Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gelukkig nieuwjaar!

Ik doe mee. Na tientallen oliebollen. Het is tijd, vind ik. En menigeen om mij heen. Tijd voor gezondheid. En stiekem voor de lijn.
Gelukkig nieuwjaar!

Ik wil gezond van een lang leven genieten. Ik moet nu immers wel oud worden. Voor dat hulpeloze kleintje op mijn (lamme) arm. Maar ik doe het ook met een meer zelfzuchtige reden. Ik wil weer van mijn uitgewoond lijf af. Ach, zegt men. Ik moet niet zeuren. Nog maar drie kilo’s te gaan tot mijn origineel en eigen, babyloos gewicht. Maar naast de kilo’s wil ik ook weer wat af van dat slappe. Te ruim vel belemmert mij van het zonder zorgen dragen van mijn ‘oude’ kleding. Een nieuw jaar. En ook dit jaar weer nieuwe kansen. Dus ga ik sporten en gezond eten. Net als iedereen om mij heen (in januari).

Maar goed. Niet alleen ik heb weer nieuwe kansen om het eens een jaar helemaal goed te doen. Ook mijn medemens. En medezorgverlener. En voor een ieder hier zonder goede voornemens, heb ik er wel eentje.

Ik lees op de Nursing-site over homofiele ouderen. Zorgvragers door leeftijd. Bijna of geheel verpleeg- of verzorgingshuisafhankelijk. Ze willen hier echter niet aan toegeven. Bang om gediscrimineerd of niet begrepen te worden. En één artikel verder wordt bericht over gebrekkige zorg voor allochtone kinderen. Het zou hier een gebrekkige informatie-uitwisseling tussen arts en ouder betreffen. En tadaa!! Daar ligt voor ons weer wat te leren. Wat voor te nemen. Namelijk beterschap. Het kan altijd beter. En januari is wel een maand van besef en er weer voor gáán (nou betekent dat natuurlijk niet dat er van februari tot en met december weer de brui aan gegeven mag worden!)

Dus, lieve hulpverleners. Wat zeggen jullie ervan? Laten wij dit jaar eens de verschillen vergeten. De overeenkomsten zoeken. Wat dichter naar elkaar toe groeien. Open staan voor dat wat je niet kent. Want was het niet ooit zo dat je ook niet wist wat een ‘hematoom’ of een ‘pneumonie’ was? En bleken die nou zo eng? Kijk ze eens diep in de blauwe, groene of bruine ogen. Die roze, gele of desnoods pimpelpaars gestipte medemens en/of zorgvrager. Leer van de overtuigingen en liefdes van een ander. Maak jezelf een breder verpleegkundige of verzorgende. Liever niet breder op de heupen, maar wel in het hoofd.

Wat zijn jouw verpleegkundige goede voornemens?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.