Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gastblog ic-verpleegkundige Arie: #Te weinig zorgpersoneel is code zwart

'Wij moeten nu van ons laten horen', vindt ic-verpleegkundige Arie. 'De voorgestelde maatregelen zijn onvoldoende om de snelle stroom van patiënten op te kunnen vangen. We zijn met te weinig verpleegkundigen om de tweede golf van coronapatiënten aan te kunnen. Dus zeg het voort. Waarschuw voor code zwart.'

‘Van ons wordt iets onmogelijks verwacht. De prognoses zijn dat er eind november 4.513 patiënten met covid-19 opgenomen zijn op een verpleegafdeling en 1.794 op een intensive care bed. De eerste golf had op de piek 3.930 opgenomen patiënten tezamen. En wat moesten wij daar al voor knokken. We hebben toen al het onmogelijke waargemaakt. Nog meer kunnen wij niet aan.

Het gaat nu al niet meer. We willen de reguliere zorg door laten draaien maar er wordt al tot 40% afgeschaald. Dat heeft ook een enorme impact op ons moraal. Want wij willen al die zorg wel leveren, maar lopen tegen onze grenzen aan. Berichten over SEH’s die overlopen, over ziekenhuizen die alleen nog maar corona-patiënten kunnen opnemen: ze zouden een wake-up call moeten zijn. Voor iedere Nederlander, maar ook voor de regering.

Het personeel is al uitgeput. We mogen allereerst trots zijn op de prestaties die we elke dag neerzetten. Maar ook wij hebben onze grenzen. Het is dan ook niet vreemd dat het ziekteverzuim onder het personeel is verdubbeld. Ik vind het schokkend dat dit ziekteverzuim en deze uitval niet wordt meegenomen in de berekeningen van het aantal beschikbare bedden. Daarmee zijn er te weinig verpleegkundigen om de tweede golf aan te kunnen.

Preventieve maatregelen zijn nodig. Je kunt bedden en apparatuur hebben wat je wilt. Maar het belangrijkste lijkt te worden vergeten: het personeel. Er wordt nu gereageerd op de stijgende opnamecijfers in het ziekenhuis, maar het lijkt (nog) niet doorgedrongen dat we afstevenen op een ramp in onze verpleeg- en ziekenhuizen: code zwart.

Daarom moet er alles aan gedaan worden om besmettingen en daarmee opnames te verminderen. De voorgestelde ‘hamer’ met maatregelen van het kabinet is te klein. Als zorgpersoneel moeten we NU van ons laten horen! #teweinigzorgpersoneeliscodezwart’

Arie Barendrecht (29) werkt als ic-verpleegkundige in het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein.

arie 

3 REACTIES

  1. En de thuiszorg , daar wordt de zorg ook afgeschaald , vele ouderen en gehandicapten kunnen niet op mantelzorgers terugvallen .
    Dank Rutte voor het failliet gaan van onze eens zo mooie gezondheidszorg.
    We zijn duurder dan onze buurlanden en slechter, en dat komt niet door de vergrijzing maar door de privatisering

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.