Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gastblog Thijs: ‘Verpleegkundige verdient juist het hoogste salaris’

Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Als het aan hem ligt gaan verpleegkundigen flink meer geld verdienen. ‘De meest essentiële banen moeten we het meest ontzorgen, en het beste waarderen.’
Verpleegkundigen verdienen meer salaris
In Nederland ontvangt een verpleegkundige met twintig jaar ervaring minder salaris dan een net startende social media marketeer. Foto: AdobeStock

Zoals bekend is er een schreeuwend tekort aan personeel in Nederland. Er staan 400.000 vacatures open en overal in het land loopt van alles vast – bijvoorbeeld in de zorg, zoals je als verpleegkundige ongetwijfeld weet – maar ook in het onderwijs, de bouw, de horeca en de dienstverlening. De redenen: vergrijzing, verzelfstandiging, het ontstaan van nieuwe banen (hallo, crypto-influencers!), en het overstappen naar banen met meer zekerheid tijdens de coronacrisis.

Het personeelstekort is een onderwerp waar de knapste koppen van het land zich nu over buigen. Bijvoorbeeld de SER, die vorige week een rapport publiceerde. Hun belangrijkste conclusie: mensen moeten gewoon maar méér uren gaan werken. Ik twijfel over deze oplossing.

Als stress-expert zie ik juist veel mensen die gebukt gaan onder werkdruk. Als ik om me heen kijk, krijg ik niet de indruk dat mensen uren per week over hebben waarin ze nu maar wat lanterfanten. Sterker nog: iedereen die ik ken is takkesdruk, en houdt het hoofd maar nét boven water in de maalstroom van werk, het draaien van de BV Gezin en andere verplichtingen. In het belang van de economie mogen dan méér uren gewenst zijn, in het belang van de gezondheid zou ik juist pleiten voor ietsje minder.

Om het arbeidsprobleem aan te pakken is er volgens mij iets anders nodig. Het personeelstekort is namelijk ook een waarderingstekort. De grootste tekorten spelen bij beroepen die weinig worden gewaardeerd, veel regeldruk kennen, idiote werktijden hebben, en bovendien slecht worden betaald. Hallo verpleegkundige, voel je je al aangesproken? Zolang in Nederland een verpleegkundige met twintig jaar ervaring minder salaris ontvangt dan een net startende ‘social media marketeer’, moeten we niet gek opkijken dat mensen massaal zware arbeid verruilen voor computerwerk.

Er is dus een brede herwaardering nodig van werk. Mijn voorstel: de meest essentiële banen het meest ontzorgen, en het beste waarderen. Je zou bijvoorbeeld kunnen werken met een systeem met categorieën.

Categorie A: de mensen zonder wie er gelijk levensgevaar ontstaat – denk artsen, verpleegkundigen en politie. Hier denk ik aan twee keer modaal.

Dan groep B, zonder wie er grote problemen ontstaan op de middellange termijn: docenten, conducteurs, afvalverwerkers, bagagesjouwers.

Categorie C zijn de mensen die ons leven aanwijsbaar makkelijker of leuker maken: horeca, therapeuten, kappers, entertainers.

Tot slot categorie D (hier denk ik minimumloon): de mensen die – laten we eerlijk zijn – niemand echt zou missen als ze er niet waren. Talkshowgasten, managementconsultants, sneaker-designers, flitshandelaren, en ja: ook columnisten.

Het is maar een ideetje, he? Ik laat het uitwerken graag aan de mensen die écht wat kunnen. Ik ben benieuwd hoe jullie verpleegkundigen hier over denken. En hoor wel op welke rekening ik mijn te veel betaalde salaris mag terugstorten.

Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020). Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft in het AD elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk

3 REACTIES

 1. Thijs,
  Jij bent vast een hele slimme jongen.
  Ik heb de waarden van jouw (wel/niet doen) beslissingsmodel even doorgenomen, maar nummer 2 kun je wat dit artikel (en mij) betreft wel schrappen. En nummer 4 bezorgt jou vast een dikke nummer 3 op, omdat het op geen enkele wijze nummer 1 van jou vraagt. In ieder geval levert elke reactie op dit artikel jou weer reclame op. Ik help je een beetje: https://www.ad.nl/werk/van-overal-ja-op-zeggen-word-je-populair-maar-van-regelmatig-nee-zeggen-krijg-je-respect~a62d936d/ (laat ik me toch weer uit de tent lokken).
  Toegegeven, jij zit vast en zeker een stuk relaxter in het (werkend) leven dan ik; kan ik nog een voorbeeld aan nemen.

 2. Lees alle reacties
 3. Geweldig Thijs en zo moet het zijn! Eindelijk iemand die van bovenaf inzoomt op de waanzin die er sinds mensenheugenis heerst. Verdeel en heers omdat zij grotere monden hebben en ellenbogen om mee te werken. Nooit begrepen bijvoorbeeld waarom binnen zorgorganisaties managers, bestuurders, coaches en noem maar op beter betaald worden dan zorgprofessionals die aan het bed staan en de uiteindelijke beslissingen moeten nemen. Waarom dragen zij meer verantwoording volgens eigen zeggen? Waarom bepalen zij de koers en wordt er slecht geluisterd naar zorgprofessionals die van dichtbij zien en ervaren hoe zorg beter kan worden georganiseerd?
  Tijd om op te staan op te staan collega’s!

 4. Helemaal mee eens!
  Ik verbaas me al jaren over het feit dat een HBO-Verpleegkundige veel minder verdient
  dan een ander HBO opgeleide, zoals ergotherapeut,fysiotherapeut,bedrijfskunde of rechten
  op HBO nivo. Dit resulteert dus in een andere keuze dan de zorg.
  Onderwijsbonden en politiebonden bereiken veel meer dan de organisaties in de zorg wat betreft
  salarisverhoging.
  Als de zorg blijft zeggen: wij kunnen niet staken, dan zal er niets veranderen en nog meer mensen
  uitstromen!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.