Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Gastblog: ‘Tot hier en niet verder!’

Ik maak me zorgen. Zorgen om de zorg! En ik weet wel dat dat niets helpt. Ik zou me moeten focussen op de oplossing in plaats van op het probleem. Maar dat lukt me even niet.
Hanneke Kruithof (42) is wijkverpleegkundige in Veenendaal
Hanneke Kruithof (42) is wijkverpleegkundige in Veenendaal

Ik las vorige week op Nu.nl dat ‘Zorgprofessionals afhaken door regels.’ Ze noemen huisartsen, specialisten, apothekers, fysiotherapeuten en tandartsen. Er wordt verondersteld dat dat in andere zorgberoepen niet anders zal zijn. En inderdaad, ook in mijn beroepsgroep leeft onderhuids veel frustratie. Er is een enorm tekort aan verpleegkundigen in de thuiszorg. Maar ondertussen wordt wel besloten dat steeds meer handelingen moeten worden uitgevoerd door steeds hoger opgeleide professionals. Verpleegkundigen die er dus onvoldoende zijn.
Mensen blijven langer thuis wonen, met allerhande beperkingen. Mensen komen sneller vanuit de ziekenhuizen naar huis, met complexere zorg. Zorg die moet worden uitgevoerd door verpleegkundigen, die er – je raadt het al – onvoldoende zijn. Tel hierbij de toegenomen registratielast – een verpleegkundige brengt tegenwoordig meer tijd door achter haar computer dan aan het bed van haar cliënten! – en je kunt je voorstellen dat het knelt. Voor de mensen die zorg nodig hebben, maar net zo goed voor alle professionals die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van die zorg. Stuk voor stuk zijn we, lager én hoger opgeleid, bezielde mensen die met hart en ziel voor de zorg gekozen hebben. En die alles doen om hun cliënten en patiënten de best mogelijke zorg te verlenen. Letterlijk alles, want wij mensen met een zorghart zorgen helaas vaak niet zo goed voor onszelf. Wij hebben een grotere kans op burn-out las ik laatst

Blijkbaar geven we niet op tijd onze grenzen aan. We zeggen niet op tijd stop! Maar wordt het niet hoog tijd dat we dat wél gaan doen?? Wat nou als die broodnodige professionals omvallen en zelf hulp nodig hebben? Wat nou als ze, om te voorkomen dat ze ziek worden, uit de zorg stappen en kiezen voor werk in een andere sector? Dan hebben we pas echt een groot probleem! We zijn aan het balanceren op een heel gevaarlijk randje. Is het werkelijk nodig dat we eerst met z’n allen in het ravijn storten om pas dan tot werkbare oplossingen te komen?
Ik zeg: ‘Stop! Tot hier en niet verder!’ Laten we alsjeblieft stoppen met concurreren tussen zorgorganisaties. Laten we stoppen met het bedenken van regeltjes die het steeds moeilijker maken om de zorg te leveren die onze ouderen en chronisch zieken zo nodig hebben. Stop met het ontslaan van lager opgeleiden met een zorghart. We kunnen hen niet missen! Laten we de handen ineenslaan. Laten we oplossingen bedenken die ook op de langere termijn werkbaar en vol te houden zijn. Gezonde oplossingen voor alle Nederlanders, zowel voor diegenen die zorg nodig hebben als voor de zorgverleners. Om gezond te blijven hebben we lucht nodig, in letterlijke en spreekwoordelijke zin. Geef ons alsjeblieft wat lucht!

Hanneke Kruithof (42) is wijkverpleegkundige in een thuiszorgteam in het centrum van Veenendaal, zowel in de toewijsbare zorg (S2) als in de niet-toewijsbare zorg (S1). Ze heeft een passie voor schrijven, maar vooral een passie voor mensen. Wil jij ook eens een gastblog schrijven? Stuur je stuk naar nursing@reedbusiness.nl o.v.v. ‘gastblog’ en wie weet selecteert de redactie ‘m voor publicatie.

8 REACTIES

 1. Hanneke ,geweldig  ja ons mooie vak wordt ten grabbel gegooid  voor het grote geld . zelfs al loopt het alles vast  en  daar waar geen smeer olie  nog kan komen dan worden ze in Den Haag nog niet wakker .  na meer dan 40 jaar in de zorg  zie ik clienten vereenzamen wij komen niet meer , omdat ze zelf die kousen maar aan moeten doen met hun duur gekochte hulpmiddelen die niet werken . of zelf hun ogen moeten zalven en druppelen ook met hulpmiddelen een ‘eierdop op mijn oog ‘ zo een client het verwoorden.  de dictatuur van de verzekeraars maakt veel kapot ,ik weet niet hoelang ik deze baan nog volhoud!

 2. Lees alle reacties
 3. het is duidelijk dat hier de professie (beroepsvereniging) niet stuurt.
  Alles volgt de neoliberale politiek en geprivatiseerde markt met fixerende bureaucratie.(opleidingsniveau, budget,veronderstelde kwaliteit,bezuinigingen en bekostigingen, machtstrijd,geld en prestige.
  Daarbinnen wordt de beroepsgroep heen en weer gekaatst op het biljart..
  Het duzienddingendoekje in de gzondheidszorg..er kan altijd nog wel wat meer bij..
  Een repressieve tolerantiegroep..accepteren en verdedigen zlefs wat in hun nadeel is of tegen hun beste weten (BRM bijv.)..afwachtend en hopend dat je je baan niet verliest..
  De anderen(overheid,stichting,organisatoe, verzerzekeringen,besturen etc stellen de eisen..wat eist de beroepsgroep?
  Hoe solidair zijn de ‘velden’/sectoren?
  Hoe stevig is ene zlefbenoemde beroepsverniging? of maken de  m.n. chtistelijke vakbonden de dissonanties uit(kijk maar naarde ‘beroepscode’..alles in het belangg van de client, behalve als deze dood will…,bijv. dan wordt de christelijkheid in ons wakker, of zo)
  Wat zijn eigenlijk de belangen van verpleegkundige, of blijven ze behoren tot het syndicaat van de liefdadigheid?
  De verandereiongen stromen als rivierwater over de beroepsgroep heen en die blijft gewoon tam zitten..als ik het goed begrijp..

 4. Bovenstaande gaf mij een reden om mijn werk als wijkverpleegkundige neer te leggen. Ik geloof er nog wel steeds in dat de kwaliteit van zorg wordt vergroot op termijn. Alleen zat ik vooral achter de computer de laatste maanden en dat is niet waarom ik vanaf mijn vierde jaar verpleegkundige wilde worden. Ik hoop oprecht dat al mijn collega’s die in de thuiszorg werken het plezier blijven houden of spoedig weer terug mogen vinden. Er valt zoveel goeds te doen bij de cliënt thuis!

 5. Hey hanneke, ook bij ons… hetzelfde verhaal… gestuurd door de giga verzekeringsreuzen die zorgrn dat elke competentie en kunde zorgvuldig wordt afgeroomd door enorme verantwoordin/regrldruk… meer voor minder…. waar blijft de zorgvrager?? Die toch echt ook iemands partner, moeder, vader, zoon, dochter is??? Het antwoord zou volgens de meneer achter de knoppen zijn… mantelzorg??? Het is best sneu, verdrietig, of om je rot te schamen dat dit stelsel zo wordt toegestaan door alle verpleegkundigen maar ook door alle ( toekomstige) zorgvragers.. ik zef… terug naar het groene kruis en stop net de marktwerking!!! NU!!

 6. Wauw, wat een herkenbaar verhaal Hanneke. Ook ik begin het steeds meer te merken bij ons in de thuizorg. Ik ben sinds een jaar verpleegkundige, niveau 4 geschoold maar ook de vraag naar niveau 5 is bij ons steeds meer merkbaar. Ben benieuwd wat er allemaal nog gaat veranderen en hoelang ik als verpleegkundige niveau 4 nog werkzaam kan zijn waar ik wil. Een niveau 5 opleiding zit er bij mij niet in. Dit tot 2x toe geprobeerd maar heleaas allebei de keren noodgedwongen moeten stoppen. Als ik niet niveau 5 geschoold kan worden, wat wordt dan mijn toekomst?? Een vraag waar ik niet alleen tegenaan loop, maar vele met mij. Tijd voor een grote, merkbare actie lijkt mij!

 7. Mooi geschreven Hanneke en herkenbaar voor velen verwacht ik. Heftig, er moet iets veranderen, we zijn te ver doorgeslagen, gestuurd vanuit financiën. Op zich begrijpelijk maar de grenzen zijn wel overschreden. Er zullen meer geluiden moeten komen zoals jij die verwoord. Dank. En sterkte in je huidige functie.

 8. <em>ik ken het,  Hanneke.
  </em>Ik wil zoveel meer doen,  ben werkzaam in de thuiszorg, maar ze kunnen me niks aanbieden en hoogstwaarschijnlijk mag ik er dit jaar uit. Er Is zelfs gezegd dat ze niks met een niveau 4 kunnen.  Voorkeur gaat uit naar niv 3 en 5. Ik heb niveau 4 verpleegkundige 5 jaar geleden behaald. Heel bewust gekozen toen. Maar nu,  ik zou bijna wensen dat ik een andere sector had uitgekozen. Waardeloos.
  Ik ben bang dat het helemaal in de soep gaat lopen,  nog erger dan nu al is.
  We zouden met zijn allen in opstand moeten komen,  maar dan ook iedereen in de zorg. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.