Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Gastblog: ‘Wij staan positief tegenover de regieverpleegkundige’

De kritiek op social media domineert sinds minister Bruins voorstelde de regieverpleegkundige aan het BIG-register toe te voegen. Want is een nieuwe functie voor hbo- verpleegkundigen nou echt nodig?  Hbo-v’ers  (2011 afgestudeerd) Inge Schouten en Elise van Belle vinden van wel, en breken een lans voor samenwerking tussen alle niveaus.
sfeerafbeelding regieverpleegkundige
Foto: Arno Massee.

Als beginnend verpleegkundige voelden wij ons regelmatig onzeker. Iedere dag was spannend  door onze verantwoordelijkheid voor onze patiënten. Op lastige momenten konden we rekenen op collega’s met een schat aan ervaring. Zij leerden ons de fijne kneepjes van het vak. Bijvoorbeeld dat je op je niet-pluis gevoel moet durven varen.

Wij hadden niet de illusie dat wij na een half jaar de regie zouden voeren over onze afdeling. Maar we zagen wel dat je snel meedraait in het ritme en de hectiek van alledag. We zagen ook dat alle verpleegkundigen, MBO, in-service en HBO, ongeacht hun opleiding  op dezelfde manier en met dezelfde verantwoordelijkheden werkten.

De niet-aangesproken hbo-competenties en vaardigheden, zoals analyseren van knelpunten in organisatie van zorg, of het gedetailleerd uitwerken van een verpleegplan dat past bij de wensen en mogelijkheden van de patiënt en familie, gecombineerd met het toepassen van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, raakten snel uit beeld.

Voor ons voelt het als logisch dat er differentiatie komt tussen verpleegkundigen. Wij maken beiden weloverwogen de keus om aan bed blijven te staan. We zijn ook niet uit op meer prestige. Maar we hebben ons wel verder ontwikkeld. De een als voorzitter van de Adviesraad Verpleegkundigen & Paramedici (Inge) en de ander als verpleegkundig wetenschapper (Elise).

Wij hebben de zorg in rap tempo zien veranderen. Onze patiënten zijn ouder, zieker, en complexer en de zorg verplaatst zich steeds meer van ziekenhuis naar thuis. Constante uitdagingen zoals verpleegkundige tekorten, werkdruk, multimorbiditeit, psychosociale problematiek en snel voortschrijdende technologieën vragen om steeds meer kennis.

De patiënt heeft, naast de huidige goede zorg, ook een verpleegkundige nodig die zich constant blijft afvragen of er nieuwe inzichten zijn waarmee de zorg nog béter kan. Die het politieke en financiële landschap kent, die collega’s ondersteunt met klinisch redeneren bij complexe casus, en die de zorg en verpleging aanpast op de individuele patiënt, op zijn of haar eigen regie.

Dat is waar de regieverpleegkundige om de hoek komt kijken. Zitten hier taken bij die alle verpleegkundigen zouden kunnen? Zeker. Voeren we deze taken nu al regelmatig op eigen initiatief uit, wordt dat van ons verwacht, worden wij gecoacht in deze taken? Helaas te vaak niet.

De nieuwste lichting hbo-v’ers is hier wel voor opgeleid. We moeten af van het idee dat we, als we maar genoeg ervaring hebben, ooit uitgeleerd zouden zijn. Ook na 7, 25 of 40 jaar. We hebben een beroep dat continu verandert. Wat is er dan op tegen om, als je regieverpleegkundige wilt worden, de bij dat beroep behorende competenties bij moet leren of moet opfrissen?

Dat is juist wat ons vak zo mooi maakt. Het elke dag weer opnieuw leren en verwonderen. En zie je deze functie niet zitten of wil je niet bijscholen, dan blijf je verpleegkundige. Al naar gelang wat bij je past. De best mogelijke zorg, daar zetten alle verpleegkundigen samen zich toch voor in? Het is jammer dat in de discussie dat aspect – hoe werken we allemaal beter samen voor goede patiëntenzorg – onderbelicht blijft.

Wij breken een lans voor gezamenlijkheid. Laten wij verpleegkundigen elkaar niet neerbuigend wegzetten als ‘jonkies van het hbo die niks kunnen’ of juist als ‘ouderwets’. Laten we samenwerken met al onze collega’s, ongeacht opleidingsniveau of achtergrond. In het belang van betere patiëntenzorg, het duidelijker neerzetten van taken en verantwoordelijkheden, en het recht doen aan opleidingen. En laten we vooral samen optrekken naar Den Haag om de stem van verpleegkundigen in te brengen bij de uitwerking van de overgangsregeling.

De toekomst van ons vak is niks om bang voor te zijn. Er gaat heel veel veranderen, en we zullen allemaal heel veel moeten leren. Wij maken dan ook graag een toets, of wat er nodig blijkt te zijn om onze vaardigheden en kennis bij te schaven. Zoals Florence Nightingale 150 jaar geleden al zei: ‘I never consider myself as a finished nurse, I want to learn my whole life’.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over de nieuwe wet BIG II en de regieverpleegkundige, kijk dan geregeld bij het thema functiedifferentiatie >>>

 

 

 

 

 

13 REACTIES

 1. Verpleegkunde is geen wetenschap dus ….. het is een beroep met kennis van ziektes, anatomie en zorg. Dat is echt geen wetenschap. Het is Hands On werken en je kennis toepassen. En Eerste Hulp is acuut ingrijpen en ook dat is kennis en ervaring. Geen wetenschap. Hoeveel geld wordt weggegooid aan hoge salarissen van Hoogleraren in de Verpleging? Betaal de mensen die het echte werk doen beter.

 2. Lees alle reacties
 3. Begrijp mij niet verkeerd. Ben helemaal voor functiedifferentiatie. Maar niet op deze manier.
  Een mooi verhaal maar nog steeds blijft mijn gevoel hetzelfde. Ik heb hbo-v duaal voor 2012 afgerond en dialyse specialisatie. En ik zie werkelijk niet in waarom ik wederom het niveau wat ik al twee keer heb aangetoond moet bewijzen. Ja opleidingen veranderen en werk veranderd. Maar daar ga je in mee door werk en scholing. Het geen wij altijd blijven doen.
  Heb voelt alsof mijn diploma wordt gedegradeerd en dat gebeurd echt werkelijk waar nergens anders. Dus succes met het in de praktijk brengen hiervan want dat gaat niet haalbaar zijn en zal veel waardevolle krachten met dat zetje geven om de zorg uit te gaan

 4. Een mooi blog met een goede en duidelijke inhoud. ik kom alleen tot een andere conclusie dan de schrijfsters: geen meerdere beroepen verpleegkundigen in het BIG!

  Inhoudelijk sta ik helemaal achter jullie verhaal. Ik zou namelijk hetzelfde verhaal over de huidige BIG kunnen schrijven. Jullie hebben het terecht in jullie stuk over functies. Differentiatie in functies is inderdaad een welkome verbetering en doet zowel recht aan de veranderende zorgvraag als aan de expertise, ervaring en opleiding van de individuele verpleegkundigen. Maar BIG-II regelt een nieuw beroep met grotendeels dezelfde naam als het andere beroep (regieverpleegkundige en verpleegkundige). De (hbo-opgeleide) verpleegkundige kan kiezen of deze zich zal registreren als verpleegkundige of als regieverpleegkundige, maar mag niet beide. In de praktijk zullen ze voor een deel dezelfde taken uitvoeren, maar ook verschillende. Het lijken wel artsen: een internist doet ook wat anders dan een chirurg, maar voor een deel doen ze ook hetzelfde. Arts is echter het enige BIG-beroep en alle artsen vallen daaronder. De beroepsgroep regelt de functiedifferentiatie met opleidingen en eisen. En zo hoort het ook. Het BIG-register is in 1993 ooit opgericht als kwaliteitsgarantie ten behoeve van patiënten; ik vraag me af of de patiënten waarvoor de wet bedoeld is hierop zitten te wachten. Mijn antwoord: nee, het wordt alleen maar meer verwarrend voor ze.
  Kortom: ik blij met BN2020 en de daaruit voortvloeiende functiedifferentiatie, de overgangsregeling die door de commissie Meurs wordt voorgesteld, kan bediscussieerd worden (deze komt bij mij enigszins willekeurig en niet helemaal correct over), maar een nieuw beroep is onnodig, verwarrend en ook begrijpelijk kwetsend voor degenen die als verpleegkundigen verder moeten. Kwetsend, want een groot deel van de verpleegkundigen die nu hoogcomplexe zorg verrichten, zullen moeten uitwijken naar andere werkplekken, simpelweg omdat hun uren niet meer als werkervaringsuren meetellen voor hun huidige beroep verpleegkundige voor de BIG-herregistratie; die behoren immers tot een ander beroep, regieverpleegkundige. Of ze moeten een (verkorte) opleiding volgen, terwijl ze tot aan de invoering van BIG-II juist helemaal waren bijgeschoold om die hoogcomplexe zorg te verrichten. Beroep verpleegkundige, functie regievoerende verpleegkundige. Zo zou het moeten zijn. En mét een nette wijze van invoering waarin de nieuwe functie wordt ingevoerd en de oude functies langzaam gefaseerd worden uitgevoerd, bv via natuurlijke (pensioen) uittreding.

 5. Al lang volg ik deze discussies, zelf opgeleid insevice-opleiding in een Academisch ziekenhuis.
  Ik mocht daar alleen de opleiding doen als ik mijn HAVO diploma had…heel erg hard voor gewerkt en inderdaad daarna blijven bijscholen en noem maar op.
  Maar daar gaat het mij niet eens meer om.
  Zo langzamerhand wordt in deze hele discussie vergeten waar de ZORG echt om draait en dat is goede en respectvolle zorg aan onze medemens,dat is ook het enige wat de patiënt, cliënt hoe je een zorgvrager ook noemen wil, om vraagt!
  En dat is wat ik in de zorg steeds minder zie worden.Het draait steeds meer om allerlei andere zaken en eigen belangen lijkt wel.Laten we daar mee ophouden en aan het WERK gaan en doen waar we ooit voor gekozen hebben en blij van werden.

  • Helemaal mee eens, het lijkt wel een chaos in de zorg, gecreëerd door de politiek.
   Waanzin en we moeten gewoon terug naar zorg aan het bed en niet met regie en met salaris verschillen omdat een papiertje hoger is (?) dan de ander. Vroeger zeiden we altijd
   “laat je handen wapperen en stop met wauwelen”.

 6. De wet Big2 vloeit logisch voort aan het al 40 jaar geleden gemaakte onderscheid tussen Mbo en Hbo. In dat licht bezien is deze wet rijkelijk laat. Ben je nu Mbo-opgeleid,eis dan in je jaargesprek dat je alsnog Hbo-v wilt doen, op kosten van de zaak natuurlijk en in de baas zijn tijd. Kan makkelijk,want de werkgever krijgt er een prima subsidie voor. Heb je daar geen zin in, kijk dan eens buiten de gezondheidszorg.

 7. Alie, precies wat je zegt.
  We hebben al een groot tekort aan handen aan het bed, hoe voegt dit wat toe?

  Ik ben overigens helemaal niet tegen functie differentiatie. Maar dat moet niet wettelijk opgelegd worden inclusief geldverslindende wet/toetsen/opleidingen.

  Laat elke VAR samen met zijn werkgever zelf bedenken hoe ze functie differentiatie op de werkvloer vorm wilenl geven, leer van elkaar, kijk door ziekenhuismuren heen, en natuurlijk kunnen daarbij de HBO2020verpleegkundige daar gerust het voortouw bij nemen of juist de oud-gedienden die zich daartoe geroepen voelen maar een 2e big-register waarbij de minister bepaald of ik mag solliciteren op een functie die nog bedacht moet worden…………………………..ik zie vooral weer heel veel geld wat over de balk gesmeten wordt.

  En de patiënt heeft er geen zak aan.

 8. Lieve nieuwe hbo- verpleegkundigen hebben wij ooit gezegd dat we niet willen blijven leren? Het punt is nu juist DAT DOEN WE AL!!! Ik ben hbo afgestudeerd in 2006 met exact dezelfde competentie profielen als de huidige studenten! En ik ben blijven leren! En tijdens vervolg studies zijn wij meegegaan in het hele EBP gebeuren, ook het klinisch redeneren was elke keer onderdeel. Ik kan zo hele verslagen opsturen en dat zijn er inmiddels meer dan jullie op de hbo-v hebben gehad!! Dus waarom moet ik nu een toets doen en jullie niet?!
  Jullie slaan zo enorm de plank mis! De reacties die ik heb gelezen zijn vooral de verontwaardiging van het ontkennen van expertise door onder andere het buitensluiten van tig goede specialisatie opleidingen die nou toevallig net niet in het juiste jaartal zijn behaald.
  Het ontkennen van de expertise van hbo- verpleegkundigen van voor 2012.
  Het totaal ontbreken van vrijstellingen voor de toets als HBO verpleegkundige van voor 2012
  Het totaal niet meenemen van studies die in het buitenland zijn gevolgd.
  Het totaal niet noemen van hbo- verpleegkundigen mét specialisatie (alsof die nooit hebben doorgeleerd) enz. enz.

 9. Wat mooi om ook dit te lezen. Ook mooi dat Sabina van Tol aangeeft hoe zij is opgeleid wat feitelijk door veel collega’s wordt beschreven. In hoever is het terecht dat er dan sprake is van een nieuw beroep?

  Mijns inziens gaat het idd om een functie binnen het verpleegkundig domein en dus niet een nieuw beroep zoals nu gesuggereerd wordt.
  In de gehele discussie is er geen “ophef” over functie differentiatie maar vooral hoe men dit “nieuwe beroep” wettelijk probeert af te dwingen middels invoering van BIG II medio 2020! Dit omdat in al die jaren het niet gelukt is om dit op de werkvloer in te voeren ( zie reactie van bruins op vragen in de kamer 5-7-2019). Wat zou daar de reden van zijn…? En is BIG II daar het juiste instrument voor?

  Doe dus niet alleen recht aan “HBO -V 2020” opgeleide verpleegkundigen maar aan alle (gespecialiseerde) “old- skooll” verpleegkundigen en zog. “oud” opgeleide HBO-V collega’s met geaccrediteerde (notabene ook namens de V&VN o.a. via het kwaliteitsregister!) bijscholingen die zij hebben gevolgd/ volgen (omdat het besef er wel degelijk is dat je in dit vak moet blijven leren en je moet blijven verwonderen om tot goede zorg te komen) i.c.m de werkervaring (wat nu kennelijk van ondergeschikt belang lijkt te zijn (?))!

  En ja laten we dit vooral met elkaar bespreken vanuit de werkvloer zonder dit op te leggen vanuit wijze commissies en wetgeving.

 10. “We moeten af van het idee dat we, als we maar genoeg ervaring hebben, ooit uitgeleerd zouden zijn. Ook na 7, 25 of 40 jaar.” Hoe durf je het te zeggen!! Alsof de inservice-, mbo- en eerdere HBO-verpleegkundigen na diplomering niets meer gedaan zouden hebben aan scholing!! Ongelooflijk zo’n uitspraak! En ja, jullie halen van alles door elkaar. Zoals Irma al zegt: “Als verpleegkundige geldt dat je een leven lang moet leren.” En dat er sturing nodig is, dat is altijd al zo geweest, senior, teamleider, afdelingshoofd, waarom nu dan een regieverpleegkundige? Dat beroep bestaat dus al! Daar hoeft geen nieuwe wet voor gemaakt te worden! En als pas afgestudeerde HBO-er ben je gewoon basis-verpleegkundige. Juist de gespecialiseerde verpleegkundigen krijgen alles mee wat betreft het schrijven van protocollen, organisatie van zorg en @Sabine: ook zij kunnen heel snel knelpunten analyseren en oplossen! @Sabine: je zegt dat je veel minder competent bent in de uitvoerende zorg, logisch, want per deelgebied hebben jullie daar veel minder uren les in gehad dan bijvoorbeeld een A-verpleegkundige. Maar als iedereen die HBO doet en heeft gedaan na 2012 zich automatisch mag laten registeren als regie-verpleegkundige, wat hebben we daar dan aan in de zorg? En als deze verpleegkundigen dan daarmee ook een functieschaal hoger komen, blijven ze dan ook in dezelfde schaal zitten als ze een vervolgspecialisatie doen zoals bv gespecialiseerd kinderverpleegkundige? Dat kan eigenlijk niet, want een opleiding wordt beloond met een schaal hoger. Dus dat houdt in dat je dan in een hogere schaal komt als iemand met dezelfde vervolgspecialisatie. Dat kan natuurlijk niet!! Hoeveel geld gaat dat kosten allemaal?

 11. Hier sluit ik mij geheel bij aan! Na net 4 jaar hbo-v afgerond te hebben herken ik mij voor een heel groot deel in de omschrijving van de functie regie verpleegkundige. Het schrijven van protocollen, doen van onderzoek en management gerelateerde zaken daar ben ik voor opgeleid. Ik kan knelpunten in zorg snel analyseren en oplossen ik ben goed op de hoogte van wet en regelgeving en ken de grenzen van het speelveld binnen de zorgsector. Veel minder voel ik mij competent en vaardig als het gaat om uitvoerende zorgverlening daarin leer ik dagelijks nog heel veel van collega’s. Maar toch merk ik heel duidelijk dat ik hier niet primair voor ben opgeleid. Dit is echt max 25% van mijn opleiding geweest want ook tijdens stage periodes lag de focus op kwaliteitsplannen innovatie adviesnota’s en onderzoek en dat vind ik super leuk om te doen. Dus kom maar op met die functie van regie verpleegkundige! Dat is niet meer of minder dan iedere andere verpleegkundige dat is gewoon anders. En SAMEN maken we de zorg complementair. Ieder daar waar wij het beste tot ons recht komen en vanuit de zelfde visie met het zelfde doel voor ogen!

  • Inservice opgeleid en gespecialiseerd en nu 30 jaar werkzaam . 20 uur op de verlosksmers met veel onvoorspelbare zorg en 12 uur in met name onderwijszaken multidiscplinair .
   Continu heb ik geleerd en mij verwonderd . Want ook ik vind dat je, je leven lang moet blijven leren. Dat geld voor iedere vpk. Dat mag geen keuze zijn.
   Alles intresseert mij . Van EBP, protocollen, richtlijnen, coachen en begeleiden, VSC/ VAR, hoe is de Organisatie OLVG , maar ook de regio Amsterdam/ Noord-Holland, contacten in heel Nederland via beroepsvereniging VOG, aansturen van werkgroepen, geven van onderwijs etc. Ik bezit een map vol certificaten.
   Maar opgeleid ( het officiële papiertje is van) voor 2003. Dus….? GEEN TOEKOMST MEER IN DE ZORG.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.