Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gebruiksvriendelijkheid: een belangrijke maatstaf bij continentiezorg

continentiezorg

Recent zijn in het gezaghebbende blad van de ‘Wound, Ostomy and Continence Nurses SocietyTM’[1] de resultaten gepubliceerd over de nieuwe objectieve onderzoeksmethode naar gebruiksvriendelijkheid van incontinentieproducttypen. Daarbij werd aangetoond dat producttypen met een hoge score voor gebruiksvriendelijkheid tijdbesparing, lagere fysieke werklast en meer tevreden zorgverleners geven.

Optimale continentiezorg houdt rekening met de belangen van cliënten, maar zeker ook met die van de zorgverleners en de werksfeer binnen een instelling. Tot op heden waren er slechts twee objectieve criteria om producten voor continentiezorg met elkaar te vergelijken: de absorptiecapaciteit en de prijs per verband. Gebruiksvriendelijkheid voor zorgverleners, een minstens zo belangrijk aspect, wordt daarbij volledig buiten beschouwing gelaten.

Gebruiksvriendelijkheid objectief meten

 • TENA Comfort: los verband met netbroekjes
 • TENA Slip: eendelig verband met plakstrips
 • TENA Flex: eendelig verband met heupband
 • TENA Pants: verband en broekje in één

De producttypen zijn onderling vergeleken op:

 • Effectiviteit (de pasvorm van het product)
 • Hoe eenvoudig het aan te leggen is
 • Hoeveel tijd nodig is om het te wisselen
 • De mate waarin het voor de verzorgende fysiek belastend is

Het Zweedse RISE Research Institute of Sweden[2] heeft een onderzoeksmethodologie ontwikkeld waarbij ervaren zorgverleners vier verschillende absorberende incontinentieproducttypen hebben vergeleken:

Meest gebruiksvriendelijke producttypen

De resultaten van de onafhankelijke studie kunnen helpen bij het maken van de beste keuze in incontinentiematerialen om de makkelijkste productverschoning te realiseren. Uit het onderzoek blijkt dat TENA Flex en TENA Pants de beste productkeuze is, zowel voor de dag als de nacht als het gaat om:

 • Vermindering van de fysieke belasting van zorgverleners: er kunnen tot 9 weken rugbuigingen per jaar bespaard worden[3] Met minder ziekteverzuim en minder kosten voor tijdelijk personeel als gevolg.
 • Verlaging van de benodigde tijd om het product aan te leggen: er kunnen tot 8 weken tijd van zorgverleners bespaard worden. Waardoor er tijd voor meer gewaardeerde zorg beschikbaar komt.
 • Verhoging van tevredenheid van de zorgverlener: met meer gemak een product aanleggen maakt het werk prettiger en geeft een betere werkomgeving.

Conclusie

Door gebruiksvriendelijkheid van producttype óók als criterium in overweging te nemen bij de keuze van incontinentieproducten, leveren zorgverleners betere zorg in een prettigere werkomgeving. Voor elke instelling kan voortaan de beste mix aan producttypen bepaald worden.

Wilt u meer weten over gebruiksvriendelijkheid van incontinentieproducten? Lees hier meer

Referenties/bronnen:
[1] J Wound Ostomy Continence Nurs. 2018;45(5);456-464. Published by Lippincott Williams & Wilkins
[2] RISE Research Insitute of Sweden, volledig in handen van de Zweedse staat
[3] Referentiecasus: 50 bewoners, die 365 dagen per jaar 3 producten per dag gebruiken

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.