ik denk niet dat geld aannemen van een patient/client een incentive is om beter je best te doen.
  Je best doen in de zorg doe je volgens mij vanuit een intrinsieke motivatie anders houd je het niet vol of begin je er al niet aan. Want inderdaad is het salaris ver onder het nivo van HBO salarissen in het algemeen, terwijl de uitvoering wel op dat nivo ligt. Wel denk ik dat je als je iets extra’s doet (als dat objectiveerbaar is….want anders gevaar voor willekeur) dat je beloond mag worden met een extra periodiek bijvoorbeeld. Beter nog vind ik het dat het uurtarief voor verpleegkundigen hoger gewaardeerd wordt. Zodat je makkelijker bijvoorbeeld een huis kunt kopen en hypotheeklasten kunt ophoesten.

 5. Bij ons werd dat ook zo gedaan hoor Miranda. Kennerlijk kan dat dus wel. We hadden wel de afspraak het af te geven en er iets gezamelijks van te doen.
  We maakten er bijvoorbeeld een luncht van voor kerst enzo. Erg leuk!
  Ht hoeft van mij niet persoonlijk te zijn, maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het ook best wel eens niet in de pot beland bij een enkeling. Die zal dat dan wel heel hard nodig hebben denk ik dan maar…

 6. Sterk geschreven!
  Waar ik werk (in Duitsland) nemen we wel fooien aan, maar dan aan het einde van het verblijf… Dit gaat dan in een spaarvarken en hier kan het team dan van uit eten, er gaan soms flinke bedragen door het gleufje van dit varkentje. Regelmatig komt het voor dat onze ‘Privat-Patienten’ 50 tot 100 euro afgeven. Erg lief natuurlijk… In Nederland kijken ze hier toch wel heel anders tegenaan.

 7. Ik zal wel weer roet in het eten gooien of zo..
  Nederland draagt verpleegkundigen een gloeiend warm hart toe, maar geld/salaris is iets anders.
  Waar gaat het over bij verplegen: het lijkt er nog steeds op(heimelijk)…DANK/dankbaarheid!Want dat geeft een warm gevoel en dat noemen we professioneel..
  Iedereen roept steeds maar dat ze zoveel voor patiënten betekenen…maar roepen is iets anders dan doen en zijn.Artsen hou je te vriend,want die worden geacht de gezondheidskansen uit te delen.De zuster komt je pillen brengen,geeft injecties,verwisselt de infusen en maakt je bed op..ja, dat ook: als ze langer dan 3 minuten moet wachten omdat je zit te klungelen gaat ze weg..en als je vaak belt, dan komt ze niet.
  Per vergissing(??) of niet, ik schreef zuster…Verplegen is nog steeds gender bound, met feminien karakter en historisch salarsibepaald.
  Lang voor Nightingale waren er al adviezen om die middenstandsvrouwen/beter kringenvrouwen( “poor characters”)iets te doen te geven (even for the sake of emolument),ze mochten een voordeeltje/extraatje krijgen om hun positie te accentueren.
  Toen een van mijn afgestudeeerden in de UK solliciteerde moest ik een verklaring afgeven en daar stond letterlijk(“is SHE of sober and good character”?
  En wat nu: een professie?? Bestaande uit het merendeel bijbeunende huisvrouwen in pools,deeltijdbanen of anderzins??, een geroepen collectief van lesbiennes en homo’s??
  Allemaal voor het gevoel niet vergeten te worden bij de uitdeling van dankbaarheid door hun clientele?
  Kijk nou eens echt in de spiegel!!

 8. In het ziekenhuis waar ik werktye accepteerden we geld. Dat ging naar stichting vrienden van het ziekenhuis en zo kwam het ten goede aan het hele ziekenhuis en al het personeel. Dus een goede fietsenstalling maar ook geld voor een afdelingsfeestje. De rontgen doet ook zijn best, en het facilitaire bedrijf ook.
  Maar ik vind het inderdaad jammer dat het niet bemoedigd wordt om extra je best te doen. Die extra prikkel zou er best mogen zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.