Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Gratis zorg?! Echt niet

Het is toch te gek voor woorden: een overheid die je verplicht gratis zorg te verlenen, en het is nog legaal ook.

Even kort: het zorgkantoor (die de AWBZ-gelden beheert) maakt afspraken met zorgaanbieders over de hoeveelheid te leveren zorg in een jaar. Je krijgt voor een X-aantal uren zorg een bepaald bedrag en dat is het dan.

Nu gebeurt het al diverse jaren achtereen dat de productieafspraken te krap zijn. Het CIZ namelijk geeft de indicaties in de thuiszorg af, en die hebben niks te maken met de afspraken tussen Zorgkantoor en de thuiszorgorganisaties.

Gevolg: het CIZ geeft meer indicaties af, en de thuiszorgorganisaties hebben de zorg maar te leveren, ook al is al voldaan aan de productieafspraken. Ook dit jaar speelt dat weer volop.

Gevolg: je levert gratis zorg, krijgt er nog geen halve eurocent voor vergoed, maar je moet wel leveren. Anders legt de rechter je alsnog de verplichting op. De Kunduz-coalitie wil minder intramurale zorg, maar meer zorg thuis. Ja, zo kom ik ook wel aan mijn bezuinigingen.

Wentel de financiële malaise in Nederland maar af op die organisaties die het toch al zo gemakkelijk hebben. Daar win je stemmen mee!

In 2008 heeft Thuiszorg Groningen een klantenstop ingevoerd omdat zij ook boven de productieafspraken zaten. Er waren simpelweg meer nieuwe cliënten. De rechter heeft toen bepaald dat er zorg moest worden geleverd. In 2009 was Thuiszorg Groningen failliet.

Op 12 september hebben wij als zorgleveranciers in Nederland de kans om via de stembus te laten horen wat wij hiervan vinden. Mijn advies is om in ieder geval geen VVD, CDA, GroenLinks, D66 of ChristenUnie te stemmen.

Want gratis zorg in de thuiszorg: dat gaat hem toch echt NIET worden!

Jos Kaldenhoven werkt in een VVT team. Twitter: @broederjos

Lees ook ‘Lenteakkoord: minder intramurale zorg, meer wijkverpleegkundigen’.

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Dit is de truc van splitsing.
  Deel de boel op en laat het over en binnen diverse organisaties lopen die weliswaar aan elkaar kleven maar wel ieder een eigen visie ,beleid en organistie ontwikkelen.
  Lijkt op de regionale politiekorpsen met eigen informatiesystemen bijv.de computernetwerken sluiten niet aan..dus weet je nooit wat er bij de andere partijen gebeuren gaat of gebeurd is.Bij eentje een misrekening en elke andere samenhang is weg.Voorbeelden te over(prorail/NS)
  Vrije markt en privatisering houden van opslitsingen..per onderdeel kun je vervolgens veel geld verdienen,terwijl je dat voor het totaal niet kunt.Dus: ook vrije markt,privatisering,corruptie en opsplitsingen in de gezondheidszorg die de zaken onnodig duur maken.
  Gezondheidszorg is bij uitstek een publieke aangelegenheid.Die moet je zeker buiten de eeuwige competitie,geld en machtsdwang en manipulaties van de vrije markt zien te houden.Maar daar is onze-overigens zelfgekozen- politiek niet naar.

 3. De meerwaarde van onafhankelijke indicatiestelling voor cliënten maakt Jos hier wel weer duidelijk.Uiteraard gaat het hier om indicaties voor de AWBZ; daar gaat het CIZ over. Alleen het eerste “gevolg”begrijp ik niet. Het totaal aantaal aanvragen neemt de afgelopen jaren af. In 2011 kwamen er ruim 1 miljoen aanvragen binnen, maar 62.000 minder dan in 2010.Door de poortwachtersrol van het CIZ (past beleidsregels VWS toe) konden bovendien 147.000 aanvragers geen aanspraak maken op AWBZ-zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.