Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Gastblog Linda: ‘Ik voel me weggezet als geldwolf’

Het MC Slotervaart zou onder meer door de kosten van zzp'ers failliet zijn gegaan. Ic-verpleegkundige én zzp’er Linda voelt zich aangesproken. ‘Hoezo ligt dat aan de zzp’ers?’
zzp
'Ik wil met mijn handen aan het bed staan, extra aandacht geven aan patiënten.' (Foto: Arno Massee. De verpleegkundige op de foto is niet Linda de Roos)

Dat wij zorgen voor het faillissement van ziekenhuizen, of de zorg zo duur maken, is onzin. Dat, als de salarissen goed zouden zijn, wij niet meer als zzp’er zouden werken, is ook onzin. Misschien klopt dat voor een bepaalde groep wel. Maar de andere groep, waartoe ik behoor, is uit een vast dienstverband gegaan omdat dat te benauwend werd en niet goed bij ons past. Ik voel me weggezet als geldwolf.

Al tien jaar werk ik als zzp’er. Waarom? Sommige vogels moet je niet in een kooi zetten, want dan stoppen ze met fluiten. Ik ben zo’n (vrije) vogel. Ik gedij niet bij vastomlijnde kaders, tijdrovende werkgroepjes en vergaderingen, een precies aantal dagen werken per jaar en afwachten of ik mijn aangevraagde vakantie wel krijg. Ik wil met mijn handen aan het bed staan, extra aandacht geven aan patiënten en hun familie. Het liefst ook nog aan het bed van patiënten in verschillende ziekenhuizen. Dat voedt en inspireert me, en geeft me een brede blik op de ic-zorg. Daar waar ik word ingezet vanwege een tekort, zet ik mij maximaal in. Wij zzp’ers worden gezien als enthousiaste, gemotiveerde collega’s, als een frisse wind door het team.

En zijn zzp’ers nu echt zo duur? Toen ik afgelopen zomer met mijn motor onderuit ging en ik bijna drie maanden niet kon werken, kostte dat het ziekenhuis niets. Als ik volgende week ineens niet meer nodig ben, dan kan de werkgever de samenwerking beëindigen. We zijn de perfecte flexibele schil, die altijd nodig zal blijven.

Onderschat niet wat een zzp’er kwijt is aan vaste kosten voor verzekeringen en pensioen. Er is geen vakantiegeld en geen dertiende maand. Onderaan de streep verdienen we dan misschien iets meer, maar daar lopen we ook risico voor. Geen werk is geen geld en als een ziekenhuis omvalt, kunnen we fluiten naar de centen. In de crises vloog ik het hele land door voor ad hoc werk. Van die flexibiliteit moet je de lol inzien.

De zzp’er heeft andere talenten dan mensen die kiezen voor een vast dienstverband. Zelfs al zou het salaris in vaste dienst boven mijn inkomen uitstijgen (en dat hoop ik voor het vaste personeel!), dan nog zou ik zzp’er blijven. Omdat ik ongekooid zoveel mooier fluit.

Een oplossing voor het tekort is meer waardering voor het werk van verpleegkundigen en hun verantwoordelijkheid. Daar passen zonder twijfel hogere salarissen en betere werkomstandigheden bij. Misschien komt een deel van de gedetacheerden dan terug. Daarnaast maak je schoolverlaters enthousiast voor de zorg. Want de jeugd is onze toekomst. Wat mij betreft geven we intussen de zzp’ers niet meer de schuld van misstanden in de zorg.

Linda de Roos is ic-verpleegkundige en werkt als zelfstandig ondernemer in de zorgsector (zoz’er) op de intensive care van diverse ziekenhuizen.

12 REACTIES

 1. Goed beschreven! “Geldwolf” tsss….Als je een geldwolf zou zijn moet je niet in de zorg gaan werken. Jammer dat de hoge heren, op welke stoel dan ook, niet bedenken hoe het komt dat er zoveel ZZP-rs nodig zijn. Hoewel ik me niet voor kan stellen dat ze de oplossing niet weten van de tekorten in de zorg, ze zijn alleen bang om toe te geven hoe weinig we verdienen, hoe hoog de werkdruk is. Want tja, dan moet je er iets mee, en dat kost geld. Wie is hier nu de geldwolf?

 2. Lees alle reacties
 3. Het werken van zzper heb je mooi omschreven. Geldwolf of je nu als zzper of in vaste dienst werkt het beroep van de verpleegkundige of verzorgende is niet weg gelegd voor geldwolven daar verdienen we te weinig voor. Jammer dat bestuurders bij bezuiniging etc alleen maar naar deze groep kunnen kijken om kosten te besparen of de schuld te geven. Terwijl zij zelf een vet salaris hebben. En fouten maakten om een medicatie uit Duitsland te halen die niet vergoed werd.en over deze medicatie nog geld wilden verdienen in de toekomst door een zaak naast hun baan als bestuurder te beginnen, die deze medicatie wel kom gaan vergoeden. Belangen verstrengeling? geldwolf?

 4. IJzersterk verhaal…
  De kern van de problemen zit in het bestuur en management van de zorgorganisaties…geen feeling met de werkvloer…geen visie op hoe de medewerkers denken en doen.
  …een hoog ziekteverzuim en een hoog verloop in 80% van de organisaties en dan het lef hebben om de mensen die op de werkvloer de problemen oplossen de schuld re geven..
  Werkelijk ongehoord….!!!
  Dit soort mensen horen niet meer thuis op deze posities…de overheid moet ingrijpen…we moeten gaan “omdenken” en de belangrijkste en eerste stap is dat de “macht” weer bij de uitvoerend medewerkers wordt gelegd…mensen met kennis van de zorg en het hart o p de juiste plaats…het is tijd voor een stevige revolte…een turn sound die zijn weerga niet kent….anders…Wie gaat straks nog zorg verlenen…?????!!!!!

 5. Helemaal eens dat er meer waardering voor verpleegkundigen mag zijn.
  Voor de verantwoordelijkheid die we dragen, het werken op incourante tijden, het flexibel zijn en wat we voor mensen betekenen die in een kwetsbare positie.
  Dat het er zijn voor anderen op waarde wordt geschat.

 6. Zzp’ers verrijken de zorg. Ik werkte als wijkverpleegkundige in loondienst vaak samen met zzp’ers en wij leerden veel van elkaar. Wat bij een andere organisatie beter ging namen we over en wat bij ons goed ging nam de zzp’er weer mee naar andere organisaties. Dat draagt alleen maar bij aan betere zorg en zorgprocessen. Zijn ze iets duurder dan vaste medewerkers, vast wel, maar zoals Linda schrijft, ze dragen ook meer risico’s en uiteindelijk zorgen ze voor een betere werkdruk verdeling in het team waardoor er minder druk op de vaste medewerkers komt te liggen en het verzuim minder hoog wordt, dus wat is uiteindelijk duurder???
  Aanvullend zal de marktwerking echt niet achterblijven in de sociale sector en dat vind ik prima. We zijn al jaren onderbetaald en als de schaarste bijdraagt tot betere salariëring dan vind ik dat terecht, in loondienst of als zzp’er. Met alle verantwoordelijkheid die we dagelijks dragen in combinatie met met de werkdruk en de hoge mate van flexibiliteit die in de zorg verwacht wordt is het eigenlijk gek dat we nog steeds genoegen nemen met wat we krijgen. Dat collega’s kiezen om eigen baas te worden en beter betaald te krijgen in tijden waarbij werkzekerheid bijna altijd gegarandeerd is, is dus vrij logisch. In elke sector zou deze overstap trouwens aangemoedigd worden en als een slimme keuze bestempeld worden, maar in de sociale sector maakt het je een ” geldwolf” ???

 7. Mooi omschreven en goede keuzes die je voor jezelf hebt gemaakt. Daar klinkt consistentie en verantwoordelijkheid in door. Het ligt natuurlijk niet aan de individuele zoz-er in de zorg. Maar als hele teams moeten draaien op flexibele krachten dan kost dat meer geld, heeft dat impact op de belasting van de andere teamleden en is er ook een consequentie voor kwaliteit, veiligheid en beroepsontwikkeling. En dat is voor een aantal werkgevers wel een probleem aan het worden. Maar het is meaning of money. Loyale medewerkers krijg je niet vanzelf, die moet je verdienen. En het schaamteloos noemen van een arbeidsmarktprobleem, is echt een gevolg van incompetentie en verlegenheid met de situatie. Gelukkig zijn er ook nog steeds hele goede voorbeelden, zowel in V&V als het ziekenhuis.

 8. Hallo Linda,

  Zo is het precies Linda. Een zzp’er “even” in dienst van een instellingen is altijd nog goedkoper dan dat je in vaste dienst bent.
  Maar op iemand moet de schuld afgeschoven worden.
  En…..jij bent net als ik een echte zzp’er die andere talenten heeft dan iemand die kiest voor een vast dienstverband, ongeacht het salaris!
  Vrijheid is meer waard dan leven achter tralies.
  Ik wens jou sterkte in deze roerige tijden..

  Ria. (Zzp’er)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.