Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Heeft preventie zin?

Ik ben Sandra. Ik ben 1.68 meter en net geen 70 kilo’s zwaar. Ik heb een stel flinke billen. Dat komt door mijn enorme, allesverslindende mond.

Ik ben dan met mijn BMI van 24 nog net niet te zwaar. Ik leef wel flink ongezond. Fruit eet ik alleen tijdens dagdiensten. Ontbijten sla ik geregeld over. Ik lust graag patat, maar nog liever (en vaker) eet ik chocola. Ik snoep er naar lievelust op los, zeg maar.

Ik ben Sandra, een dichtslibbend wezen, een tikkende tijdbom. Ik weet het, maar verander het niet. Natuurlijk neem ik het mij geregeld voor. Dan gooi ik halve repen in de prullenbak. Dan dring ik mezelf kiwi’s op. Dan sport ik ineens fanatiek. Dat duurt dan een paar weken en dan hang ik ineens weer op de bank met energieremmende suikerproducten.

Ik ben Sandra. Ik ben verdorie verpleegkundige. Als iemand weet hoe het moet en wat mij kan gebeuren met deze gewoonten, dan ben ik dat. Toch eet, snoep en hang ik vrolijk verder. ‘Waarom?’ vraag ik mijzelf dan. Vind ik het leven niet leuk? Wil ik niet oud worden? Maar ik heb het antwoord niet. Ik doe het gewoon niet.

Mijn patiënte vreest longkanker. Haar longfoto is niet schoon. Spontaan zweert ze haar sigaretten af. 5 Dagen ligt ze sigaretvrij en trots in haar ziekenhuisbed. Op dag 6 wordt ze onrustig. Ze verveelt zich, knapt op, wil naar huis. En ze mist haar sigaretje. Ik bied rookstopondersteuning aan, maar die wijst ze af. Dit gaat ze op pure lijfkracht redden, zegt ze zelfverzekerd. Dag 7 mag mijn patiënte naar huis. Opgeknapt van een pneumonie. Opgelucht van longkankerloosheid. Ze belooft niemand dat ze niet meer rookt, zegt ze. Dat vindt ze betuttelend. Ze ziet wel. Ze rookt weer.

En diezelfde Sandra die zichzelf streng toespreekt op de bank, gooit al haar charmes in de strijd tegen de sigaretten van deze dame. Ik lach vriendelijk, spreek streng, leg uit dat ze naast kanker ook emfyseem of CVA’s kunnen veroorzaken. In een laatste poging, wijs ik deze mooi opgemaakte dame op haar huid en haren. Die zijn beiden een stuk minder mooi, tijdens roken. Maar daar heeft mijn patiënte een visagist en kapper voor, lacht ze mijn zorgen weg.

Stichting Sire biedt gratis witte pakjes Tolerantie® aan. Onze Nederlandse tolerantie is wereldberoemd, maar niet meer overal waar, zeg maar. Tolerantie. Een prachtig woord. Maar, net uitgesproken, klettert hij in duizend stukjes uiteen in het bevroren gras.

Zondag werd een grensrechter tijdens een spelletje voetbal doodgeschopt. Iedereen weet dat zoiets niet kan. Iedereen weet dat ‘maak hem af’ roepen al ontzettend fout is. Iedereen veroordeelt het roepen. En het schoppen helemaal. Toch gebeurt dit gewoon. Op een nat voetbalveldje. Op een zondag. In tolerant Nederland.

De IGZ pleit voor actieve leefstijlbegeleiding en preventie in plaats van herstelzorg. We moeten mensen leren dat gezond gedrag logisch is. Ik kijk eens om me heen. Op het voetbalveld. In het verkeer. In mijn ziekenhuis. In de spiegel. Zijn we nog te redden?

5 REACTIES

 1. We mogen dan wel werken als verpleegkundigen in de gezondheidszorg, maar we zijn en blijven altijd op de eerste plaats gewoon mens….moet er niet aan denken dat er in de zorg alleen maar “perfect gezonde medewerkers”rond zouden mogen lopen dan werd ik als cliënt ( want dat ben ik naast zorgmedewerker helaas toch ook wel regelmatig)bij voorbaat al moedeloos! Maar het is wel een heel herkenbare situatieschets 🙂

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben jos en ben all-round verpleegkundige= A- verpleegkundige met intensive care en cardio care aantekening! Ik heb nu het syndroom van korsakov en kan mijn van na 26 trouwe dienstjaren niet meer uitvoeren! Kortom ook verpleegkundigen zijn mensen die fouten kunnen maken gelukkig en niemand is volmaakt…!

 4. Er hoeft echt niet ‘gesport’ te worden voor de gezondheid. Jos wijst terecht op bijv. blessures. Midas Dekkers schreef er een fantastisch boek over. Ik sport ook graag (zo is het leuk te zien dat Emmy een mede crossfittende vpk is!) Maar dat doe ik omdat ik het leuk vind, niet omdat het gezond voor me zou zijn. Gewoon lekker wandelen is prima. Helaas is het daar vaak al te laat voor en zijn er nogal vergaande maatregelen nodig. Wat betreft roken: er zijn bar weinig zaken bekend waarvan we zo goed weten dat het schadelijk, hoe schadelijk het is en waarom dat zo is. En hoe de industrie erachter verziekt tot op het bot is. Dat dat met alle mogelijke middelen uit de maatschappij wordt geweerd zie ik graag. Al faalt onze minister daar jammerlijk…

 5. 🙂
  Er is heel wat te zeggen over alle varianten van preventie(primair,secundair en tertiair)en over positieve gezondheidszorg.
  Er zijn ook kanttekeningen te maken.
  Hoe gezond zij al die preventieve zaken op zich?
  Massa’s sportletsels,giffruit en groente.chagrijn en onrust bij rookstoppers, luchtvervuiling en CO2 explosie,radioactiviteit en straling
  Het advies is inmiddels geen advies meer, maar een betweterig beveel geworden en niet naleven ervan gaat over in criminalisering
  Je bent asociaal als je in het bijzijn van anderen rookt, zelfs in je eigen huis!De buurt loert op zondaars=en misdaadgedrag.
  Dit morele trekje doet al heel fascistisch aan,de arrogantie en badineren liegen er niet om.
  Preventie is dictatuur geworden..
  Dus die bezuinigingen doen uitstekend dienst’Geen geld is afvallen en mager blijven.Vetzucht is voor de elite en roken ook…
  Nou helpt veel roken ook in preventie op ander vlak.
  Die mensen gaan tussentijds dood en drukken niet meer op de begroting.Niets is zo goedkoop als een dode patient, misschien zelfs in onderdelen nog heel bruikbaar voor transplantaties
  Dubbel preventief: op geld en voor aanwas van organen of orgaandelen.
  En waar leidt al die reventie toe?Een kwalitatief bter persoonlijk leven,uitblijven van ziekten.betand tehgen straling en chemtrails,resistentie tegen ladbouwgif?
  Uitstel van executie..tijdelijke winst voor een groter teleurstelling later.
  Een beetje cynisme mag wel: met zijn allen honder worden en progressieve bezuiniging op je pensioen in de rij voor de voedselbank in een 1000 kamerflat..
  Of wordt het toch nog Soilent Green..

 6. Ik ben Emmy, ambulant psychiatrisch verpleegkundige. IK fiets, ik schaats, ik wandel, ik crossfitt. Sport is een manier om alle spanning van alle dag los te laten. Ik bezoek cliénten thuis en ben daar te gast. Ik verbied ze niet om niet te roken, ondanks mijn ‘ recht’ op een rookvrije werkplek.Mensen voelen zich het prettigste in hun eigen huis. Wie ben ik om ze te verbieden een sigaretje te roken. My home is my castle?? Ik maak in het kader van de OGGZ nog wel eens sterk vervuilde huizen mee, die clienten noodgedwongen moeten verlaten. Ik trek vloerbedekking los, waar ik soms heb gedacht” is de ondervloer wel kosjer? ( asbest houdende stoffen?) Moet ik daar mee stoppen ? Ik rook mee, ik adem ik weet niet wat in. En als ik ziek wordt, wat moet ik dan zeggen? Zeg het mij maar! Sandra, groot gelijk!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.