Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Het belang van huid-op-huid contact

Laatst sprak ik een lactatiekundige uit ons ziekenhuis die benadrukte hoe belangrijk huid-op-huid contact is voor a-terme geboren baby’s of baby’s die (na prematuriteit) a-terme geworden zijn. Daarom dus maar eens de aandacht hierop gevestigd.

Vanuit de werkgroep ontwikkelingsgerichte zorg en de borstvoedingswerkgroep wordt in ons ziekenhuis het kangoeroeën van prematuur geboren baby’s bij ouders geadviseerd en gestimuleerd. Dit wordt dan ook, zowel op de IC-neonatologie als op de High Care van onze zuigelingen afdeling vaak toegepast.

In de praktijk zie ik het positieve effect van kangoeroeën regelmatig. Een prematuur die moeite heeft om in de couveuse warm te blijven heeft op de blote borst van haar vader opeens een prima temperatuur. Of het kind dat de hele dag al regelmatig brady’s had, heeft tijdens het kangoeroeën opeens geen monitoralarmen meer.

De afgelopen jaren is hier veel onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat het effect van ‘skin-to-skin’-contact duidelijk positief te noemen is op meerdere terreinen. Het is goed voor het op gang komen en in stand houden van de borstvoeding, het zorgt voor een stabielere en normalere huidtemperatuur, hartslag en bloeddruk, het zorgt voor hogere bloedsuikers en de baby huilt minder snel. Daarnaast kan huid-op-huid contact een pijnstillende werking hebben tijdens bijvoorbeeld bloedafname.

Ik merk bij mezelf en mijn collega’s dat de vanzelfsprekendheid van het laten kangoeroeën van een kind afneemt of zelfs verdwijnt zodra een kind niet prematuur (meer) is. Ook ouders van baby’s die bij ons zijn opgenomen (en niet prematuur zijn) reageren regelmatig verbaast als je hen voorstelt hun baby op de blote huid te nemen.

Uit het gesprek met de lactatiekundige en uit wat ik in de literatuur gelezen heb is het belangrijk dat we huid-op-huid contact bij a-term geborenen meer stimuleren en het belang ervan uitleggen aan ouders. Het blijkt namelijk dat bovenstaande positieve effecten gelden voor alle pasgeboren baby’s. Hierbij geldt als extra effect dat huid-op-huid contact een positief effect kan hebben op de hechting tussen de ouder en hun baby.

Als een pasgeborene (langdurig) in het ziekenhuis is opgenomen, is er vaak veel aandacht voor het medische probleem. Ouders zien dan vaak alleen nog de ziekte van hun kind. Het is dan erg belangrijk dat ze ook het niet-zieke deel ervaren, namelijk het kunnen genieten van de ‘gewone’ zorg voor hun baby; zoals verschonen, in bad doen, voeden en huid-op-huid contact. Dit genieten kan er voor zorgen dat ouders méér zelfvertrouwen krijgen in hun rol als ouder.

 Redenen genoeg dus om huid-op-huid contact ook bij zuigelingen te promoten.

2 REACTIES

  1. Ik denk dat iedereen (kinderen en volwassenen) baat heeft bij huid-op-huid contact. Bedenkt maar eens hoe fijn een aanraking of een knuffel kan zijn. Het is jammer dat er zo weinig aandacht is voor huid-op-huid contact bij op tijd geboren kinderen. Het is bewezen dat kinderen die veel gedragen worden veel minder huilen. Lichaamscontact is volgens mij een basisbehoefte van baby’s.
    Een draagdoek is een goed hulpmiddel om je kind dichtbij je te dragen en toch je handen vrij te hebben. Ik heb mijn zoontje (van nu 1,5) sinds zijn geboorte dagelijks gedragen in een draagdoek en doe dat nu nog. We genieten er allebei heel erg van en ik kan het iedereen aanraden!

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn zoon is bijna 20 jaar geleden een kleine 10 weken te vroeg geboren en heeft in het totaal 7 weken in het ziekenhuis gelegen. Tijdens de ziekenhuisperiode kangaroede wij 2 keer per dag met hem en ook thuis zijn wij daar nog heel lang mee door gegaan. Hij werd er rustig van en wij, ouders, genoten er ook erg van! Heerlijk bloot in bed en dan borstvoeding geven.
    Een paar jaar later kreeg mijn zoon de diagnose autisme en zoals bekend, autisten houden doorgaans niet van aanraking. Maar onze zoon geniet van knuffelen, nu nog steeds! Volgens de kinderpsychiater komt dat door het vele huid op huid contact. Door het vele kangaroeën heeft hij geleerd dat aanraking en knuffelen heel prettig is. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan DOEN!!! Ook bij gezonde, op tijd geboren kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.