Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog: ‘Student en overspannen’

Als derdejaars hbo-v-student Elise Gerrits haar tweede stage loopt, wordt het haar teveel en raakt ze overspannen. Ze is niet de enige: veel medestudenten stranden tijdens hun stage. Onnodig, vindt Elise.
overspannen.jpg

In mijn derde jaar loop ik stage op een revalidatieafdeling in een verpleeghuis. Dit is een drukke hectische afdeling, met veel onderbezetting. Tijdens de stage had ik constant het gevoel dat ik mezelf moest opdringen. Ik moest vechten voor mijn leerproces, wat me een ongemakkelijk gevoel gaf. Ik had het gevoel dat collega’s zich aan me ergerden wanneer ik steeds weer moest herhalen of ik een bepaald leerdoel mocht realiseren, waar dan uiteindelijk weer geen tijd voor was vanwege de onderbezetting op de afdeling.

Veel studenten hebben moeite met de begeleiders op stage, simpelweg omdat ze bang zijn lastig gevonden te worden. Praktijkbegeleider Vivian legt uit hoe je je daar overheen zet. Lees meer>>

Ik werd onzeker, omdat ik zo vaak werd afgesnauwd en werd aangekondigd dat er geen tijd voor zou zijn. Je moet zo veel competenties halen, het werkt niet wanneer je wordt belemmerd in je leerproces. Ik werkte bijna nooit samen met mijn werkbegeleiders en ik ging met lood in mijn schoenen naar stage. Wanneer ik aan een leerdoel werkte, bijvoorbeeld een artsenvisite lopen onder begeleiding, werd ik vaak uit de situatie gehaald om ‘bellen te lopen’.

Ik kreeg klachten. Ik had geen concentratie meer en was vergeetachtig. Daarnaast had ik een opgejaagd gevoel van binnen en mijn onzekerheid had een hoogtepunt bereikt. Ik huilde thuis continu om de kleinste dingen. Ik voelde me lusteloos, oververmoeid en ik had het gevoel in alles te falen. Mijn nek zat vol met stressbultjes tot aan mijn oor en gezicht. Ik had continu hoofdpijn en last van mijn maag. Van de dokter kreeg ik te horen dat ik overspannen was. Ziekmelden wilde ik niet, maar de studentconsulent heeft me verplicht een week thuisgehouden. 

Ik was niet de enige bij wie de stage met problemen verliep. De helft van mijn intervisieklas is gestopt met de stage, een paar vanwege slechte begeleiding, iemand anders raakte ook overspannen en eentje stopte, omdat de opleiding niet bij hem paste. Zelf ben ik na anderhalve week wel weer teruggekeerd naar mijn stage.

In het algemeen vind ik dat er teveel van studenten wordt gevraagd. Het aantal uur stage gaat ten koste van de kwaliteit die je als hbo-student hoopt te realiseren. Als je vijf dagen in de week stage loopt en daarnaast in het weekend nog moet bijverdienen, houd je geen tijd meer voor jezelf. Of je opdrachten: tijdens de stage kunnen we één uur per week aan onze opdrachten werken. Dat is veel te weinig. Na een dag stage ben je moe en wil je uitrusten. Als student heb je daarnaast nog je huishouden, koken etc. Als hbo-v-studenten zouden we veel succesvoller zijn wanneer we bijvoorbeeld één dag per week aan onze opdrachten zouden mogen werken, dus vier dagen per week stage. Zo krijg je veel meer diepgang. 

Momenteel gaat het goed met mij. Ik heb veel gesprekken gehad op mijn stage en school. Ik heb de situatie actief aangepakt en dit heeft effect gehad. Ik zit beter in mijn vel en ik zorg ervoor dat ik vaker met mijn werkbegeleider ben ingepland, of met iemand van het vaste team. Ik ben uiteindelijk goed begeleid door mijn studentconsulent, mijn docentcontactpersoon en mijn werkbegeleiders. Ik loop nu 32 uur per week stage in plaats van 36 uur per week.

Studenten raad ik aan om aan jezelf te denken. Je moet nog een heel leven mee, pas goed op jezelf en laat je niet gek maken! Als je continu te horen krijgt dat je geen zelfvertrouwen hebt, begin je het na een tijdje te geloven. Wanneer je merkt dat je overspannen begint te raken, pak je rust, denk aan jezelf. Je bent heus wel een goede verpleegkundige, het is soms gewoon allemaal even te veel. Als je klachten hebt van overspannenheid, meld je ziek. Als je er op tijd bij bent, kan een burn-out of depressiviteit voorkomen worden.

Wil jij ook eens een gastblog schrijven? Stuur ‘m naar nursing@bsl.nl o.v.v. ‘gastblog’ en wie weet selecteert de redactie ‘m voor publicatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.