Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

Geen blote borsten, please

Ook het bovenste knoopje moet dicht, zelfs in de zomer

Een opmerkelijk bericht in de Volkskrant van de vorige week. Een zes pagina’s tellende dresscode voor Engelse verpleegkundigen verbiedt blote borsten en korte broeken.

In een van de Engelse dagbladen werd het nieuws wel heel erg ‘sappig’ gepresenteerd!
Kennelijk is er geklaagd door patiënten dat de staff nurses er te sexy bijliepen. Wie de Engelse uniformen voor verpleegkundigen een beetje kent, weet dat het zo goed als onmogelijk is om de vrouwelijke vormen er goed in te kunnen onderscheiden….

In Nederland is dat wel anders. Ik kan uit mijn leerlingentijd nog wel de uniformjurken herinneren met de drukknoopjes aan de voorkant. Als een wat onrustige patiënt een zuster beetpakte, dan waren die knoopjes zo los.

De jurken kwamen tot onder de knie, dus als er ergonomisch onverantwoord moest worden getild, dan werd de jurk een flink stuk opgehesen.  Iedereen had zo goed zicht op de bovenbenen, wat niet altijd een fraai gezicht was, moet ik zeggen.

De kwaliteit van de uniformen was ook al om te huilen, dus was het voor patiënten vaak geen enkel geheim welk kleur ondergoed de zuster droeg. Ook ik heb in het verleden van patiënten te horen gekregen dat mijn kleur boxershort anders was dan de dag ervoor…

Misschien wordt het ook eens tijd voor een dresscode voor patiënten en cliënten. Ik werd als leerling redelijk onrustig van vrouwen van mijn leeftijd die in niks verhullende T-shirts in het ziekenhuisbed lagen. Natuurlijk kijk je dan met twee beroepsmatige ogen, maar toch….

Al bloggend vraag ik mij af hoe mijn vrouwelijke collega’s daar over denken. Ben benieuwd!

17 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik hoorde van de week dat ze bij ons ook de uniform willen afschaffen.
  Nu werk ik alleen s’nachts, en ik denk er niet over om in mijn eigen kleding te gaan werken, of ze moeten met een goede kleding vergoeding komen, maar dat zit er denk ik niet in.
  Zolang ze geen kledinggeld geven, mag ik dus zelf weten hoe ik er bij loop, dus zien ze me alleen in uniform en anders betalen ze maar voor me kleding, tenslotte kostte het hun ook geld als ze uniformen moeten kopen.

 3. ook ik zou willen dat de uniformen weer terug kwamen.heb nog tot een maand terug in mijn uniformjasjes,welke ik zelf gekocht had,en die erg modern zijn qua kleur en model gewerkt.totdat een vervangend teamleidster opmerkte dat dit niet meer mocht.dus…jasjes aan de wilgen moeten hangen.echt jammer….want waar blijven ze nu met hygiene,herkenbaar voor bewoners/familie,representatief?
  het schijnt niet meer van deze tijd te zijn uniformen/jasjes,volgens de meerderen zeker niet meer als wij straks overgaan naar kleinschalig wonen.
  het blijft echter wel een probleem om toch maar steeds weer met toch redelijk nette kleding te gaan werken.
  denk hierbij maar aan het niet op hoge temperatuur kunnen wassen van je kleding.
  ik,en met mij op 1 a 2 collega’s na blijven erbij dat ze terug zouden moeten keren,al was het maar alleen tijdens de zorgmomenten.maar ja hoe je het ook went of keert het is toch een grote bezuinigings maatregel geweest,alleen mooi verpakt in de woorden huiselijke sfeer…..

 4. Ik ben helemaal voor een uniform.
  De cliënten/contactpersonen in een verpleeg/verzorgingshuis kunnen zien dat je bij het personeel hoort, bovendien vindt ik het hygiëner dan gewone kleding.
  Bij mijn werk wilde ze eerst ook overstappen op gewone kleding, gelukkig kwamen de bewoners in opstand, want je hebt het vaak over oudere mensen en die herkennen je beter als je een uniform draagt.
  Tegenwoordig heb je hele leuke uniformen, dus wat let je?

 5. van mij ook, de kleding die wij hebben is echt belachelijk, jasjes vaak hel wit en dan verkleurde broeken eronder.. en dan hebben de jasjes nog een opstaand kraagje wat lekker irriteert aan je nek..broeken die doorschijnen net als de jasjes, en dan nog dat gezeur over je onderbroek.. ik wil zelf bepalen welke kleur ik draag en niet elke dag wit aan moeten omdat men het anders ziet wat ik aan heb.

 6. Welke gek die het uitgevonden heeft dat de uniformen afgeschaft moest worden om dat het huislijker staat, weet niet goed dat hij/zij het aanzien (visitekaartje) heeft ontmanteld. met gekleurde jasjes was het veel beter geweest, je hebt voldoende zakken waar je spullen in kwijt kan en het sluit netje goed aan minder in kijk en het verbloemd menige vetrollen.dan nu met de kledingstijl die tegen elkaar opgaat.lekker strak en kort en daarbij de sieraden die er bij horen en lekker opgedofd en dat getollereerd wordt door de leiding. ziet er niet uit!!! dat is nu de zorg van tegenwoordig twee of drie dagen hetzelfde truitje en maar bacterien overbrengen. geef mij maar een jasje desnoods gekleurd en een broek, geen jogging broek wat je ook meer ziet……. ik ben er klaar mee.

 7. Waarom ook niet gelijk een dresscode voor het bezoek?
  Laat ik het bij mijzelf houden. Ik vind het heel lastig om geschikte werkkleding te kopen. Niet doorschijnend, met mouwtje, niet te diep decollete, niet te strak, niet te lang en niet te kort, goed wasbaar, ventileerend, niet te casual en niet te chique, passend bij mijn leeftijd en postuur…… De vraag is dan nog het betaalbaar is, of de kleur me staat en of ik het nog wel leuk vind.
  Nee dus. Ik heb de dresscode nu eenmaal niet onder controle en kan maar beter accepteren dat dat zo is.

 8. Sinds een aantal weken hebben wij in ons ziekenhuis nieuwe uniformen.
  Mooie getailleerde verlengde jasjes en makkelijk ruime broeken.
  Ik moet zeggen dat wij er met de uniformen keurig bijlopen. Alleen zijn er altijd weer mensen die een donker gekleurde slip/string aan hebben en dat vind ik zelf niet mooi staan.

 9. Ik vind ook dat je er goed verzorgd uit moet zien op de werkvloer. Geen aanstootgevende kleding! Ik vind het al geen gezicht als ik bij een collega duidelijk een string kan zien, ik vind het gewoon niet kunnen.En ik ben prive echt niet preuts hoor!

 10. Mijn hoofdzuster (1975) vroeg eens aan een collega of ze nieuw ondergoed had. “Hoezo?” vroeg collega. Antworod: je laat het zo zien…
  Ook in de thuiszorg weet je soms niet hoe collega’s Verpleging en verzorging er uitzien… Van mij de kleding-code er komen!
  f773j

 11. Beste Annamay,
  Helemaal eens met jouw reactie.Bij ons op het werk (trombosedienst, buitendienst) loopt iedereen in eigen kleding. En zeker nu in de zomer,weet je soms niet wat je ziet. Uniformen zijn bij ons verboden helaas!
  Hoop dat er ooit weer voor uniformen wordt gekozen.

 12. er moet zeker een soort dress code komen, nu loopt bijna iedereen met eigen kleding,soms is dat echt te gek voor woorden.
  de een ziet er keurig uit en de ander loopt met een vale broek met een topje.
  er kan toch ook gekozen worden voor een vrolijk uniform!! zodat iedereen er netjes uitziet,dat is toch ook een visitekaartje voor het huis nietwaar?

 13. Prima om het van deze kant te benaderen omdat ik denk dat het goed is om over je eigen handelen na te denken. Helemaal mooi als je er wat aan kunt doen. Blijft staan dat de patiënt opgenomen is vanwege zijn ziek zijn. Als man zijnde begrijp ik hoe een man kan kijken en denken maar daar kan ik me ook voor schamen. Wij (mannen) hoeven hier niets mee te doen en kunnen respect tonen voor degene die ons helpt. Als verpleegkundige word ook van jou verwacht dat je e.e.a. professioneel aanpakt. Ik zie de patiënt niet als lustobject (en dat is soms best lastig) maar andersom verwacht ik het ook. En dan kan het nog steeds gezellig zijn, waarschijnlijk gezelliger.

 14. ook ik ken nog de knoopjurkjes en doorzichtigheid van de uniformen van vroeger. Deze uniformen werden door de werkgever verstrekt! Ik had er een onderjurk onder. Er was nl een bevriend manspersoon die vond de uniformen zo sexy en benoemde al deze ‘voordelen’.
  Gelukkig hebben we nu ‘pakken’, onder het jasje nog steeds een shirt.
  Wat vind iedereen van de verpleegsterscartoons op ansichtkaarten? Toch jammer dat we nog steeds dat imago hebben.

 15. Ik kan nog verschillende situaties herinneren waarbij het bovenste knoopje (of soms 2) bij mijn vrouwelijke collega open stond. Lekker luchtig ja, maar ook voldoende om bij het tillen van een patient tot haar navel te kunnen kijken. Al was het vaak vrouwelijk schoon, lijkt het me voor de dame in kwestie vaak een wat genante situatie. Ik heb er eerlijk gezegd nooit melding van gemaakt;). Maar nuchter bekeken zou ik adviseren: de knoopjes tot boven dicht òf een sluitend t-shirt onder het uniform.

 16. Lang leve het huidskleurig ondergoed voor onder de witte pakken 😉
  Ik draag gelukkig geen uniform, maar eigen kleding.
  Vaak zo degelijk mogelijk; een zwart hooggesloten tshirtje (een stuk of 10 van in de kast) en oude spijkerbroek.
  Allesbehalve sexy!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.