Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog Linda over een coronapatiënt verplegen: ‘Het is niet anders dan een andere patiënt in isolatie’

Verpleegkundige Linda Krol (20 jaar) werkt op de afdeling neurologie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. De eerste coronapatiënt werd daar begin maart opgenomen. Ze blijft nuchter onder de omstandigheden.
etz ziekenhuis
Foto: ANP

Vorige week had ik avonddienst. We kregen vanuit de seh een opname van een patiënt die besmet was met het coronavirus. Eigenlijk hoorde hij op een andere afdeling, maar daar was de isolatiekamer al bezet dus kwam hij bij ons.

Ik maakte de sluiskamer klaar. Niets anders dan bij andere isolatiepatiënten: spatbrillen, schorten, handschoenen, alles paraat. Plus een controlepaal en een opnameboekje.

De patiënt was goed aanspreekbaar en rustig onder zijn opname, en de reden daarvan. Hij had geen behoefte aan extra aandacht, dus ik deed gewoon wat ik moest doen. Schort en handschoenen aan, spatbril op en gaan. De volgende morgen deed meneer zijn eigen ADL.

Vorige week was het coronavirus in mijn omgeving nauwelijks een thema. Natuurlijk praat je er wel over, maar mijn ouders, bij wie ik woon, zijn nuchtere mensen. En veel van mijn vriendinnen werken in de zorg. Ons maak je niet gek.

Al is dat de afgelopen dagen wel veranderd. Er is meer onrust, ook al omdat bij ons in het ziekenhuis ruim 300 medewerkers met lichte verkoudheidsklachten zijn getest en er 28 besmet bleken met het coronavirus. Er volgden deze week ook meer opnames van besmette patiënten. En daar kwamen de maatregelen voor alleen Noord-Brabant nog bij. Dus het komt toch wel dichterbij zo, al ken ik geen collega’s die besmet zijn met het virus.

Volgens mij is er nog geen sprake van een personeelstekort of zo. Ook hebben we op onze afdeling geen tekort aan materiaal. Ik las op Facebook dat op een verpleegafdeling de handalcohol was weggehaald en dat het team alleen nog de handen mocht wassen. En dat patiënten en bezoekers de handalcohol en handschoenen mee naar huis nemen. Dat soort toestanden hebben we hier gelukkig niet.

Er is bij mijn collega’s en mij eigenlijk geen onrust over het virus. We zijn jong, hebben een goede weerstand en zullen waarschijnlijk niet erg ziek worden. Maar het idee dat ik patiënten kan besmetten, dat zit me niet lekker. Dus volg ik de aangescherpte richtlijnen en het advies voor ‘sociale’ onthouding in de provincie Noord-Brabant op.

Ik probeer te verplegen met mijn gezonde verstand. Dus geen handen schudden, extra goed letten op de handhygiëne, en op zijn tijd goed aangekleed op de sluiskamer staan. Ik wacht rustig af wat ons nog te wachten staat en heb vertrouwen in de aanpak van het ETZ.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.