Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog: ‘Ic-verpleegkundige belangrijk bij ondersteuning familie’

In het Erasmus MC te Rotterdam is ondersteuning van de familie een van de speerpunten van het afdelingsbeleid. Lees het expertblog van Margo van Mol, IC-verpleegkundige en kernlid van de stichting Family and patient Centered Intensive Care.
Margo van Mol_500x500px.jpg
Margo van Mol

De opname van een dierbare op de intensive care (IC) heeft vaak een grote impact op het leven van de naasten van de patiënt. Angst, verdriet, verwarring, maar ook depressie en het ‘Post Intensive Care Syndroom-Familie’ zijn veelvuldig beschreven bij naasten van IC-patiënten.

Nieuwe interventies
Daarom introduceerden verpleegkundigen op de Intensive Care (IC) Volwassen in het Erasmus MC in de afgelopen jaren nieuwe interventies in het beleid om de familie te ondersteunen in psychosociaal opzicht. Dit heeft geleid tot positieve evaluaties vanuit het perspectief van de naasten. Bovendien stimuleerde het de professionals om verdere verbeteringen aan te pakken.

Speerpunten
Zo introduceerden we bijvoorbeeld een mapje met daarin:
1. Een gedetailleerde brochure over de fysieke, cognitieve en emotionele gevolgen van een IC-opname voor de patiënt en diens naasten;
2. Specifieke folders over parkeren, logeren, en psychosociale ondersteuning, en
3. Een dagboek. Een dagboek kan behulpzaam zijn in het begrijpen van de IC-ervaring door de patiënt, het vastleggen van de tijdslijn, maar ook de naaste een manier aanreiken om emoties te verwerken. IC-verpleegkundigen stimuleren de naasten om in het dagboek te schrijven en eventueel een foto te maken van de huidige situatie. Dit kan vervolgens weer ruimte bieden om te praten over de impact van de IC-opname en te leren omgaan met gevoelens van angst en onzekerheid.

IC-verpleegkundige kan het verschil maken
Dit betekent dat IC-verpleegkundigen een belangrijke schakel zijn in de psychosociale ondersteuning van familie. Onder andere de dynamiek in verschillende emoties die bij de naasten kunnen optreden maakt het werk in een academische setting zo bijzonder. De meest zieke patiënten, met alle hectiek en technische ondersteuning, vraagt een voortdurend afstemmen op heftige situaties voor de familie. Daarbij moet je als professional al je communicatieve vaardigheden aanspreken en continu blijven ontwikkelen om excellente psychosociale zorg te kunnen bieden.

Deze blogs worden geschreven door een samenwerkingspartner van Nursing en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.