Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gastblog: ‘Eigen regie in het ziekenhuis, kan dat?’

Eigen regie in de zorg klinkt sympathiek en logisch. Alleen wanneer je zorg in het ziekenhuis nodig hebt, is eigen regie soms lastig uitvoerbaar of zelfs onwenselijk. Is eigen regie in het ziekenhuis reëel, vraagt Evelyn Finnema, lector Wonen, Welzijn en Zorg op hoge leeftijd, zich af.
Gastblog: ‘Eigen regie in het ziekenhuis

Eigen regie in de zorg kent vele definities en aanverwante termen als zelfmanagement, zelfregie, empowerment en shared decision making. De gemene deler is de mogelijkheid van de patiënt om keuzes te maken en controle te ervaren over dingen in het dagelijks leven. En om keuzes te kunnen maken voor een bepaald ziekenhuis, specialist of behandeling en bij ontslag. Dit klinkt sympathiek en logisch. Alleen wanneer je zorg nodig hebt, is eigen regie op onderdelen lastig uitvoerbaar of zelfs onwenselijk.

Een voorbeeld: wanneer iemand zich in een acute levensbedreigende situatie bevindt, is diegene gebaat bij doortastende professionals die weten wat te doen. Overleg met de persoon die zich in acuut levensgevaar bevindt over locatie, tijdstip, type en uitvoerende van de zorg is dan niet aan de orde. Eigen regie in de zorg heeft te maken met keuzes die betrekking hebben op je leven. Dit lijkt aannemelijk, maar impliceert een niet altijd zichtbare complexiteit en tegenstrijdigheid. Hoe voer je eigen regie als patiënt in een systeem georiënteerde, DBC gestuurde, ziektespecifieke- en hiërarchische ziekenhuisorganisatie gericht op medische interventies en -outcomes en een zo kort mogelijke ligduur? Is eigen regie in het ziekenhuis reëel?

Congres kwetsbare ouderen in het ziekenhuis

Een ziekenhuisopname is risicovol voor kwetsbare ouderen. Hoe kun je de zorg goed organiseren? Wat kun je als verpleegkundige doen tijdens en na ontslag? Leer het tijdens het congres kwetsbare ouderen in het ziekenhuis op 15 oktober in de Reehorst in Ede. Meer informatie >>>

Eigen regie vereist een verpleegkundige en medische staf die de patiënt niet als object maar als individu beschouwen, gericht zijn op partnership en samenwerken. Voorwaardelijk is dat patiënten kunnen achterhalen wat de kwaliteit is van een ziekenhuis, een behandelaar, de verschillende behandelopties en de nazorgmogelijkheden. Ook moeten patiënten kunnen uiten wat zij willen. En dat is eveneens een behoorlijke uitdaging. Uit onderzoek blijkt dat de mondigheid van ziekenhuispatiënten overschat wordt en de kwetsbaarheid onderschat. Bij ernstige aandoeningen en de daarmee gepaarde angst en onzekerheid verdwijnt de mondigheid van veel patiënten als sneeuw voor de zon.

Kortom, de ziekenhuissetting is verre van ideaal vanuit het oogpunt van eigen regie van de patiënt. Het vergt een visie op behandeling en verpleging die niet ziekte-, of organisatiegericht is, maar persoons- en levensgericht. Arts en onderzoeker Machteld Huber schreef hierover in haar concept ‘Positieve gezondheid’: ‘Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven (…) in dit concept wordt de potentie benadrukt om gezond te zijn of te worden, zelfs wanneer er sprake is van ziekte. Daarbij zijn persoonlijke groei en ontwikkeling en het vervullen van persoonlijke doelen in het leven net zo belangrijk.’

Vast staat dat ziekte, waar mogelijk en wenselijk, moet worden behandeld. Maar ook dat dit hand in hand moet gaan met het versterken van veerkracht, eigen regie en basisgezondheidsvaardigheden. Het vergt bovendien het centraal stellen van de perceptie van de patiënt. Respect, geduld, begrip, vragen, luisteren, kijken, aanvoelen, invoelen, afstemmen, informeren en op verzoek adviseren… Goede professionals kunnen dat als geen ander.
Evelyn Finnema, lector Wonen, Welzijn en Zorg op hoge leeftijd aan de NHL Hogeschool Leeuwarden.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.