Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezond werken in de zorg doen we samen

Laat ik het maar gewoon zeggen: het imago van werken in de zorg is momenteel niet al te best. Hoge werkdruk, veel administratie, enkele faillissementen, en dan heb ik het nog niet eens over het grote personeelstekort in de zorg. Als zorgmedewerker loop je misschien wel dagelijks tegen de gevolgen aan. Bijvoorbeeld als je je dienst niet geruild krijgt, de appgroep van je team ‘op roodgloeiend staat’, of er bedden worden gesloten op jouw afdeling.
Roland Kip, Algemeen Directeur Stichting IZZ

In de zoektocht naar oplossingen valt één ding me op, namelijk dat er vooral naar nieuwe collega’s wordt gezocht. Ik denk dat velen van jullie het met mij eens zullen zijn als ik zeg: geef meer aandacht aan de huidige zorgmedewerkers. Zorg voor de zorgmedewerker. En zorg ervoor dat jullie in een goed organisatieklimaat gezond en veilig kunnen werken!

Een goed organisatieklimaat?

Als zorgmedewerker zorg je vaak beter voor een ander dan voor jezelf. Je eigen gevoelens delen over de fysieke belasting, werkdruk en veiligheid die je ervaart, is niet altijd vanzelfsprekend. Toch is het uitermate belangrijk om wel over deze thema’s te praten met je collega’s, je leidinggevende én met het bestuur van jouw zorgorganisatie. Want als je het met elkaar deelt, is de oplossing om dingen te veranderen vaak heel dichtbij. Als je met elkaar praat over je eigen gezondheid, verbeter je het organisatieklimaat. En een goed organisatieklimaat zorgt voor gezondere medewerkers.

Praten over gezond en veilig werken

IZZ, het ledencollectief van medewerkers in de zorg, wil dat zorgmedewerkers gezond hun werk kunnen doen. Want werken in de zorg vraagt iets anders van je, zowel lichamelijk als psychisch. Daarom hebben we de Aanpak Organisatieklimaat ontwikkeld. Een aanpak die het praten over gezond en veilig werken in een zorgorganisatie op gang brengt. Op een manier die niets extra’s van jullie als team vraagt; het is niet het zoveelste project dat je erbij moet doen. Het is wel een methode waarmee je als team in gesprek gaat – en blijft – over jullie eigen gezondheid. Met elkaar, met je leidinggevende en met het bestuur.

Word je nou gezonder door erover te praten? De aanpak levert de volgende, bewezen, resultaten op:
• De kwaliteit van zorg neemt toe
• Teamleden voelen zich gezonder
• Teamleiders passen hun leiderschapsstijl aan

Gezond werken in de zorg en de IZZ Zorgverzekering

De Aanpak Organisatieklimaat bestaat dankzij de 410.000 leden met een IZZ Zorgverzekering. Net als onze andere projecten en onderzoeken naar Gezond werken in de zorg, die ons helpen de vergoedingen van de IZZ Zorgverzekering af te stemmen op wat het werken in de zorg van jullie vraagt. En wat we niet in de zorgverzekering kunnen aanbieden, vind je zoveel mogelijk terug als IZZ ledenvoordeel. Waar je bovendien in onze eigen community ideeën voor aan kunt dragen. Zo versterken Gezond werken in de zorg en de IZZ Zorgverzekering elkaar. Met de IZZ Zorgverzekering zorg je dus niet alleen goed voor jezelf, maar voor alle collega’s in de zorg.

Meer informatie over hoe IZZ je helpt gezond te werken?

Roland Kip
Algemeen Directeur Stichting IZZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.