Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Gastblog Suzette: ‘Waarom kan ik als mbo-verpleegkundige geen gespecialiseerde opleiding meer doen?’

Verpleegkundige in de wijk Suzette Heins (48) heeft sinds 2020 haar mbo-diploma. Nu ze verder wil leren, stoot zij haar neus. Hbo-v is vereist voor alle specialisaties die ze wil volgen. 'Waarom is dat toch?'
Bloem in de knop
Suzette: 'Het is frustrerend dat je met een mbo-v diploma niet kunt doorgroeien.' Foto Unsplash | Joshua Cotten

Wat ik mij afvraag is waarom de eisen voor doorleren als verpleegkundige steeds strenger worden. En dat terwijl het tekort aan gekwalificeerd personeel in de zorg immens groot is en je iedereen voor de zorg wil behouden. Nu gaan er meer mensen de zorg uit in plaats van erin.

Ik heb mijn mbo-verpleegkunde behaald met het idee dat ik daarna de opleiding casemanager dementie kon volgen. Dit bleek niet te kunnen omdat daarvoor een hbo-v diploma vereist was.

Jammer, maar vanuit mijn organisatie kreeg ik de uitnodiging om deel te nemen aan de opleiding parkinsonverpleegkundige. Stootte ik opnieuw mijn neus, want sinds 2021 is de toelatingseis voor deze opleiding zonder dat het lesprogramma veranderde, opgeschaald naar hbo-v.

Mijn collega met wie ik zou gaan samenwerken als parkinsonverpleegkundige was hier verbolgen over, en ik ook natuurlijk. Maar ja, ik wilde graag doorleren, dus ik keek verder.

En vroeg aan mijn manager om de opleiding aandachtsvelder dementie van de opleiding Breederode Rotterdam te mogen volgen. Deze is in 2019 speciaal ontwikkeld voor mensen met praktijkkennis, zoals mbo-v’ers. Maar deze opleiding wordt door het Netwerk Dementie Arnhem e.o. niet erkend, en dit netwerk is in mijn regio nodig om met mensen met dementie te werken.

Ik moest dus definitief afscheid nemen van het idee dat ik kan doorgroeien naar een gespecialiseerde functie in de verpleegkunde. Ik was hierdoor erg teleurgesteld, boos en gefrustreerd.

Waarom doet onze sector – NU’91, V&VN en Actiz – hier niets aan? Geef ook de mbo-verpleegkundige de kans om zich verder te ontwikkelen richting een specialisatie. En laat de oren niet hangen naar het zorgkantoor, de zorgverzekeraars, en het CIZ.

Ik kan me dus als mbo-verpleegkundige niet specialiseren, maar ik moet me wel continu verantwoorden. Wie in dit prachtige vak zit, moet laten zien dat de kwaliteit van de verpleegtechnische handelingen in orde is. Op mijn werk moeten we in het Kwaliteitsregister bijhouden welke bij- en nascholing we doen. En om de zoveel tijd volgen we verplichte herscholingen.

De sector zorg en welzijn moet haar personeel vertrouwen geven. Maar in de wijkverpleging is het registratiesysteem juist gebaseerd op wantrouwen.

Het kan ook anders. Via het Kwaliteitsregister en de herscholingen op het werk is aan te tonen dat wij actuele kennis en kunde in huis hebben om kwalitatief goede zorg te bieden. Deze referenties zijn prima te koppelen aan doorgroeimogelijkheden van elke zorgmedewerker – dus ook van de mbo-verpleegkundige.

Dit moet toch genoeg zijn om enthousiaste zorgmedewerkers door te laten stromen naar een hoger niveau? Ook kan het nieuwe mensen aantrekken zonder dat gezeur over kwalificaties. En we hebben iedereen in de zorg nodig.

Waarom zou ik mij blijven herscholen als ik toch geen scharrelruimte krijg en continu onder een vergrootglas word gelegd? Vertrouw de zorgmedewerkers in kennis en kunde, zoals onze zorgvragers dit al heel lang doen.

Suzette Heins.

Suzette Heins, verpleegkundige in de wijk. Sinds 2006 werkt ze met veel enthousiasme in de ouderenzorg. Eerst intramuraal, sinds 2010 extramuraal.

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Beste Suzette,
  bedankt voor het delen van jouw verhaal. Het is heel herkenbaar wat je schrijft. Nu ben ik ook nog eens zzper verzorgende IGer. Helaas hebben ze nog geen big registratie voor verzorgende IGers, zijn ze nog steeds mee bezig.. Dan zou het specialiseren voor de VIGers ook makkelijker zijn. Ik vind het erg treurig dat er nog teveel een onderscheid gemaakt wordt tussen hbo en mbo. Ik zeg maar altijd: bevoegdheid zegt niets over iemands bekwaamheid. Als VIGer sta ik ook wel eens een HBO-V verpleegkundige te verbeteren, kan gebeuren denk ik dan maar. Een mbo verpleegkundige kan ook heel veel en in deze tijd moeten ze de verpleegkundigen en ook de verzorgende IGers koesteren. Hopelijk gaat het alsnog lukken voor jou om je te specialiseren. Geef niet op.

 3. Beste Suzette,
  Dank voor jouw bericht. Jouw motivatie om een opleiding te gaan doen, spat er vanaf. Evenals het stoten op obstakels. Bij Avans+, waar ik als opleidingsmanager werkzaam ben, bieden we doorlopende leerlijnen aan. Op de site kun je al lezen dat we een combi aanbieden van bachelor en een VVO/CZO. We denken graag met je mee in mogelijkheden om een passende leerroute met jou samen te stellen. Nieuwsgierig? Kijk op de site van Avans+ of nog handiger, neem contact op met ons.
  Carole van de Logt, cvandelogt@avansplus.nl

 4. Beste Suzette,
  Je oproep is uit het hart gegrepen! En helaas ook herkenbaar voor meer zorgprofessionals. ActiZ wil als branchevereniging het werken en doorleren in de sector graag makkelijker maken. Het mes snijdt dan aan twee kanten: voor zorgprofessionals blijft het uitdagend om je verder te kunnen ontwikkelen en te kunnen groeien. Daarnaast benutten we dan veel beter het volle potentieel van de zorgprofessionals op de krappe arbeidsmarkt. We zouden graag met je in gesprek gaan over de knelpunten die je noemt. We komen graag met je in contact via de redactie van Nursing.
  hartelijke groet, Olfert Koning, persvoorlichter ActiZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.