Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe ga je als leidinggevende om met werknemers met burn-out?

Wat als je medewerkers plots uitvallen, bijvoorbeeld door burn-out?
Hoe ga je als leidinggevende om met werknemers met burn-out?

Als leidinggevende droom je van een vlot draaiend team, waarin al je mensen met plezier werken en hun best doen om zo goed mogelijk voor de patiënten te zorgen. Je wil niets liever dan dat iedereen tevreden is. Met de beste wil van de wereld zet je je in voor je werknemers. En plots vallen ze uit, is er sprake van ziekteverzuim door bijvoorbeeld een burn-out.

Reacties

Toen ik mij begon te specialiseren in het coachen van mensen met perfectionisme, ben ik mij pas echt gaan realiseren welke proportie burn-out in onze maatschappij aanneemt. Regelmatig praat ik met vrienden en familie over dit onderwerp en altijd blijkt dat burn-out vaker voorkomt dan je zou denken. Ondanks het feit dat er zoveel werknemers met deze klachten zitten, is het toch nog relatief weinig bekend. En dat merk ik vooral aan de reacties bij mijn cliënten. Regelmatig krijg ik te horen dat ze zich schuldig voelen, angst hebben voor collega’s die vinden dat zij te lang thuis blijven. Dit komt enerzijds voort uit het gevoel dat ze vanuit hun werkplek niet de erkenning krijgen die ze nodig hebben of waar ze op hopen. Anderzijds hoor ik vaak de uitspraak ‘ik besef nu pas wat het is nu ik het zelf doormaak’.

Preventie

Natuurlijk wil je als leidinggevende niets liever dan dat iemand met een burn-out er snel weer bovenop komt. En nog liever wil je dat dit niet voorkomt bij jouw werknemers. Maar hoe ga je hiermee om? Als ik denk aan de loonkosten die burn-out met zich meebrengt, wil ik in eerste instantie verwijzen naar preventie. Maar hoe kan u preventief resultaat bereiken bij mensen die zelf niet inzien dat ze risico lopen op burn-out?

Vergroot je kennis

Door als leidinggevende je kennis te vergroten rond burn-out en vooral rond het patroon van perfectionisme, wat de voornaamste oorzaak is, kan u tijdig ingrijpen. Durf je bezorgdheid te uiten naar collega’s waarbij je symptomen van burn-out of perfectionisme herkent.  Nog sterker is het preventieve effect indien iedereen binnen je organisatie op de hoogte is van dit patroon en de kans krijgt om zich hier rond te laten coachen. Indien het toch tot burn-out komt, is het tonen van begrip en het stimuleren van professionele begeleiding de eerste stap. Uit een burn-out raak je niet alleen. Geef je werknemer de tijd om aan zichzelf te werken en de batterijen weer op te laden. Indien zij er klaar voor is, kan u in gesprek gaan over werkhervatting. Zit deze persoon nog op de juiste plaats? Zo ja, wat kan er wel of niet veranderen in de manier van werken? Is er voldoende ruimte voor zijn of haar talenten?

Communicatie

Communicatie blijft een cruciaal punt. Open maar vooral verbindende communicatie kan een negatieve sfeer rond burn-out ongedaan maken. Verbindend communiceren vraagt training en lukt niet altijd, we zijn tenslotte maar mensen, maar elke keer is een goede keer. Het wederzijds begrip dat hieruit ontstaat, stimuleert de zin en motivatie. Het gevoel samen sterk te staan.
Siska Saller is ontwikkelingsgericht coach, gespecialiseerd in het coachen van perfectionisme wat de voornaamste oorzaak is van burn-out. Ze coacht regelmatig verpleegkundigen met een burn-out. Kijk voor meer informatie op haar site.

Verpleegkundigen hebben meer kans op burn-out

Verpleegkundigen hebben vaak een type-D persoonlijkheid en daarmee 5 keer meer kans op burn-out. Lees meer >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.