Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Handen wassen loont…

Je kunt een bonus van 3000 euro verdienen als je de goede handhygiene toepast

Soms lees je een nieuwsbericht waar je met je pet niet bij kunt. Een Italiaanse neonatoloog heeft een regeling bedacht, waardoor je als verpleegkundige een flinke hoeveelheid euros krijgt als je de handen wast. Op die manier hoopt de kliniek waar de arts werkt, dat het sterftecijfer als gevolg van infecties wordt teruggedrongen. Het gedrag van verpleegkundigen bij de wastafels wordt gemonitord met camera’s.

Het is geen kleine afdeling. De kliniek waar het om gaat heeft bijna 140 bedden, waarvan iets minder dan de helft bedoeld is voor intensive en special care voor neonaten. Het gaat dus om een redelijk grote kliniek met veel verpleegkundigen in dienst.

Het zal wel aan de verschillen tussen de Nederlandse en de Italiaanse cultuur liggen. Wat ik niet begrijp is dat je een bonus krijgt als je doet wat je volgens de protocollen moet doen.

Mijn Hollandse nuchterheid zegt dat je eerder een korting op je salaris krijgt als je niet aantoonbaar volgens protocollen werkt. Of is dat weer te kort door de bocht?!

Daarnaast lijkt het hek van de dam als je normaal professioneel gedrag extra beloont. Want wat blijft er niet allemaal over wat beter kan?

Een forse afname van medicatiefouten door een goede dubbelcheck procedure?! Vijftienhonderd euro per persoon?! Ik teken ervoor!

Het zorgdossier optimaal invullen, zodat het Zorgkantoor in de dikke stapels papier volgens de afspraken goed kan terugvinden wat er met hun geld wordt gedaan bij een client? Achthonderd euro?! Ik hoor collega’s al zeggen: ‘dat is te weinig!’

Is het niet veel beter om gewoon normaal je werk te doen volgens de geldende professionele standaarden en daar een goede vergoeding tegenover te zetten?!

Of zou het in de Nederlandse gezondheidszorg ook een goed systeem zijn om ‘winst in de zorg’ te behalen? Wie het weet mag het zeggen…

2 REACTIES

 1. Beste Jos,
  Je weet als geen ander dat het hanteren van procedures een noodzakelijk kader schept. Echter, zoals we gezien hebben het kan vaak ook anders. Mensen extra belonen zou mi alleen van toepassing zijn bij behandelingen die buiten het boekje uit gaan, die nieuwwaarde hebben, voor de patient verbeteringen opleveren of de efficiency/ doeltreffendheid van de behandeling verbeteren. Ik denk dat je weet waar ik op doel. Niet voor het toepassen van de geldende regels.

 2. Lees alle reacties
 3. Kosten & Baten? Als er met drieduizend euro uitgeven meer bespaard word…
  Is het feitelijk schandelijk? Ja, en helaas ook al een enorm oud en lang bestaand probleem. Enige tijd terug bleek na interventie op een Nederlandse neonatologie afd in 50% van de gewenste gevallen de hygiëne regels na geleefd. Dat was 20%. Vooruitgang, of prehistorisch? (pre-Semmelweisorisch)
  Qua evidence based practice de grootste lacune binnen de verpleegkunde, zo schat ik even voor het vuistje weg.
  Je duidt een interessante paradox hier. Is het tijd om het ‘iets voor/met mensen doen’ te wantrouwen?
  Idee: nul euro loon en laat maar zien wat je waard bent? Handjes wassen, infuusjes verzorgen, wisselligging goed toepassen, bekertje water binnen handbereik.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.